• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Güneydoğu'da yeni sınır kapısı sevinci

Güneydoğu'da yeni sınır kapısı sevinci
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Irak'a yeni sınır kapıları açılması için başlattığı çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sevinç yarattı.

Güneydoğu'da yeni sınır kapısı sevinci

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Irak'a yeni sınır kapıları açılması için başlattığı çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sevinç yarattı.

Türkiye'nin artan dış ticaret hacmine paralel olarak, mevcut kapıların yetersiz kalması nedeniyle Irak, Gürcistan ve İran ile yeni sınır kapılarının açılmasına yönelik Bakan Hayati Yazıcı'nın talimatıyla çalışma başlatıldığına ilişkin haber, Irak'a ihracat yapan ihracatçılar başta olmak üzere tüm bölge halkını sevindirdi.

Uzun yıllardır Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nın yetersiz kaldığını, bu nedenle Irak'a yeni sınır kapısı açılması talebinde bulunduklarını belirten iş adamları, Irak'a açılacak yeni sınır kapılarının ihracat artışını bunun da beraberinde yeni yatırımları getireceğini belirttiler.

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, AA muhabirine, Türkiye'nin, bugüne kadar Irak'a ihracatını Silopi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştirdiğini, ancak tek sınır kapısı nedeniyle zaman zaman büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Sınır kapısındaki sıkıntıların ihraç edilen ürünlerin Irak'a ulaştırılmasında gecikmelere, bunun da nakliye ücretlerinin yükselmesine sebep olduğunu bildiren Türk, bu gelişmelerin ihracatı olumsuz etkilediğini kaydetti.

Geçmiş dönemlerde sınır kapısındaki kamyon kuyruğunun kilometrelerce uzadığına ilişkin haberlerin yayımlandığını hatırlatan Türk, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla Şırnak'tan Irak'a 2 yeni sınır kapısının açılması için çalışmaların başlatılmasının kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra Habur Sınır Kapısı'ndaki yoğunluk nedeniyle yatırımcı ve ihracatçıların Irak'a gidiş gelişinde de sıkıntılar yaşandığını bildiren Türk, yurda girmek için sınır kapısında iş adamlarının 6 saat beklediğini kaydetti.

Sınır kapısındaki yoğunluk buna bağlı olarak kamyon ve tırların geçişinde yaşanan gecikmenin nakliye ücretlerini yükselttiğini dile getiren Türk, şöyle konuştu.

''Bir süre önce Diyarbakır'dan Irak'a 1 ton malzemenin nakledilmesi bedeli 27 dolardı. Ancak kapıda yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha sonra bu ücret 60 dolara kadar yükseldi. Nakliye fiyatının yüksekliğinin yanı sıra malzemenin Irak'a ulaştırılması gecikiyor.

Oradaki yatırım ve diğer maliyetler de buna bağlı olarak yükseliyor. Bu hafta Diyarbakır'da fuar vardı. Ancak Iraklı iş adamlarının bu yıl ilgisi az oldu. Çünkü, Iraklı iş adamları sınır kapısında saatlerce beklemek istemedikleri için gelmediler.''

Türk, yeni sınır kapılarının açılmasının başta nakliye fiyatını ciddi oranda düşüreceğini ve buna bağlı olarak ihracatın artacağını ifade ederek, ''Yeni sınır kapıları, Irak'a ihracatı zaman içerisinde 2-3 kat artıracaktır. Biz Irak'ta yabancı ülke firmalarıyla rekabet halindeyiz.

Rekabet edebilmemiz için nakliye fiyatının düşük olması lazım. Sınır kapılarından ihracat rahatlığı beraberinde yeni yatırımlara vesile olacak. TOBB, bu yıl için Irak'a 10 milyar dolar, önümüzdeki bir kaç yıl içinde de yıllık 20 milyar dolar ihracatı hedeflemişti.

Açılacak sınır kapılarıyla bunu gerçekleştirebiliriz. Bunların olmaması için hiç bir neden yok. Çünkü Irak yeniden inşa edilecek'' dedi.

''Yıllardır bu müjdeyi bekliyorduk''

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ise Irak'a yapılan ihracatın her geçen gün büyük artış gösterdiğini, buna karşılık tek sınır kapısının bulunduğunu ifade ederek, TOBB tarafından Habur Sınır Kapısı'nın modernize edilerek iyi bir hale getirildiğini, ancak buna rağmen yeni sınır kapılarına ihtiyaç olduğunu, yeni sınır kapılarının ihracatı daha kolay hale getireceğini anlattı.

Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan da Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı durumunda olan Habur Sınır Kapısı'nda araç geçişlerinde yaşanan sıkıntıların, ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti.

Dönem dönem Irak'a mal taşıyan araçların 10 günden fazla sınır kapısında beklemek durumunda kaldığını, bunun gecikmenin yanı sıra maliyet artışına neden olduğunu belirten Duyan, şöyle konuştu:

''Mardin'den Irak'ın Zaho kentine ton başına nakliye gideri 12 dolardır. Ancak Habur Sınır Kapısı'ndaki uzun süren bekleyiş nedeniyle zaman zaman bu nakliye gideri 50 dolara kadar yükseliyor. Bu nakliye ücretinin 4 kat artışı demektir.

Bu ve diğer sıkıntılarımızı bir süre önce hükümet temsilcilerine illetik. Sağ olsunlar sıkıntılar büyük oranda çözüldü. Ancak yeni sınır kapısına acil ihtiyacımız var. Çünkü Irak'a ihracatımız her geçen gün büyüyor. Sadece Mardin'den Irak'a yapılan ihracat oranında yıllık yüzde 30 dolayında artış var.

Yıllardır özlemle bu müjdeyi bekliyorduk. Yeni sınır kapıları, yeni yatırımların da oluşmasını sağlayacak. Kapıda bekleme olmayacağı için yatırımcılar rahatlıkla Irak'a gidip gelecek.''

''Kapının olduğu yerde huzur ve bereket olur''

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) Başkanı Osman Geliş de, bölge iş adamlarının yıllardır Irak'a yeni sınır kapısının açılması için çaba gösterdiklerini belirterek, bunun olumlu sonuçlanıyor olmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade etti.

Sınır kapılarını ''bacasız fabrika'' olarak nitelendiren Geliş, Şırnak'ın en büyük geçim kaynağının Habur Sınır Kapısı olduğunu, bu sınır kapısı üzerinden yapılan ticaretten binlerce kişinin geçimini sağladığını kaydetti.

''Kapının olduğu yerde huzur ve bereket olur. Bu nedenle yeni açılacak yeni sınır kapıları binlerce kişinin daha işe kavuşmasını sağlayacak. Sınır kapıları Irak ile olan ticaret hacmimizin büyümesine büyük katkı sunacaktır'' diyen Geliş, yıllardır tüm Şırnaklıların yeni sınır kapısının açılmasını beklediklerini söyledi.

Geliş, Irak'a Habur Sınır Kapısı'ndan günlük 2 bine yakın aracın giriş çıkış yaptığını, yeni sınır kapılarıyla bu sayının 5 bine ulaşabileceğini ifade etti.

Geliş, ''Habur Sınır Kapısı artık Irak'a ihracatı kaldıramıyordu. Yeni sınır kapısı açılması çalışması çok yerinde ve doğru bir karardır. Bu çalışmayı başlatan yetkililere teşekkür ediyoruz'' dedi.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi de, şu anda sadece Irak'ın kuzeyinde 741 Türk firmasının faaliyette bulunduğunu belirterek, Türkiye'den giden yaklaşık 40 bin kişinin de orada çalıştığını kaydetti.

Habur Sınır Kapısı'nın bu potansiyele cevap veremediğini bildiren Elçi, ''Yeni sınır kapıları ile bu ülkeye ihracatta büyük artış olacak. Şu anda günde bin 700 araç sınır kapısından giriş çıkış yapıyor. Yeni sınır kapıları sayesinde giriş çıkış yapan araç sayısı 5 bine ulaşır. Yeni kapı açılması beraberinde yeni yatırım ve iş alanı getirir'' diye konuştu.

Silopi Şoförler Odası Başkanı Heşar Haşimoğlu ise yeni sınır kapısının açılmasının Irak'a mal taşıyan şoförleri mutlu edeceğini belirterek, ''Her sınır kapısı iş ve aş demektir. Biz bu karardan büyük mutluluk duyuyoruz. Habur Sınır Kapısı'nda sıra için 20 gün beklediğimiz dönemler oldu. Gerçi o günler geride kaldı. Ancak yeni kapıların açılması sıkıntıların tamamen kalkmasını sağlayacak'' dedi.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim