• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Engellilere umut olan kapak kampanyası

Engellilere umut olan kapak kampanyası
Engellilere umut olan kapak kampanyasında çifte başarıya imza atıldı. Yeni Asır'ın destekçisi olduğu kampanya 44 ülkenin ardından dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'e sıçradı.

Balkan ülkelerinde de süren kampanyaya lojistik desteği ise Birleşmiş Milletler (BM) üstlendi.

Kampanya Koordinatörü Prof. Dr. Nurselen Toygar, "İzmir'den başladı, tüm dünya destek verdi. 1.3 milyarlık Çin'den çok büyük miktarda kapak bekliyoruz. BM Kalkınma Programı'ndaki bir uzmanın desteğiyle kampanya Çin'de ilk olarak üniversitelerde organize edilecek" dedi. Toygar, kampanyanın sadece engellilere tekerlekli sandalye desteği sağlamakla kalmadığını aynı zamanda İzmir'in adının dünyaya duyurulmasına da yardımcı olduğuna dikkat çekti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından başlatılan "Tane Tane Kapakları Toplayalım Adım Adım Engelleri Aşalım" kampanyasında bugüne kadar 260 ton kapak toplandı. Kapaklar aracılığıyla bin 180 engelli tekerlekli sandalyesine kavuştu.

En son 44 ülkeye ulaşarak İzmir'den başlayıp küresel bir kampanyaya dönüşen sosyal sorumluluk projesinin Koordinatörü Prof. Dr. Nurselen Toygar, bu kez iki önemli gelişmenin yaşandığını söyledi. Bunlardan ilkinin Birleşmiş Milletler Kosova'nın projeye lojistik destek vermesi olduğunu söyledi. Toygar, BM Kosova'nın kampanyayı tanıtmak üzere internet sitesi üzerinden bilgilendirme yaptığını, toplanan kapaklar için yakıt, araç desteğinde bulunduğunu, yine kapakların Türkiye'ye getirilmesinden önce Kızılhaç depolarında saklanabilmesinin sağlandığını belirtti. Toygar, sadece Kosova'nın değil Arnavutluk, Karadağ ve Makedonya'da da yine BM Kosova'nın lojistik desteğinin olacağını belirtti.

Öte yandan kampanyanın yaratıcısı durumundaki Diş Hekimliği Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Kosovalı Kushtrim Ahmeti, bu desteğin çok önemli olduğunu belirterek, "Örneğin İngiltere'de 24 çuval kapak toplandı, ancak onları getirmek de zorluk çekiyoruz. Uçaklara ancak bir bavul konulabiliyor. BM'nin desteğiyle Balkanlar'da toplanan kapakları hem depolayabilek hem de ilgili yerlere ulaştırabileceğiz" dedi.

İzmir'den başlayıp Türkiye geneline yayılan ve ardından Türki cumhuriyetler sonrasında Balkanlar'ın desteğiyle devam eden kampanya, Almanya, Norveç, Avusturya, Fransa, İsveç, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de büyük ilgi uyandırmıştı.

ABD, Katar, Sudan, İskoçya'ya sıçrayan kampanya Avusturalya'dan destek görmüş ve tam 44 ülkede başta burada yaşayan Türkler, ardından üniversite gençliği, engellilere tekerlekli sandalye sağlanması için plastik kapak biriktirmeye başlamıştı. Prof. Dr. Nurselen Toygan, şimdi ise kampanyanın Dünya'nın en kalabalık ülkesi Çin'e de sıçradığını söyledi.

Toygar, "Çin, 1.3 milyar nüfusuyla en kalabalık ülke. Dolayısıyla kapalı şişede su tüketimi de son derece yüksek. Normalde kampanyada günde bir kamyonet kapak topluyorsak herhalde bu artık bir kamyona ulaşır" dedi. Kushtrim Ahmeti'nin Kosova'daki girişimleri sonucu yine BM Kalkınma Programı'ndaki bir uzmanın desteğiyle kampanyanın Çin'de ilk olarak üniversitelerde organize edileceğini ifade eden Prof. Dr. Toygar, "Kampanya sadece engellilere destek olmakla kalmıyor, İzmir'in adının da bütün dünyada duyulmasını sağlıyor" dedi.

Toygar, önümüzdeki günlerde Kosova'da gazilere yönelik 100 tekerlekli sandalyenin dağıtımı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Kampanya İzmir sınırlarını aştı

Muzaffer Pınarbaşı'na ait Geri Dönüşüm Tesisleri, projeye destek vererek her 250 kg. kapağa karşı Alman Ottobo firmasının ürettiği tekerlekli sandalyeleri veriyor.

* 2010 sonunda bitmesi planlanan kampanya, gördüğü ilgi nedeniyle 2011 sonuna uzatıldı. Gelinen noktada kampanya İzmir'in sınırlarını aştı, Ege'ye yayıldı. Ardından Türkiye genelinden toplanan kapaklar Ege Üniversitesi'ne gönderildi. Yeni Asır konuyu sürekli gündemde tutarken, gösterilen ilgi Türkiye'nin sınırlarını da aştı. 44 ülkeden duyarlı insanlar kampanyaya destek verdi. Kampanya bu kez 2012 yılı sonuna uzatıldı. Kaynak: Yeni Asır

 

İSTANBUL HABER AJANSI

www.istanbulhaber.com

www.ulasimonline.com

www.denizhaber.com.tr

www.aksiyonhaber.com

www.thyhaber.com

www.golkartalgol.com

www.turkishmaritime.com.tr

www.turkishmax.com

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim