• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Gencer: Her türlü vinç motoru imal ederiz

Gencer: Her türlü vinç motoru imal ederiz
Işık Mühendislik Genel Müdürü Gürel Gencer, Türkiye’de bazı vinç ekipmanlarının üretiminin yapılamamasının nedeninin teknolojik bir sorun olmaktan çok bir vizyon sorunu olduğunu söyledi.

“Her çeşit vinç motoru imal etme yeteneğine sahibiz”

Işık Mühendislik Genel Müdürü Gürel Gencer, Türkiye’de bazı vinç ekipmanlarının üretiminin yapılamamasının nedeninin teknolojik bir sorun olmaktan çok bir vizyon sorunu olduğunu ve uluslararası normlara uygun üretim yapılamadığını söyledi.

Her türlü fabrika vincinde üretim yapabilen Işık Mühendislik, özellikle demir çelik vinçlerinde önemli bir yere sahip. Işık Mühendislik’in Türkiye’de ilkleri başaran bir firma olduğunu ifade eden Genel Müdür Gürel Gencer, “Uzmanlık alanlarımızdan ilki özellikle demir çelik sektöründe kullanılmakta olan ağır hizmet tipi vinçlerin mühendisliği ve üretimi” dedi. Türkiye’de fabrika vinçleri (gezer köprü ve portal vinçler) konusunda yabancı markaların çok etkin olmadığını belirten Gencer, pazarda yerli vinçlerin ağırlıkta olduğunu söyledi. Bazı elektronik komponentler ve özel komponentler dışında Türkiye’ de vinçlerde kullanılan birçok ekipmanın üretilebildiğini aktaran Gencer, özellikle hafif hizmet sınıfı vinçlerde yerli üretimin yapılabildiğini söyledi. Ancak ağır hizmet sınıfı ve yüksek kapasiteli vinçlerde, o büyüklükte, uzun ömürlü, dayanıklı ve en önemlisi ilgili standartları karşılayan ekipmanlar konusunda alınacak çok yol olduğunu vurgulayan Gencer, ise şunları kaydetti: “Türkiye’de özellikle genel uygulamalar için vinç motorları uzun süredir üretiliyor. Ancak bazı özel rulmanların, dişli kutularının Türkiye’de üretimi yok. Bunların Türkiye’ de üretilmemesini ise bir teknoloji sorunundan çok ölçek ve vizyon sorunu olarak görüyorum. Türkiye’ de bütün bunları üretecek teknoloji bulunabilir ya da transfer edilebilir. Ancak, üretmekle iş bitmiyor. Bunları bütün dünyaya satacak şekilde yatırım yapmanız gerekiyor. Aksi halde ticari başarısızlık kaçınılmaz. Sorunun, daha çok uluslararası normlara uygun üretim yapabilme ve bunu bütün dünyaya pazarlayabilme sorunu olduğu düşüncesindeyim

” Standartlara uygun üretim yapmayan, kalitesiz ve ucuz vinç üreten firmaların varlığının sektörün en büyük sorun olduğunu dile getiren Gencer, bu firmaların daha iyi iş yapmaya çalışan firmaları olumsuz etkilediğini ve genel iş ortamını fakirleştirdiğini söyledi. Gencer, “Aslında bunun kökünde yatan sorun, yatırımcı veya müşterilerin yatırım kararlarını vincin tüm ömrü boyunca sebep olacağı maliyete göre değil, ilk fiyatına göre vermeleri. Türkiye’ de henüz bakım, servis, yedek parça maliyetleri sağlıklı bir şekilde izlenmiyor. Dolayısıyla, aslında ucuza mal edildiği düşünülen bir ürün sonunda çok pahalıya mal olmuş oluyor. Bu tür makinelerin ilk maliyetleri toplam maliyetlerinin sadece % 25- 30′ u mertebesinde olduğu düşünülürse sorun daha iyi anlaşılacak. Bunun dışında uluslararası standartta üretim yapan yan sanayi ve komponent üreticilerinin sınırlı olması, gerek teslim süreleri gerek maliyetlerde artışa neden oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Perşembe Rotası

www.UlasimOnline.Com  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim