• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Gemi sanayi Barter firmasına yöneliyor

Gemi sanayi Barter firmasına yöneliyor
Gemi sanayicileri ihracat artışının devamlı bir hal alması adına Barter Ticareti'ne yöneliyor. Kore ile Çin'in öncülük ettiği bu alana odaklanan sanayiciler, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika ülkelerini hedefliyor.

Gemi sanayicileri Barter'a yöneliyor

Barter ticareti'nde devletlerin sektöre önemli katkılar sunduğunu belirten İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, "Ülkemiz bu modeli uygulayacak ise ya kamu kurumları bu ticarete aracılık etmeli ya da bağımsız Barter firmaları devreye alınmalı." dedi.

Sektörün ihracat rakamlarını değerlendiren Başaran Bayrak, geçen seneye göre daya iyi bir noktada olmadıklarını vurgularken "Şu anda gemi sanayi yüzde 15'lik bir kapasite ile faaliyet yürütüyor. Pek çok tersane yeni yeni sipariş almaya başladı. Ve önemli fiyatlarla bu siparişleri alabiliyoruz. Her şey ayakta kalabilmek için. Bu sürecin kısa vadede daha iyi bir seviyeye gelmesini beklemiyoruz." ifadelerini kullandı. Senenin ilk 4 aylık döneminde 533 milyon dolarlık bir ihracat yaptıklarına işaret eden Bayrak, aralık ayına kadar bu rakamın 1 milyar 200 milyon doları göreceğini dile getirdi.

Bayrak, 2010 ile karşılaştırıldığında ilk dört ayda ihracatta yüzde 78'lik bir artış yakaladıklarını aktarırken, şunları kaydetti:

"Bu artışlar regüler olmayan artışlardır. Gemicilik dilinde buna denk gelme diyoruz. Bir ay içerisinde 4 - 5 gemi satışı tekabül etmiş olabilir. Gemi veya yat ihracatı sayı olarak az ama pahada değerlidir. 12 aylık sürece bakmalıyız. Örneğin 2009 - 2010 döneminde 1 milyar 572 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2010 - 2011 döneminde bu rakam 1 milyar 350 milyon dolara gerilemiş durumda. Yani yüzde 14'lük bir gerileme var."
2023 HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR

Nisan ayına kadar olan dilimde ihracatın Malta, Fransa, Panama, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Malezya, İtalya'ya ve Marshall Adaları'na yapıldığını ifade eden Bayrak, "Sektörümüz daha toparlanma sürecine giremedi. Dünyada taşımacılık sektörü kendini toparlaya başladığı an, bu otomatikman gemi sanayiine de yansımaktadır. Şu anda tüm dünyada gemi arzı taşımacılık talebinin üzerinde seyrediyor." açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz ay yaptıkları ihracatın yüzde 70'ini gemi yüzde 30'unu ise yat ihracatının oluşturduğunu vurgulayan İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı, önümüzdeki dönemde bu oran içinde yat satışlarının yüzde 40'a geleceğini bildirdi. Sektörün 2023'te 10 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunu, bunun için de senede ortalama yüzde 20'lik bir ihracat artışı yapmaları gerektiğini dile getirdi. 10 milyar dolarlık hedefin 500 milyar dolarlık Türkiye hedefi içerisinde yüzde 2'lik bir pay anlamına geldiğine dikkat çeken Bayrak, "2008'de Türkiye ihracatı içerisinde yüzde 2'lik bir payı olan sektörümüzün 2023 hedefini rahatlıkla yakalayabileceğiz." öngörüsünde bulundu.

2023 hedefine tek başlarına ulaşmalarının kolay olmayacağını belirten Bayrak, bu konuda devleti yardım ve katkıda bulunmaya davet etti. Kore ve Çin'in Barter Ticaret sayesinde dünya gemicilik sektöründe önemli bir konuma geldiklerini anımsatan Bayrak, Türk devletinin de gemi sanayiine destek vermesini istedi. Bayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizler bu sektörde tek başımıza değiliz. Rekabet ettiğimiz ülkelerdeki firmalar bizden daha iyi konumda. Devletimizin sektörümüzün ihracatını artırmasında etkin rol oynamasını bekliyoruz. Barter Ticaret parası sınırlı ama yer altı kaynakları fazla olan İran, Irak, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve bazı Afrika ülkeleri için uygulanan bir model. Bunu en iyi kullanan ülkeler ise Kore ve Çin. Petrol, doğalgaz veya herhangi bir mal karşılığında gemi satışı yapıyorlar. Ve bunu yaparken de devletler bu ticarete aracılık ediyor. Biz de bu modeli uygulayabiliriz. Devletimiz ister kendisi bizzat aracılık görevini üstlenebilir veya barter şirketlerini bu iş için konuşlandırabilir. Bu sayede kendimize yeni bir pazar açmış olur ve bu ülkelere gemi satabiliriz."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim