• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kabuk değiştiriyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kabuk değiştiriyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 4 yıllık projeksiyonu çerçevesinde çeşitli projeler hayata geçirilecek. Hedef Türkiye'yi en kolay ticaret yapılan ülkelerden biri haline getirmek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kabuk değiştiriyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 4 yıllık projeksiyonu çerçevesinde çeşitli projeler hayata geçirilecek. Hedef Türkiye'yi en kolay ticaret yapılan ülkelerden biri haline getirmek.

-Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yeni yapısı ve hedefleri

-''Türkiye'yi dünyanın en kolay ticaret yapılan ülkelerden

biri haline getirme'' vizyonu doğrultusunda çalışan bakanlık

,4 yıllık projeksiyonu çerçevesinde Kağıtsız Gümrük, Yerinde

Gümrükleme, MERSİS, m-tüketici, Hal Kayıt Sistemi, Lisanslı

Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı uygulamalarını hayata

geçirecek

-Gümrük ve ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanması

konusunda tüm paydaşların görüşlerinin değerlendirileceği,

Gümrük ve Ticaret Konseyini kurulacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Müsteşar Ziya Altunyaldız, bir basın toplantısıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yeni yapısı, faaliyet alanları, görev ve sorumlulukları ile hedeflerini paylaştı.

Buna göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geliştirdiği projelerle ekonomiyi canlandırıp büyütmeyi ve bireylerin refahına doğrudan katkıda bulunmayı hedefliyor. Bakanlığın temel hedefleri, ''yasal ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırma'', ''yasa dışı ticareti en modern yaklaşımlarla engelleme'', ''iç ve dış ticarette yenilikçi yaklaşımlar geliştirerek sektörel büyümenin önünü açma'', ''piyasa gözetimi ve denetimini etkin bir şekilde yaparak, tüketici haklarını en çağdaş seviyede koruma'' ve ''kayıt dışılığı en aza indirme'' olarak tanımlanıyor.

''Türkiye'yi dünyanın en kolay ticaret yapılan ülkelerden biri haline getirme'' vizyonu doğrultusunda çalışan Bakanlık,  4 yıllık projeksiyonu çerçevesinde çeşitli projeler hayata geçirecek.

Kağıtsız Gümrük Uygulaması kapsamında gümrüklerde iş yapma şekli değişecek. Güvenilirliği onaylanmış firmalar, gümrük beyannamelerini elektronik ortamda gümrüğe sunacak ve beyannameye eklemeleri gereken belgeleri gümrüğe sunmaksızın sonradan kontrol edilmek üzere ofislerinde saklayacak. Böylece dış ticaret yapanların gümrüklerdeki iş yoğunluğu ve beklemeleri minimum düzeye inecek.

Proje ile eşzamanlı olarak beyanname eki belgelerinin sadeleştirilmesine yönelik yürütülen çalışma ile gümrük idarelerinde muayene işlemleri ve belge kontrollerinin kolaylaştırılması, hızlandırılması planlanıyor. Böylece, doğrudan ithalat ve ihracat işlem süreleri de kısalacak. İş süreçlerini kısaltıp basitleştirecek olan uygulamayla, 80 bine yakın dış ticaret firmasının gümrük idarelerinde sadece evrak takibi amacıyla görevlendirdiği aracılara ihtiyaç kalmayacağından, maliyet avantajı da sağlanacak.

Kağıtsız Gümrük Uygulamasını takiben hayata geçirilecek Tek Pencere sistemi ile kurumlar arası onay sisteminin sağlayacağı veri alışverişiyle gümrük beyannamesine eklenen belgeler tamamen kaldırılacak. Söz konusu uygulama ile sadece gümrük işlemlerinde değil tüm dış ticaret süreçlerinde kağıtsız ortama geçilmesi hedefleniyor.

Yerinde Gümrükleme uygulamasıyla 7/24 ihracat

Yerinde Gümrükleme uygulamasıyla 7/24 ihracat şansı tanınacak. Bunun için dış ticaret erbabının, gümrük idaresine beyanname vermek yerine elektronik ortamda basit bir bildirimde bulunması gerekiyor. Uygulama kapsamında, dış ticaret erbabı bir ay içerisinde gerçekleştireceği tüm işlemler için ayda bir kez gümrük beyannamesi verecek ve ithalatta gümrük vergilerini de ayda bir kez toplu olarak ödeyecek.

Bakanlık, Gümrüklerden VIP Geçiş olarak nitelenen Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Projesi (AEO) ile firmalara, güvenilirliklerinin derinlemesine kontrol edildiği bir inceleme süreci sonunda özel bir statü ve sahip oldukları güvenilirlik seviyeleri ile paralel olarak gümrük kontrol ve formalitelerinde önemli imtiyaz ve kolaylıklar tanıyacak.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) projesi ile kişiler evlerinden şirket kuruluş işlemlerini, internet üzerinden e-imza ile 5 dakikada tamamlayabilecek. Bu sistemle ayrıca sanayi, ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilerin verileri tek çatı altında toplanacak. Kurulacak sistem aynı zamanda, TOBB, Rekabet Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Hazine Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi 8 kuruluşla daha entegre bir şekilde çalışacak.

Tüketiciler, mobil cihazlarıyla şikayette bulunabilecek

Bakanlık, m-Tüketici Projesi adıyla tüketicilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak bir hizmeti uygulamaya sokacak. Proje kapsamında, tüketiciler cep telefonlarından da şikayette bulunabilecek ve şikayetlerinin sonucunu öğrenebilecek.  Halihazırda faaliyette bulunan Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS), entegre işlem yapmayı mümkün kılacak ücretsiz yazılımlar ve uygulamalarla tüketicilerin zaman ve mekan kısıtı olmaksızın kullanımına açılacak.

m-Tüketici projesiyle tüketiciler, mobil cihazlarıyla şikayette bulunabilmenin yanı sıra aynı zamanda hakem heyetleri erişim bilgilerine, hakem heyeti kararlarına, tüketicinin korunmasına yönelik mevzuata, başvuru dilekçelerine, güncel servis istasyonlarına, reklam kurulu faaliyetlerine ve sivil toplum kuruluşlarının erişim bilgilerine hızlı ve kolayca ulaşabilecek.

Hal Kayıt Sistemi

1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile sebze ve meyve ticaretindeki israf ve kayıt dışılığa çare olacak düzenlemeler hayata geçirilecek.

Buna göre, sebze ve meyvelerin cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgileri elektronik ortamda tutan Hal Kayıt Sistemi, kanunun getirdiği en büyük yenilik olacak. Sistem sayesinde sebze ve meyvelerin fiyat ve miktar bilgilerine ulaşılabilecek, meslek mensupları kayıt altına alınarak, toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımı ve iletişim sağlanacak.

Üreticiler, mallarını satacakları tacirlerin irtibat bilgilerine erişerek, onlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecek, ürünlerini daha çok kar elde edebilecekleri pazarlara yönlendirebilecek. Sebze ve meyvelerin kap veya ambalajlarının üzerinde bulunması zorunlu olacak olan ürün künyeleri sayesinde tüketiciler hal kayıt sistemini kullanarak tükettikleri ürünün nerede ne zaman üretildiğini bilecek.

Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı ise Türkiye'yi tarım ürünleri ticaretinin merkezi yapmayı hedefleyen bir proje olarak görülüyor. Lisanslı Depoculuk sistemi sayesinde tarım ürünleri, sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcı laboratuvarlarca belirlenmesinin ardından modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanacak.

Üreticiler, fiyatların düşük olduğu hasat döneminde ürünlerini elden çıkarmak yerine lisanslı depolara koyarak karşılığında aldıkları ürün senetleri sayesinde piyasanın daha elverişli olduğu dönemlerde ürünlerini satabilecek, ürün senetleri aynı zamanda teminat olarak gösterilerek uygun koşullarda kredi kullanabilecek.

Sistem sayesinde, depolamaya uygun nitelikte olan tarım ürünlerinin ticareti ürün senetleri vasıtasıyla ürün ihtisas borsalarında gerçekleştirilecek.

Gümrük ve Ticaret Konseyi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrük ve ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanması noktasında tüm paydaşların görüşlerinin değerlendirileceği, mevzuat ve politikalara ilişkin araştırma ve çalışmalara imza atacak danışma organı niteliğinde bir yapıyı hayata geçirerek, Gümrük ve Ticaret Konseyini kuracak.

Bakanlığın tüm paydaşlarının yer alacağı bu yapının getireceği diyalog mekanizması ile ticaret erbabı karşılaştığı tıkanıklıkların nedenlerini muhataplarına doğrudan iletebilme fırsatını yakalarken, bakanlık, hazırlık aşamasındaki projeleri ile mevzuattaki değişiklik planları hakkında paydaşlarını bilgilendirecek ve tüm bu süreçlere onların da görüşlerini de dahil edebilecek.

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim