• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Gazprom ile Socar anlaşma sağladı

Gazprom ile Socar anlaşma sağladı
Rusya Gaz Şirketi Gazprom ve ile Azerbaycan Petrol Şirketi SOCAR arasında 2011 yılı için 2 milyar metreküp gaz alımı konusundaki uzlaşma sonuca bağlandı.

Rusya ile Azerbaycan 2 milyar metreküp gaz için el sıkıştı

Rusya Gaz Şirketi Gazprom ve ile Azerbaycan Petrol Şirketi SOCAR arasında 2011 yılı için 2 milyar metreküp gaz alımı konusundaki uzlaşma sonuca bağlandı.

İki taraf, 2011 yılında 2 milyar metreküp Azeri gazı alımı, 2012 itibariyle de 2 milyar metreküp üzerinde Azeri gazı alımı konusunda daha önceden uzlaşmaya varmıştı. St. Petersburg'da Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rovnag Abdullayev arasında bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Görüşme, şirketler arasında 2010 yılında başlatılan işbirliğini nihayetlendirdi. Taraflar, Gazprom ve SOCAR arasında Azerbaycan'dan Rusya'ya doğalgaz sağlanması konusundaki işbirliğinin sonuçlarının son derece olumlu olduğu konusunda görüş birliğine vardı. Görüşme sırasında Rusya'ya yapılan gaz sevkiyatının Azeri gazı için en güvenilir ve sürdürülebilir rotayı oluşturduğu ifade edildi.

2011 yılında Gazprom'un SOCAR'dan 2 milyar metreküp doğalgaz alacağı konusunda karara varılırken, iki şirketin yönetim kurulu başkanları başarılı ve verimli işbirliğini devam ettirme kararı aldı. İki yönetici ayrıca doğalgaz alımını 2012 yılında, 3 Eylül 2010'da yapılan kontrata binaen, satın alınan miktarın üzerine çıkarma konusunda anlaştı. Taraflar, Azerbaycan'dan satın alınacak doğalgazın petrol sepetine dayalı bir fiyat formülüne bağlı olacağı ancak uzun vadede satın alınacak miktar konusunda sınırlandırma yapılmayacağı üzerine görüş birliğine vardı.

Miller ve Abdullayev, görüşme sonrasında yaptıkları açıklamada, Gazprom ve SOCAR arasındaki işbirliğinin iki ülke için de stratejik olarak önemli bir alanda geliştiğinin altını çizdi. Alexey Miller, "Azerbaycan ve Rusya arasında doğalgaz alanında işbirliği iki ülke için de ticari olarak en yararlı seçenektir. Gazprom için, bugüne dek Bakü'deki ortaklarımızla anlaştığımız zaman dilimi boyunca daha fazla Azeri gazı almamız noktasında hiçbir kısıt bulunmamaktadır. Görüşmelerde 2012 itibariyle gaz alımını artırma kararı aldık." dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim