• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Hindistan gemi inşada yüzde 5'i hedefliyor

Hindistan gemi inşada yüzde 5'i hedefliyor
Hindistan Denizcilik Bakanı, geçtiğimiz günlerde Singapur'da düzenlenen bir seminerde yaptığı açıklama ile ülkesinin gemi inşa sanayinde nasıl bir atılım yapmak niyetinde olduğunu gözler önüne serdi.

Hindistan gemi inşada yüzde 5'i hedefliyor

Hindistan Denizcilik Bakanı, geçtiğimiz günlerde Singapur'da düzenlenen bir seminerde yaptığı açıklama ile ülkesinin gemi inşa sanayinde nasıl bir atılım yapmak niyetinde olduğunu gözler önüne serdi.

Bakan G.K Vasan, Hindistan'ın 2017 yılında dünya gemi inşa piyasasından yüzde 5'lik bir dilim alması amacıyla çalışmaların devam ettirildiğini ve ülkenin şu anki yüzde l'lik payı göz önüne alındığında bunu başarmanın zor ama övgüye değer bir bakan olacağım söyledi. Singapur'da düzenlenen Limanlar ve Gemi İnşa Endüstrisi Seminerinde bir konuşma yapan Vasan, "Hindistan'ın büyüme potansiyeli, sahip olduğu işgücü, kendine has güçlü özellikleri ve güçlü demir-çelik sanayi göz önüne alındığında yatırımların doğru kanalize edilmesi halinde konulan hedefe ulaşılabileceği açıkça görülür. Yürekten inanıyorum ki, Singapur ile Hindistan yapacakları ortak çalışmalar ve gidecekleri işbirliği ile global pazarda söz sahibi olabilirler. İşbirliği yapılabilecek konular arasında liman işletmeciliği, deniz turizmi, gemi inşa ve bakım-onarım alanlarım öncelikli olarak sayabilirim" şeklinde konuştu.

Seminerde yaptığı konuşma sırasında dinleyicilerden gelen bir soruya yanıt veren Hindistan Denizcilik Bakanı G.K. Vasan, hükümetin yeni kurulacak veya elden geçirilecek tesisleri baz alan toplam 276 proje için "Ulusal Denizcilik Gelişim Programı" adında bir plan hazırladığını ve beklenen yatırım tutarının yaklaşık 21 müyar dolar dolayında olduğunu anlattı. Yabancı yatırımlara ve özel mülkiyete büyük önem verdiklerini ifade eden bakan, konuyla ilgili olarak kanuni düzenlemelerin, teşviklerin ve kolaylıkların süratle hayata geçirilmekte olduğunun altını çizdi.

Hindistan Hükümetinin bu konudaki kararlılığını, "Yabana yatırımcılara sesleniyorum ve hükümetin bütün desteğini arkanızda hissetmenizi istiyorum" sözleriyle anlatan Vasan, bu konuda Singapurlu yatırımcıların ilgisini beklediklerini de söyledi. 2009-2010 ticaret rakamlarına göre Singapur ile Hindistan arasındaki ticaret hacmi 14 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Hindistan'da yatırım yapan ülkeler sıralamasında da Singapurlu yatırımcılar ülkede yaptıkları yüksek düzeydeki yatırımlarla ikinci sırada bulunuyor. Yine Hindistan kaynaklarının ekonomik istatistiklere dayanarak verdiği bilgilere göre ülkeye 2000 yılı Nisan ayından 2010 yılının Haziran ayına kadar geçen 10 yıllık süreçte gelen yabana yatırımların toplamı 12 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Son dönemde "gemi inşa" alanındaki ilgisi dikkat çekici boyutlara ulaşan Hindistan, sivil gemi inşanın yanı sıra askeri alandaki çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Bilindiği gibi, Hindistan Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Sureeş Mehta, geçtiğimiz dönemde bir açıklama yapmış ve öz kaynaklara dayanarak inşa ettikleri ilk uçak gemisinin 2011 yılında tamamlanacağını söylemişti.

Toplam 30 milyar Rupi'ye (yaklaşık 600 milyon dolar) mal olacak 37 bin 500 tonluk uçak gemisinin 12 Mig-29K savaş uçağı, 8 Tejas savaş uçağı, 10 helikopter ile 1400 asker taşıma kapasitesine sahip olacağı bildiriliyor. Hindistan, 2015 yılına kadar en az üç uçak gemisine sahip olmayı hedeflerken "nükleer denizaltı" konusunda da Rusya ile yoğun bir işbirliği halinde bulunuyor. Hintli yetkililerin en büyük arzusu ise "askeri gemi inşası" alanında tamamen millileşebilecek seviyeye gelmek.

Kaynak: Dünya Gazetesi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim