• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

İngiltere ile ortak fırkateyn inşa edeceğiz

İngiltere ile ortak fırkateyn inşa edeceğiz
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 22 Kasım tarihinde İngiltere'ye gidecek. Gül'ün ziyaretinin savunma sanayi ile ilgili bir anlaşmayı da içerdiği öğrenilirken, anlaşmanın ortak fırkateyn yapımını öngördüğü belirtildi.

İngiltere ve Türkiye'den ortak fırkateyn inşa edecek

İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri, hizmetteki firkateynlerin yerini almak üzere Tip 26 adlı yeni bir fırkateyn geliştiriyor. 4 yıl önce başlatılan proje kapsamında geminin, farklı silah ve sensör sistemlerinin entegrasyonu ile değişik görev tiplerine kolayca uyarlanabilmesi hedefleniyor. 

Tersaneye götürecekler

İngiltere Hükümeti’nce desteklenen BAE Systems’in yürüttüğü projeye Türkiye’nin de katılması için görüşmeler yürütülüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kasım’daki İngiltere ziyareti sırasında anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Londra sokaklarını Türk bayrakları ile süsleyecek İngilizler, Cumhurbaşkanı Gül’ü geminin yapımının gerçekleşeceği Portsmouth tershanesine götürmeyi planlıyor. 

5 bin 500 ton ağırlığındaki Tip 26 fırkateyninin 145 metre boyunda, 19 metre genişliğinde olması planlanıyor. 28 deniz mili sürat yapması istenen geminin, azami menzilinin ise 7 bin deniz mili olacağı belirtiliyor. Üzerinde helikopter, insansız hava aracı olması hedeflenen geminin sensör ve silah sistemleri arasında 127 milimetre top, üç boyutlu radar ve hava hedeflerine yönelik füze sistemleri olacak. 

BAE Systems zorda

Dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında ön sıralarada yer alan BAE Systems’in gemi inşa kolunun sıkıntılı bir dönemden geçtiği belirtiliyor.

Malezya’nın 2006 yılında sipariş ettiği iki fırkateyni 2009 yılında iptal ettiği, Brunei sultanı ise sipariş ettiği üç korvetin teslim alınmadığı ve Umman için üretilen 652 milyon dolarlık üç korvetin teslimatında, mühendislik ve teknik sorunlar nedeniyle önemli gecikmeler yaşandığı kaydediliyor. Yunanistan’ın, birikmiş alacakların tahsil edilememesi nedeniyle ise hücumbot sözleşmesi tek taraflı fesh edildi. BAE Systems, yeni ihraç pazarlarına girmek, büyük çaplı savaş gemisi tasarım ve üretiminde söz sahibi olmaya devam edebilmek için Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim