• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

‘IALA Risk Yönetimi Eğitim Semineri’ başladı

‘IALA Risk Yönetimi Eğitim Semineri’ başladı
IALA’nın her yıl değişik bir ülkede düzenlediği “IALA Risk Yönetimi Eğitim Semineri" İstanbul’da başladı. Seminer, 12 Eylül 2014 tarihine kadar devam edecek.


Uluslararası Deniz Seyir Yardımcıları ve Fener Otoriteleri Birliği (IALA)’nın her yıl değişik bir ülkede düzenlediği “IALA Risk Management” Eğitim Semineri İstanbul The Marmara Pera otelinde başladı. 12 ülkeden temsilcinin katıldığı seminer 12 Eylül’e kadar devam edecek.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen seminere Denizcilik Federasyonu da destek veriyor. Seminerin açılışına Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, IALA World Wide Academy Başkanı Jean Charles Leclair, İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Volkan Aydoğdu, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Selçuk Nas, Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Temur, IALA VTS Komitesi Başkanı Tuncay Çehreli katıldı.

YAŞAR DURAN AYTAŞ: SIFIR HATA OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, seminerde yaptığı konuşmada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün gemi kurtarma, fener hizmetleri, arama kurtarma ve deniz haberleşmesi konularında hizmet veren bir kamu kuruluşu olduğunu söyleyerek, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2 yıl önce kendi genel müdürlüğümüzde IALA toplantısı yaptık. Bu seminerde birçok hizmetler çıktığına inanıyorum. Seminer için uzaklardan geldiniz. Denizcilik Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen seminere teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Dünyanın incisi İstanbul’da bulunmanızdan ayrıca haz duyuyorum” dedi.

Aytaş, “IALA’nın 1958’den beri üyesi olarak devam ediyoruz. IALA ve IMO, deniz kazalarının önlenmesinde büyük gayretler gösteriyorlar. Ancak sıfır kaza olması mümkün değil. Ve bu kazaların önlenmesinde kurumların yanı sıra armatörler, klas kuruluşları, bunlar hep bir araya geldiklerinde kazaları minimuma indirebilirler. Ama teknik hataların yanında insan kusurlarını en başta görmekteyiz. İstanbul ve Çanakkale Boğazı ülkemiz ve dünya için özellikle Karadeniz ülkeleri için önemli bir su yolu. Ve bu su yolunda ortalama olarak günde 150 civarında parça gemi geçiyor. Kriz olmadan önce yılda 55 bin civarında gemi geçerken, bu sayı düşmüş gibi görünse de hemen hemen aynı tonaja yakın gemilerin bu sulardan geçtiğini görmekteyiz” diye konuştu.

Bilindiği üzere SOLAS Bölüm 5; Kural 10 (Gemi Rotalama), Kural 11 (Gemi Raporlama Sistemi), Kural 12 (Gemi Trafik Hizmetleri) ve Kural 13 (Seyir Yardımcıları’nın Kurulması ve İşletilmesi)’e göre risk ve emniyet değerlendirmesi yapılması bir gereklilik. Bu gereklilikten yola çıkarak IALA; IWRAP ve PAWSA adlı iki değerlendirme metodunu “IALA Risk Management Toolbox” adı altında toplamış ve bunlar için IMO’dan onay aldı. Ayrıca IMO, üye ülkelere IALA Risk Management Toolbox’ı kullanmayı öneriyor.

IALA Risk Yönetim Araçları içinde yere alan IWRAP (IALA Waterway Risk Assessment Program) riskleri niceliksel bilgilere dayanarak hesaplayan bir bilgisayar programı. PAWSA (Ports and Waterways Safety Assessment) ise uzmanlar tarafından sağlanan niteliksel bilgilere dayalı standart bir değerlendirme sistemi. Geçtiğimiz aylarda PAWSA kullanılarak İzmit Körfezi için başarılı bir risk değerlendirme çalışması yapılmıştı. İstanbul’da düzenlenen seminerde IALA World-Wide Academy uzmanları yanında, İTÜ Denizcilik Fakültesi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden de eğitmenler görev alıyor.

Haber: Sinan SAYGI - Semanur YUVACI - Onur KAPLAN / Deniz Haber Ajansı

http://www.ulastirma.com.tr/

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim