• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

İETT 'Sosyal' otobüs hatları kuruyor

İETT 'Sosyal' otobüs hatları kuruyor
İETT, yolcu veya nüfus yoğunluğu az olan bölgeler için yeni özel toplu taşıma hatları oluşturacak.

Erguvan halk otobüsleri işletmecilerinin gelirleri düşük kaldığı gerekçesiyle kontak kapama eylemi yapmasının ardından İETT, sarı otobüs ve metrobüslerle hizmet verdiği toplu taşıma için yeni özel hatlar oluşturma kararı aldı. Bu kapsamda İETT, yolcu veya nüfus yoğunluğu az olan bölgeler için yeni özel toplu taşıma hatları oluşturacak. Kilometre hesabına göre çalışacak ve en az 50 yolcu kapasiteli olacak bu özel otobüsler İETT’nin yapacağı programa göre hizmet verecek. Avrupa yakasında oluşturulacak yeni hatlarda 100, Anadolu yakasında oluşturulacak hatlarda ise 50 otobüs çalıştırılacak. İETT, “Sosyal Hat” adını verdiği yeni toplu taşıma işinin ihalesini 11 Nisan 2018 tarihinde yapacak.

YENİ YERLEŞİM YERLERİ

Yolcu veya nüfus yoğunluğu az bölgelerdeki hatlarda 12 metrelik İETT araçları ile hizmet vermek işletme verimliliği açısından uygun görülmedi. İETT tarafından verilen hizmet kalitesini ve hizmete erişimi artırmak amacıyla, idarenin belirlemiş olduğu çalışma çizelgesine göre 150 araçla hizmet alımı için ihaleye çıkıldı. Temel gerekçenin düşük yoğunluklu yerleşim alanlarının taleplerini karşılamak olan hat ile hizmet verilemeyen, yeni yerleşim yerleri ve sitelerin taleplerinin karşılanması amaçlanıyor.

UÇ NOKTALARA İETT STANDARDI

‘Sosyal Hat’ ile toplu taşımada önemli bir yere sahip metro ve metrobüs için de dikey besleme hatları oluşturulacak. Yolculuk talebi düşük hatlarda, büyük otobüsler yerine 7-9 metrelik küçük araçlarla toplu taşıma hedefleniyor. Yeni taşıma sistemiyle Megakent’in en uç noktalarındaki yolculuk taleplerine bile İETT standartları getirilecek. Sistemde hizmet verecek araçların, şoför, bakım ve yakıt giderleri ihaleyi alacak olanın sorumluluğunda olacak. Araçlarda İETT kurumsal kimliği (sarı damalı) kullanılacak. İETT, yeni oluşturulacak hatlarda çalışacak otobüslere yapılan kilometreye göre ödeme yapacak.

ŞOFÖRLER İSTANBULKART SATABİLECEK

İETT’nin “Sosyal Hatlarda Toplu Taşıma Hizmet Alımı” ihalesinin teknik şartnamesine göre, ‘İstanbulkart’ın geçerli olacağı otobüslerde şoförler sınırlı kullanımlı kart (bir geç, iki geç, üç geç, bas geç) satabilecek. İETT’nin belirleyeceği yolcu taşıma tarifesine göre hizmet verecek olan yeni otobüslerde indirimli ve ücretsiz tarifeler de geçerli olacak. Sözleşmeye aykırıkta kilometre cezası verilecek. İşletmecinin ödeneğinden ceza için verilen kilometre kadar kesinti yapılacak. En büyük ceza 25 bin kilometre ile “Yüz kızartıcı eylem veya davranışlarda bulunmak” durumunda verilecek. Ücretsiz veya indirimli tarifeden yararlanma hakkı bulunan yolcuları taşımamanın cezası ise 80 kilometre. Nakit para da 400 kilometrelik kesintiyle cezanlandırılacak.

Kaynak: Mehmet DEMİRKAYA / GAZETE HABERTÜRK

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim