• BIST 9885.87
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Gemi adamları yıpranma paylarının iadesi için mücadele ediyor

Gemi adamları yıpranma paylarının iadesi için mücadele ediyor
Türkiye Denizciler Sendikası, gemi adamlarının yıpranma paylarının iadesi için mücadele ediyor. Bugün Kadıköy İskelesi önünde gerçekleşen basın açıklaması ve imza kampanyasına çok sayıda sendika üyesi destek verdi.

Türkiye Denizciler Sendikası üyeleri, denizlerde çalışan işçilerin yıpranma paylarının geri verilmesi için imza kampanyası ve basın açıklaması düzenledi. Kadıköy İskelesi önünde gerçekleşen eyleme Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Dr. Hasan Pekdemir ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. Eylemi Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli de destekledi.  

Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Dr. Hasan Pekdemir yaptığı basın açıklamasında 1987 yılında kazanılan itibarı hizmet süresi hakkının 2008 yılında kaybedildiğini ve yıllardır bu haklarını kazanmak için verdikleri mücadeleyi vurgulayarak “1987 yılında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile birlikte gemi adamlarına seneliğine 90 günlük itibarı hizmet süresi yasal olarak girmişti. Ancak 1 Ekim 2008 yılında maalesef 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile birlikte mevzuatımızdan itibarı hizmet süresi, yani gemi adamlarının uzun yıllar kazandıkları itibarı hizmet süresi, erken emeklilik hakkı yasamızdan kaldırılmıştır. Biz yıllardır bu itibarı hizmet süresinin tekrar iade edilmesi için bir mücadele içerisindeyiz. Bunun için yaptığımız çok derin çalışmaları Meclis’te grubu bulunan partilerin Grup Başkanvekillerine Türkiye Denizciler Sendikası olarak verdik. Hatta yasanın çıkması için bir takım girişimlerimiz de oldu” diye konuştu. 

“Mücadelemizi Türk-İş çatısında da sürdürüyoruz

Dr. Hasan Pekdemir yıpranma payı haklarını geri kazanmak için verdikleri mücadeleyi Türk-İş çatısı altında da sürdüklerini belirterek “Ancak yapılanlar sadece ‘Yeni hükümet kurulsun, seçimler var, taşlar yerine otursun, torba yasa yapacağız’ gibi sözlerden ibaret kaldı. Maalesef mecliste yeterince işçi temsilcisi olmadığı için yasanın çıkmasını sağlayacak bir durum ortaya çıkmadı. Konu, bizim en büyük konfederasyonumuz olan Türk-İş’e intikal ettirildi. Türk-İş çatısı ile birlikte yasallaşması için elimizden gelen gücü sarf etmekteyiz” dedi.

“Gazetecilik mi daha zor yoksa gemi adamlığı mı?”

Yıpranma payı hakkının gemi adamları için önemini vurgulayan Pekdemir “Siz günlerce, haftalarca, hatta aylarca kara yüzü görmeden o dev dalgalarla boğuşup ölümle burun buruna sadece ve sadece çocuğuna, ailesine bir parça ekmek götürmek uğruna çalışan, travma geçiren bu gemi adamlarına itibarı hizmet üresini vermeyeceksiniz de kimi vereceksiniz? 2013 yılı Ocak ayında yapılan değişiklik ile birlikte TBMM üyelerine, TRT çalışanlarına fiili hizmet süresi yani kıdem tazminatına da yansıyacak şekilde, emeklilik maaşının daha yüksek olmasını sağlayacak şekilde fiili hizmet süresi verilmişken denizcilere verilmiyor. Bunlara neden verildi, geri iade edilsin demiyoruz. Ancak buradan sormak istiyorum: TBMM üyeliği ya da gazetecilik daha mı zor da gemi adamlarının haklarını iade etmiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

“Talebimiz yıpranma payı hakkımızın iadesi”

Türkiye Denizciler Sendikası olarak taleplerinin yıpranma payı haklarının geri iadesi olduğunu söyleyen Türkiye Denizciler Sendikası başkanı Dr. Hasan Pekdemir Bizim isteğimiz sadece eskiden olduğu gibi sadece sende 90 gün olan itibarı hizmet süresinin iadesidir. Bir gemide kalan bir demir parçası bile 5 yıl sonra tedavülden kalkıyor. 35-40 yıl bir insan vücudu nasıl dayanabilir?” sözlerini sarf etti. 

“50 yaşın üstündeki gemi adamına hangi armatör iş verir?”

Emeklilik yaşının 65’e çıkarılması ile birlikte gemi adamlarının fiilen emekli olmasının artık çok zor olduğunu vurgulayan Pekdemir “Yeni mevzuatımıza göre emekli olma yaşı 65’e çıkarıldı. Bunun anlamı şudur: Hukuken gemi adamları emekli olabilir ancak bunu fiilen gerçekleştirmesi mümkün değildir. Çünkü 50 yaşından büyük gemiciye veya bir yağcıya hangi armatör iş verir? Dolayısıyla bu insanların iş bulma olanakları olmadığına göre emekli olma olanaklarının da önü kesilmiş gözüküyor” diye konuştu.

Eylem, basın açıklamasının ardından atılan sloganlardan sonra sona erdi. 

img_0330-copy.jpgimg_0373.jpgimg_0377.jpgimg_0315-copy.jpg

Deniz Haber Ajansı / Serkan Talan

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim