• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Güvensiz otomobile etkin piyasa denetimi geliyor

Güvensiz otomobile etkin piyasa denetimi geliyor
Otomobiller başta olmak üzere motorlu ve motorsuz her türlü araç ile lastik ve çocuk koltuğu gibi otomotiv aksamları daha etkin piyasa gözetim ve denetimine tabi tutulacak, güvensiz bulunan araçlar, üretici tarafından geri çağrılabilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, otomobiller başta olmak üzere motorlu ve motorsuz her türlü araç ile lastik ve çocuk koltuğu gibi otomotiv aksamları, daha etkin piyasa gözetim ve denetimine tabi tutulacak. Güvensiz bulunan araçlar, üretici tarafından geri çağrılabilecek. Geri çağrılmasına rağmen getirilmeyen araç trafikten men edilebilecek ya da periyodik muayenede "kusurlu" sayılabilecek. 

Edinilen bilgiye göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Taslağı, otomotiv sektörünün görüşüne açıldı.

Buna göre, otomobil, kamyon ve traktör gibi motorlu araçlarla römork gibi motorsuz araçlar yanında, otomobil camları, ayna, lastik, koltuk, emniyet kemeri, far, motosiklet kaskı ve çocuk oto koltukları gibi otomotiv ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında daha etkin bir şekilde denetlenmesi sağlanacak. Düzenlemeyle tüketiciye daha güvenli ürünlerin ulaştırılması amaçlanıyor.

Bu çerçevede, piyasaya arz edilen otomotiv ürünlerinin ilgili teknik düzenlemelere uygunluğu ve güvenli olup olmadığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetlenecek. Güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesi için tedbir alınacak. Bakanlık, yıllık denetim faaliyetleri yanında resen ya da ihbar ve şikayet üzerine de denetimde bulunabilecek.

Nakil aracında dahi denetim yapılabilecek

Satış ve kiralama amacıyla yazılı basın, radyo, televizyon, internet ve benzeri iletişim araçlarında reklam ve ilanları yer alan ürünler ile araçlar, piyasaya arz edilmiş kabul edilecek. Denetim, ürünlerin piyasaya arz edildiği, satıldığı ve dağıtıldığı her yerde, depo, işyeri nakil araçları ve gerektiğinde üretim tesislerinde, işlendikleri, ambalajlandıkları yerlerde yapılabilecek. Ürüne ilişkin bilgi ve belgelerin incelenmesinin ardından, ürüne ilişkin duyusal inceleme yapılacak. Duyusal inceleme ve muayene neticesinde uygunsuzluk şüphesi duyulması halinde her türlü test ve muayenenin yapılması veya yaptırılmasıyla denetim gerçekleştirilecek. Piyasa denetimi kapsamında, denetlenen üründen numune de alınabilecek.

Denetim sonucunda tespit edilen uygunsuzluk veya güvensizlik durumunda sorumluluk üreticiye ait olacak. Üreticinin tespit edilemediği durumlarda, dağıtıcı, üretici olarak kabul edilecek. Üreticinin yurt dışında yerleşik olması halinde ithalatçı muhatap alınacak.

Uygun olmadığı tespit edilen ürünler için firmalardan, 30 gün içinde düzeltici faaliyet planı istenecek. Bu süre içinde planı sunmayan üretici, düzeltme faaliyetinde bulunamayacağını kabul etmiş sayılacak. Bakanlığa düzeltici faaliyet planı sunan üreticiye de 1 yılı geçmemek üzere düzeltme süresi verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim