• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İhracatçının gümrük çilesi bitmek bilmiyor

İhracatçının gümrük çilesi bitmek bilmiyor
İstanbul Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan uygulama değişiklikleri neticesinde hem Halkalı hem de Erenköy Gümrük Müdürlüklerindeki yoğunluk, ihracatın önünü tıkadı.

İhracatçının gümrük çilesi bitmiyor

İstanbul Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan uygulama değişiklikleri neticesinde hem Halkalı hem de Erenköy Gümrük Müdürlüklerindeki yoğunluk, ihracatın önünü tıkadı.

İstanbul Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan uygulama değişiklikleri neticesinde hem Halkalı hem de Erenköy Gümrük Müdürlüklerinde, iki haftadır devam etmekte olan yoğunluk ihracatçıları ve taşımacıları büyük sıkıntılara sokuyor. Konunun yetkilileri ile biraraya gelen UND önderliğindeki sektör temsilcileri; uygulama değişikliklerinin yarattığı sıkıntı ve zorlukları yetkililere iletti.

10 Ekim 2011 tarihinde başlatılan yeni uygulama ile ihraç yüklü taşıtların fiilen gümrük sahasına işlem sıra evrakı alarak girmesine karar verildi. Bu tarihten önce beyanname açılmaları ve taşıt yüklemeleri aynı anda sürdürülürken, yapılan düzenleme ile gümrük idaresi beyanname onay sürecini taşıt gelmeden geçmemeye başladı. İhracat işlemlerindeki bürokratik formalitelerin kolaylaşmamasından kaynaklanan bu durum sebebiyleErenköy ve Halkalı Gümrük Müdürlüklerinde kilometrelerce uzunlukta tır kuyrukları oluşuyor.

Yaşanan sıkıntılar ve sorunun çok ciddi boyutlara ulaşması sonucunda sektör temsilcileri Gümrük Müsteşarı Sayın Ziya Altunyaldız’ın başkanlığında Erenköy Gümrük Müdürlüğü’nde bir araya geldii. TİM ve UND’nin yanı sıra İGMD, UTİKAD gibi kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda bu uygulamanın sektöre taşımacılık sektörüne getirdiği zararlar İstanbul Gümrükleri Başmüdürü Tevfik Usta ile de paylaşıldı.

Yaşanan sıkıntılara ve yeni uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulunan UND Başkanı Engin Özmen; “Gümrüklerde oluşan bu bekleme süreleri hem taşımacıların maliyetlerini arttırıyor hem de malların zamanında yerlerine ulaşmasını engellyip ticareti yavaşlatıyor.” dedi. Özmen ayrıca; “Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 1.2 milyar dolar dış ticaret hedefine ulaşmak için her sektör üzerine düşeni yapmak için adımlar atıyor. Burada hem özel sektöre hem de devlete çok büyük görevler düşüyor. Uyum süreçlerinin olabilecek en hızlı şekilde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Son dönemde yaşanan olaylar gösteriyor ki, İstanbul’da bulunan her iki Gümrük Müdürlüğü de istiap haddini doldurmuştur. Bu durum ise gümrüklerde uzun bekleme sürelerine, kuyrukların uzamasına yol açarak biz taşımacıları bir taraftan büyük mali külfetler altına sokarken, diğer taraftan rekabet içerisinde olduğumuz diğer Avrupa ülkelerinden bir adım geriye düşürüyor.” Ayrıca, elimizde olmadan İstanbul halkının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler duruma düşüyoruz. Uzun kuyruklar trafikte de sorunlara  yol açıyor” diye konuştu. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim