• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Erdoğan: “Türkiye’de otobüsçülük ölmez”

Erdoğan: “Türkiye’de otobüsçülük ölmez”
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de yaşanan sektörel sıkıntılar ve TOFED'in geleceği ilişkin projelerinden bahsetti.

“Türkiye’de otobüsçülük hiçbir zaman ölmez”

TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de yaşanan sektörel sıkıntılar ve TOFED'in geleceği ilişkin projelerinden bahsetti.

TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan ile Türkiye’de yaşanan sektörel sıkıntılar ve TOFED’in geleceğe ilişkin projeleri hakkında yaptığımız söyleşide öncelikle Türkiye Otobüsçüler Federaysonu’nun nasıl kurulduğunu anlatan Erdoğan, “TOFED’den önce Uluslararası Anadolu Trakya Otobüsçüler Derneği vardı. Bu dernek İstanbul’daki otogarı yaptıran dernekti ve bir yaptırım gücü yoktu. Ulaştırma Bakanlığımız bize Türkiye’de 15-20 ilde örgütlenin ve federasyonunuzu kurun dedi. Biz de Türkiye’deki kurulmuş mevcut derneklerle biraraya geldik. Olmayan illerde dernekler kurdurduk. 68 ildeki derneklerle birlikte bakanlığa müracaat edildi. Türkiye Otobüsçüler Derneği’ni önce Tüm Otobüsçüler Derneği olarak kurduk. Bir yıl sonra da İçişleri Bakanlığı onayıyla Türkiye adını aldık. Biz istedik ki, bir yaptırım gücümüz olsun. Bunun yanında insanları sektöre girişte yönlendirebilsin. Son olarak da Türkiye Otobüsçüler Federasyonu ünvanıyla bakanlığın ve diğer kamu kuruluşlarının tanıdığı bir federasyon haline geldik” dedi.

“D1 belgeli firma sayısı giderek azalıyor”

2-3 sene önce 600’e yakın D1 belgeli firma olduğunu ve bu sayının şimdilerde 359 firmaya düştüğünü belirten Erdoğan, “Her 15 günde 1-2 firma eksiliyor. Kayıtlı araba sayısına baktığımızda da 8 bin 100 otobüsün D1 belgesinde olduğunu görüyoruz. D2 belgesinde de bin 100 civarı firma ve 22 bin civarında da otobüs var. Firmalar model yenileyemedikleri için ya da pazar paylarını kaybettkleri için D1 segmentinden D2’ye doğru kaydılar. Dolayısıyla D1’den çıkan firma D2’ye kayıyor ve orada kendine grup taşıması veya turizm taşımalarında kullanılmak üzere o segmentte kalıyor. O segment sürekli büyüyor. Yani firma sayısı 1100’e, araba sayısı ise 22 bine çıktı ama tarifeli sefer yapan şehirlerarası çalışan otobüs firmaları her 15 günde bir azalıyor” dedi.

“Türkiye’de herkese iş var”

Hükümetin deniz taşımalarında ÖTV’siz mazot vermesi, hava taşımacılığında bazı indirimlerin havacılığa tanınmış olması ve demiryoluna büyük bütçelerle yatırım yapılmasının dengeleri yerinden oynattığına değinen Erdoğan, “Şuanda bizim sektörümüzde belki bir müddet sonra rakamlar belli olacak ve yerine oturacak. Ama biliyorsunuz bayramlarda yoğun günlerde bu araç sayısı yetmiyor. O zaman D2 belgelerindeki arabaları da kullanabilmemiz için bize izin veriliyor. Dengelerin oturacağına inanıyorum. Sektördeki 8 bin otobüsün yaş ortalaması 3.5. Yani arabalar yeni. Arabanın daha borcu bitmeden yenileniyor. Firmalar artık ciddi yatırımlar yapıyorlar otobüslere. Dolayısıyla bizde eskiyen arabalar D2’ye turizm ve grup taşımalarına kayıyor. Firmalar da otobüs tercihlerini kendi yolcu potansiyellerine ve ekonomik durumlarına göre seçiyorlar. Biliyorsunuz Türkiye, dünyanın en iyi otobüslerinin üretildiği ve bu konuda çok başarılı bir ülke. Artık teknoloji de gelişti. Yolcular koltuk arkalarındaki ekranlardan filmlerini seyrediyor. Kısacası insanlar kısa mesafede otobüsle seyahat etmekten keyif alıyor. Türkiye otobüsçülüğü hiçbir zaman ölmez. Türkiye’de 75 milyon insan var. 3’le çarptığında 225 milyon yolcu yapıyor. Bu kat sayı 5’e çıktığında nüfus da 80 milyon olduğunda sayı 400 milyona çıkacak. Otobüsler de yetmeyecek yolcu taşımacılığı için. Dolayısıyla herkese iş var. Önemli olan kurumsallaşmak, yatırımı iyi yapmak” şeklinde konuştu.

2012'de "Yılın Taşıma Oskarları" verilecek

“Firmalar arasında bir sürü aksi rekabet oluyor. Korsan taşımacılıklar var. Bunlara mani olmak istiyoruz” diyerek 10 numara yağ meselesine değinen Erdoğan, “İnsan ve yük taşıyan taşımacılar ister istemez ucuz mazot bulmak için bu yollara kaçıyordu. Şimdi onun da ÖTV’sini yükselttiler. Bu sorun da bir ölçüde giderilmiş oldu. Umut ediyoruz ki; önümüzdeki dönem çok daha iyi olacak” diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Gelecekte yapacağımız işlerden bahsedecek olursak; Yılın taşımacılığı oskalarını vermeyi düşünüyoruz. Türkiye’de ilk defa yapılacak olan Yılın Taşıma Oskarları Nisan ayındaki Busworld Fuarı’ndan önceki günlerde sektör buradayken yılın en iyi otobüs firması, en iyi tesisi gibi kategoriler belirleyeceğiz. Bir jüri temin edilecek ve müraacat eden firmalar internet sitesine koyulacak. Vatandaşın belirlediği yüzdelerin de etkili olacağı organizasyonda jürinin de oyladığı kişilerle bu firmaları belirleyeceğiz ve nisan ayının içerisinde Türkiye’de ilk kez yılın karayolu yolcu taşımasının en iyi firmasını seçeceğiz. Burada amacımız, sektörü komuoyunda biraz daha öne çıkarmak. Vatandaşı toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmelerini özendirmek"

TOFED Akademi kuruluyor

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun birçok projesinin olduğunu ifade eden TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Büyük İstanbul Otogarı'ndaki fuaye saolununda Türkiye Otobüsçüler Müzesi gibi bir girişimlerinin olduğunu belirterek gelecekteki projelerini şöyle sıraladı; "Türkiye Otobüsçüler Eğitim ve Sağlık Vakfı adı altında bir vakıf kuruyoruz. Şuanda mütevelli heyeti gerekli evraklarını getiriyor. Önümüzdeki günlerde mahkemeye müraacat edip vakıf kuruluşunu gerçekleştireceğiz. Bahçeşehir Ünivesitesi ile birlikte TÜRSAB gibi Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği yasa tasarısı hazırlıyoruz. Başbakan’ın bize sözü var. Şu manada sözü var; Genel kurulumuza katıldı. Taleplerinizi dikkate alacağız dedi. Türkiye Otobüsçüler Birliği kurmakla ilgili olarak azimliyiz. TÜRSAB gibi bir birliğe kavuşmak istiyoruz. Bu da gelecekte takip ettiğimiz projelerden biri. Bunların yanısıra "TOFED Akademi" kuruyoruz. Sektörde şuanda eğitimler başladı. Orta ve üst düzey eğitimler veriliyor üst salonumuzda. Tabi sektördeki firmalar ve otobüs üreticileri de bunu yapıyor ama biz de şoför, host, hostes ve yer personeli yetişrimekle ilgili eğitimler yapıyoruz. Bundan sonra da yapacağız. Eğitimlere önem vermek gerekiyor. Uluslararası Anadolu Trakya Otobüsçüler Derneği’nin eğitim salonlarını “TOFED Akademi” adıyla bir kuruma çevirmek istiyoruz" dedi.

Röportaj: Esra SARIKEÇE - İstanbul Haber Ajansı

mehmet_erdogan2.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim