• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Gemiler rüzgarın gücünden yararlanacak

Gemiler rüzgarın gücünden yararlanacak
Denizcilikte rüzgar gücünden yararlanılan eski zamanlardaki yelken formu da zaman içinde şekil değiştirdi. Artık gemilerde bilgisayara bağlı özel bir paraşüt yardımıyla geminin rüzgar gücünden de yararlanılıyor.

Gemiler rüzgarın gücünden yararlanacak

Denizcilikte rüzgar gücünden yararlanılan eski zamanlardaki yelken formu da zaman içinde şekil değiştirdi. Artık gemilerde bilgisayara bağlı özel bir paraşüt yardımıyla geminin rüzgar gücünden de yararlanılıyor. Özellikle petrol fiyatlarındaki artış, taşımacılıkta yeni projelerin ve alternatif çözümlerin önerilmesini hızlandırdı. Bunun bir örneğine Beluga Skysails denizcilik şirketinde rastlıyoruz. Şirketin bağlı yük gemilerinde paraşüt/uçurtma sistemlerinin kullanılmasıyla verimlilik oluşturuluyor.

Gemiye takılan özel maddeden yapılmış uçurtma paraşüt, kumanda edilen bilgisayar programı sayesinde rüzgarın hızını ve yönünü belirleyerek en etkili açıyı yakalıyor. Bremen-Venezüela şirketinin seferlerinde, bu sistem sayesinde yüzde 35 oranında yakıt maliyetlerini azaltması ön görülüyor. Ve bu yöntem de yakın gelecek için çözüm önerisi. Çünkü bu sayede dünya yük taşımacılığının da boyutu değişebilecek; 10 bin ile 15 bin tonluk gemilerde kullanılan benzeri paraşüt/uçurtma sistemlerinin 800 milyon ton daha az sera gazı salınımıyla hem daha çevreci hem de daha ekonomik olarak teknoloji ile doğal enerjinin birleşimi ortaya konulmuş olacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim