• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Geri dönüştürülen elektronik atıklar orman olacak

Geri dönüştürülen elektronik atıklar orman olacak
Elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması ve bundan elde edilecek gelirle ağaç dikilmesinin hedeflendiği "Atıklar Orman Olsun" projesi kapsamında Başkentte bir ayda 2 bin ton atık toplandı.

Elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması ve bundan elde edilecek gelirle ağaç dikilmesinin hedeflendiği "Atıklar Orman Olsun" projesi kapsamında, Başkentte bir ayda 2 bin ton atık toplandı.

Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) öncülüğünde başlatılan ve altı ilde yürütülen projeyle Ankara'da 150 ton elektronik atık toplanması, bunun karşılığında 8 bin ağaç dikilmesi ve böylece küçük bir orman oluşturulması planlanıyor.

Bu kapsamda vatandaşlar "www.atiklarormanolsun.com" web adresine girerek, evlerindeki elektronik atıkları bildirebiliyor.

Dernek yetkilileri tarafından aranan vatandaşlara, atıklarının ne zaman alınacağına ilişkin randevu veriliyor. Ardından evden veya iş yerlerinden ücretsiz alınan atıklar lisanslı tesislerde geri dönüşüme alınıyor.

Burada da öncelikle elektronik atıkların sınıflandırılması yapılarak plastik, demir ve bakır gibi materyallere ayrıştırılıp ikincil ham madde olarak başka tesislerde değerlendiriliyor.

Proje Koordinatörü İlkim Yiğit yaptığı açıklamada, projenin ilk olarak İstanbul'da başladığını ve geçen yılın sonunda da Ankara'da hayata geçtiğini söyledi.

Projenin İstanbul, Ankara Trakya, Edirne, Kırklareli ve Kocaeli'de başarıyla yürütüldüğünü anlatan Yiğit, "Elektronik atıklar nelerdir? Evlerimizde sıkça kullandığımız büyük beyaz eşyalar, küçük ev aletleri, iş ve evlerimizde ulunan yazıcı, tv, monitörler, cep telefonları, kablolar gibi bunların hepsi elektronik atık kapsamında. Prize takıp çalıştırdığımız veya şarj ederek çalıştırdığımız ama halihazırda işimizi görmeyen atık durumuna düşmüş her elektronik eşyayı bu kapsamda değerlendirebiliyoruz." diye konuştu.

"Ankara'da bu kapsamda 150 bin ton atık toplayacağız"

Yiğit, proje sonunda atık veren herkes adına ağaç dikim sertifikası dağıtacaklarına işaret ederek, "Ankara'da bu kapsamda 150 bin ton atık toplayıp, 8 bin ağaç dikeceğiz. Böylece atığını veren kişi hem çevreye hem ekonomiye kazanç sağlayarak bir adet kendi adına ağaç dikmiş oluyor. Projede ilk bir ayda 2 ton atık topladık." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'da da yaklaşık yılda 120 ton atık toplandığını anlatan Yiğit, Çatalca'da dikilecek fidanlar için atık bağışında bulunanlara sertifikalarının verilmeye başlandığını dile getirdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim