• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Hortumun yıktığı GES'i sigorta kurtardı

Hortumun yıktığı GES'i sigorta kurtardı
Antalya Gazipaşa'daki lisanssız GES'i hortum vurdu. Sigorta şirketinin yaptığı 1.5 milyon TL'lik ödeme sayesinde GES yeniden kuruldu, yatırımcı hiçbir kayba uğramadı.

Küresel ısınmanın yol açtığı anormal meteorolojik olayların Türkiye'ye yansımaları güneş enerjisi yatırımcılarına kadar uzandı. Türkiye'de ilk kez bir güneş santrali, hortum nedeniyle ağır hasar gördü. Yatırımcının 1.5 milyon TL'ye yakın kaybı sigorta şirketi tarafından karşılandı. 
Antalyalı tıp doktoru Fahri Altın, başhekimi ve ortağı olduğu Olimpos Sağlık Kuruluşları'nın elektrik ihtiyacını da karşılamak amacıyla güneş enerjisine dayalı elektrik üretimine yatırım yaptı. Gazipaşa ilçesi yakınlarında kurulan 970 kW gücündeki lisanssız güneş enerji santrali (GES), Eylül 2016 tarihinde devreye girdi.

Paneller uçtu, koptu, kırıldı, çatladı

Ancak santral devreye girdikten kısa bir süre sonra Antalya'nın kıyı kesimlerinde yaşanan elverişsiz hava koşullarından olumsuz etkilendi. Gazipaşa ilçesi yakınlarındaki GES, aralık ayında yaşanan fırtına ve hortum sırasında ağır hasar gördü. Güneş panellerinin bir kısmı yerinden koptu, kırıldı ya da kıvrıldı. Binlerce güneş panelinde irili ufaklı çatlaklar oluştu.

Sigortacı hemen devreye girdi

Hortumdan sonra santraldeki 33 panel masasından (string) ikisi tamamen devre dışı kaldı. Diğer stringlerin bazılarında da yüzde 20'ye varan üretim ve performans kayıpları oluştu. Bunun üzerine hazırladığı poliçeyle tesisleri teminat altına alan, GES'lere yönelik sigortalar konusunda uzmanlaşan Kotra Sigorta hemen devreye girdi. Öncelikle meydana gelen hasar yüzünden üretim kaybının artmaması için santralin sahibi PAF Enerji'ye sigorta şirketi tarafından 50 bin euroluk bir avans ödendi.

Test maliyeti de avanstan karşılandı

Ödenen avans, fiziki zarar görüp tümüyle dışı kalan 2 masadaki panellerin 10 gün içinde yenilenerek tekrar devreye alınmasında kullanıldı. Yapılan avans ödemesi ile ayrıca, santralin kalan kısımlarındaki, hortum ve fırtına kaynaklı performans kaybının ölçülmesi için yaptırılan Elektro Lüminans Testi (EL Test) işlemlerinin bedeli karşılandı.

Üretim kaybı artmasın diye...

Kotra Sigorta Genel Müdürü Osman Tüken, müşterileri PAF Enerji'nin güneş santralindeki hasarın giderilmesi için çok hızlı hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Tüken, hızlı davranmalarının nedenini poliçe kapsamında yer alan üretim ve performans kaybının büyümesini önlemek olarak ifade etti.

Toplam 1.5 milyon TL ödendi

PAF Enerji'nin sahibi Fahri Altın, GES projeleri çeşitli garantileri de içerecek şekilde kurulsa da doğal afet riskinin pek akla getirilmediğini söyledi. Altun, "Hele bu bölgede hortum görülmüş şey değil. Hatta bölgedeki insanlarla konuştum (Burada rüzgar bile esmezdi, şimdi hortum çıktı) dediler. Biz poliçemize doğal afetleri de eklemiştik, iyi ki eklemişiz. Sigorta şirketi ekipman hasarının yanında üretim ve performans kaybını da karşıladı. Yaklaşık 370 bin Euro'luk (1.5 milyon TL) ödeme yaptılar. Tesisimizin toplam yatırım tutarı 1 milyon Euro kadardı" dedi.

GES yatırımcısı doğal afetleri küçümsemesin 

PAF Enerji'nin sahibi Dr. Fahri Altın, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada Türkiye'de GES'lerin çok yeni bir alan olduğunu belirterek "Haliyle GES'lerin sigortalanması da öyle" dedi. 

Dr. Altın şöyle konuştu: "Antalya merkezli Kotra Sigorta'nın sahibi Osman Tüken, güneş enerjisi yatırımlarına çok kapsamlı sigorta seçenekleri sunuyordu. Hortum sonrası kayıplarımızı tamamen karşıladılar, mağduriyetimizi giderdiler. GES yatırımcıları doğal afet riskini küçümsemesinler. Biz de kurulum çalışmaları devam eden yeni GES'imizin sigortalanmasında kendileriyle çalışmaya devam edeceğiz."

Kaynak: Mehmet KARA / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim