• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C

ICAO Konferansından neler konuşuldu?

MUSA ALİOĞLU

Sivil havacılık sektörünün dünya üzerindeki en büyük resmi kuruluşu, kısaca ICAO  (International Civil Aviation Organization www.icao.int  diye bilinen ve Birleşmiş Milletler Örgütü'ne bağlı olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'dür. Türkiye'nin 1945 yılında katıldığı örgüt, üç yılda bir yapılan genişletilmiş toplantılarından 37'incisini Kanada'nın Montreal kentinde 28 Eylül-08 Ekim 2010 tarihleri arasında yaptı. Toplantıya Türkiye'yi temsilen Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal başkanlıklarındaki heyetler katıldı.

 ICAO, uluslararası sivil havacılığın emniyetli ve etkin biçimde sağlanması amacıyla Şikago Sözleşmesi ile faaliyetlerine 1947 yılında başlamıştır. BM uzmanlık kuruluşu olan Örgütün 190 üyesi vardır.

Bu yıl yapılan toplantıda görüşülen konuları şu başlıklar altında toplamak mümkün. Birinci olarak havaya salınan karbondioksit (CO2) gaz emisyon miktarının 2050 yılına kadar, her yıl %2 azaltılması konusu ele alındı. Uçakların havaya ne kadar karbon dioksit gazı saldıklarını ve bunun nasıl azaltılması gerçekten önemli ve çözüm bekleyen bir konu olarak karşımızda duruyor. Dünyayı bekleyen acil tehlikelerden biri olarak görülen bu konuya burada ele almak, uçak bilet fiyatlarını ele almaktan bence çok daha önemli olsa gerek. Bireysel çıkarlarımızı öne alırsak, yani dünyanın iklim sorunlarına duyarsız kalırsak elbette bu toplantı ve bu toplantıda ele alınan konular bizim için önem arzetmez. Toplantı, Dünya Sivil Havacılık Endüstrisini doğayı daha az kirleten ve daha az gürültü kirliliği yapan motorların geliştirilmesine de teşvik etmeyi önemli amaçlarından biri olarak görüyor. Bu amaca yönelik olarak uçak motorlarında karbon salınımı dikkate alınarak yeni bir sertifikasyon sisteminin hayata geçirilmesi çalışmalarına ise başlandığı dile getirdi.

Toplantının açılışında konuşan ICAO Genel Sekreteri Fransız vatandaşı Raymont Benjamin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, arasında karbondioksit gazının azaltılması konusunda fikir birliği sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek bu önemli konuya parmak basıyordu. Genel Sekreterin bu görüşlerine ben de katılıyorum. Ama bana göre daha önemli olan, kimin ne kadar kirlettiği değil de, bu kirlenmeyi nasıl en aza indirebiliriz tartışılması  daha doğru bir hareket olsa gerek. Bilindiği gibi, küresel kirliliğin önlenmesi için hava kirliliğinin ve küresel ısınmanın azaltılması için daha önce Kopenhag'ta yapılan toplantı beklenen sonucu vermemiş, gözler Montreal toplantısına çevrilmişti. Bu anlamda bu toplantı bekleneni verip, daha yaşanılır bir dünya için olumlu ve kesin adımlar atmıştır denebilir.

Örgüt merkezinin bulunduğu Montreal'deki toplantıda ayrıca ICAO’nun dünya üzerinde daha fazla söz sahibi olması, etkili bir konuma yükselmesi, global hava trafiğinin idare edilmesindeki yönetim biçimi ele alınarak bu konuda görüşler ortaya kondu. Ekonomik gidişatin sektörü nasıl etkilediğinden yola çıkan konuşmacılar ekonomiyi masaya yatırıp, derin tahliller yapmaktan da geri kalmadılar. Bunun yanı sıra hukuki, teknik ve yönetimsel sorunların da görüşülmesi elbette toplantının amacına ulaştığını göstermiştir.  Türk delegasyonundaki bilgi ve deneyim sahibi bürokratların değişik komisyonlarda düşüncelerini öne sürüp görüş belirtmeleri, elbette ülkemiz açısında da önemli bir gelişme olsa gerek. Sadece dinleyici değil, katılımcı olmanın da ülkemizin adını ön plana çıkarması bakımından önemi büyüktür. Dünyanın gidişatına bakarak sivil havacılık konusunda yeni kararların, yeni tedbirlerin alınmasına yönelik fikirlerin sunulmasında, hem sayın genel müdürlerin, hem de onlara bağlı olan uzman bürokratların görüş beyan etmesi de  yeni oluşacak sivil havacılık politikalarında katkı sağlamıştır. Bu katılım ülkemiz için yararlı olmuştur.

İyi uçuşlar Türkiyem

Bu yazı toplam 11196 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim