• BIST 9909.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Elvan: "Türkiye Denizci Millet Kimliğini Hatırlamalı"

Elvan: "Türkiye Denizci Millet Kimliğini Hatırlamalı"
Denizcilik Çalıştayı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla İstanbul’da yapılıyor.

Denizcilik Çalıştayı İstanbul'da yapılıyor. Gemi inşa, limanlar ve Türk Ticaret Filosu başlıklarıyla düzenlenen çalıştaya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülaçık, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Mustafa Kırdağlı ve denizcilik sektöründen 40 temsilci katıldı. 

Oturum başkanlığını Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan’ın yaptığı Denizcilik Çalıştayı’nda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan denizcilik sektöründe iş durum değerlendirilmesinin yapılacağı, sorunların  tartışılacağı ve içerisine de çözüm önerilerinin geliştirilerek ortak bir yol  haritasının ortaya koyulacağı ortak akıl toplantısında bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirtirterek konuşmasına başladı. Bakan Elvan sektörün sorunlarının masaya yatırılacağı çalıştayda şunları söyledi: 

“Gemi inşa sektörü, Türk Deniz Ttiacaret Filousu, gemi sanayi ve mal işletmeciliği gibi önemli alanlarda  da yol haritamızı ortaya koymaya çalışacağız.Hükümetlerimiz  döneminde denizcilik alanında  bir çok gelişme sağlandı. Türkiye’nin değişim dönüşüm sürecinde denizcilikte de aynısı oldu. Bu gelişme değişim dönüşüm sürecinde sizlerden büyük emek ve katkı var. Türkiyenin  yeniden denizci millet kimliğini hatırlamasında, bunda politikaları belirleyen ve buna yönelik başta bakanlarımız olmak üzere siz değerli sektör üyeleriyle birlikte hareket etmesinin büyük payı var” dedi. 

Dünya ticaretinin yüzde 80’ inin deniz yoluyla gerçekleştirildiğini dikkat çeken Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Türkiye’de de durumun farklı olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:  Türkiye’ye bakınca dünya genelinden farklı bir eğilim yok. Denizciliğimizin ödemeler dengesini bütçenin çok iyi değerlendirilip ölçülmesi gerekiyor. Bugünkü çalıştayda özellikle bu konular üzerinde tartışacağız. Elde ettiğimiz çıktıları hemen ekonomi yönetimiyle tartışıp üzerinden geçeceğiz. Eğer bakanlığı doğrudan ilgilendiren durumlar varsa bunları da gerçekleştirmek için adımlar atacağız.Denizcilikte 3 temel alan var. Bunlar daha fazla sayıda Türk bayraklı gemiye sahip olmak, dünya deniz ticaretinden daha fazla pay almak ve navlun açığını kapatmak”.

"Deniz ülkesiyiz"

Türkiye’nin bir deniz ülkesi ve denizcilik sektörününde stratejik bir sektör olduğunun da altını çizen  Bakan Elvan  “Böyle bir sektörü stratejik bir yaklaşımla ele almak gerekiyor. Bir başka önemli konu tüm ulaşımın denizle bağlantısının son derece önemli olduğu. Deniz ticaretinden alacağımız payın daha da yukarılara çekilmesi konusunda son derece önemli” dedi. AK Parti Hükümeti zamanında denizcilik sektöründe çok önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Bakan Elvan ÖTV’siz  yakıtta gösterilen başarıya değindi. 

Son yıllarda denizcilik sektörünün yükselen grafiğine dikkat çeken Bakan Elvan konuşmasında kruvaziyer turizminde geldiğimiz noktayı anlattı ve “Kruvaziyer yolcu sayısında yüzde 285lik artış var” dedi. 

Bakan Elvan konuşmasına şöyle devam etti:  “Türk sahili filo kapasite 8,8 den 30,4’e yükseldi. Türkiye marka ülke oldu. Tersanelerimize verilen gemi siparişlerinde dünya genelinde yükseldik. Tersane sayımız daha önceleri 37 iken şimdi  73’e çıktı. Bütün bunlar başarı ve denizciliğimiz açısından son derece önemli” diye konuştu. 

Sektörde başarı grafiğinin yükselmesine rağmen  bunların yeterli olamayaçağını da belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan halen sektörde bazı sorunların bulunduğunu belirtti. Ancak bunların çözümlenemeyecek sorunlar olmadığına dikkat çeken Elvan  “lBu nedenle bu çalıştayı düzenleyerek sorunları gerçek anlamda tespit edip,  bu sorunların çözümüne yönelik hangi adımların atılmasına birlikte karar vermeliyiz. Türkiye’nin dış ticarette navluna  olan bağlılığı ortada. Ülkemizin bu durumu lehine çevirmesi için en kuvvetli sektör denizcilik. Bunun için gerekli yasal düzenleme dahil, denetim, destek, bütün alt yapı yatırımlarını eş zamanlı yapmalıyız” diye konuştu. 

Konuşmasında limanlar konusuna da değinen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan 3 büyük liman yapacaklarını söyledi. Yapılacak limanların  Türkiye’nin bir anlamda denizcilikte transit bir ülke konumuna gelmesine önemli bir katkı sağlayacağını belirten Elvan Türkiye’nin özellikle transit limanlar ülkesi olarak anılması için yapacakları çalışmaları anlattı. Elvan “Bu çerçevede transit bir  ülke olarak dünya gündeminde olmak önemli. Bu büyük projeleri denizyolu karayolu ile entegre edeceğiz. Bugüne kadarki çalışmalar hep bu yönde” diye konuştu. 

Konuşmasının sonunda yapılan bu toplantının bir ilk olarak gördüğünü belirten Bakan Lütfi Elvan Çalıştayın  hem denizciliğe hem İstanbul’a hem de ülkeye hayırlı olmasını  diledi.  Bundan sonra sektör için sık sık bir araya gelerek sorunların çözümü için çalışacaklarını söyleyen Elvan  önümüzdeki ay da denizcilik sektörünü kapsayan Sivil Toplum Kuruluşları ile önümüzdeki ay  toplanacaklarını ve sektörün artı ve eksilerini onlarla da tartışacaklarını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan  çalıştayın verimli geçmesini temenni ederek sözlerini tamamladı. 

calistay-3.jpg

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim