• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

İngiltere ve Fransa'dan Rumlara destek

İngiltere ve Fransa'dan Rumlara destek
Rum Simerini gazetesi, Güney Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgede (MEB)'ki doğalgaz arama çalışmalarına Fransa ve İngiltere'den destek geldiğini yazdı.

İngiltere ve Fransa'dan Rumlara destek

Rum Simerini gazetesi, Güney Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgede (MEB)'ki doğalgaz arama çalışmalarına Fransa ve İngiltere'den destek geldiğini yazdı. Gazete, Fransız Savunma Bakanı ve İngiltere Dışişleri Bakanının, görüşmelerde bulundukları Rum muhataplarına, hem Kıbrıs sorununu çözümü hem de Rum'ların MEB'deki sondaj çalışmalarının destekçisi olduklarını iddia etti. 

“Fransız - İngiliz Desteği” başlıklı haberinde, Fransa ve İngiltere’nin, geriye kalan ülkelere de Deniz Hukuku’na saygı duyma çağrısı yaptıklarını kaydeden gazete, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ile Londra’ya bir araya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’nin, bu görüşmenin ardından birtakım açıklamalarda bulunduğunu belirtti. Yaptığı açıklamada, İngiltere’nin; Rum tarafının sözde MEB’i içerisindeki haklarını tam anlamıyla ve kati bir şekilde desteklemekte olduğunu söyleyen Hague, İngiltere’nin, konuyla ilişkisi olan diğer ülkeleri; gerçekleştirecekleri faaliyetlerle ilgili olarak ölçülü ve mantıklı bir tavır takınmaları hususunda teşvik etmekte olduğunu dile getirdi. Gazeteye göre Hague, bu görüşün Commonwealth, aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) tarafından geçmişte birçok kez onaylandığını da kaydetti.

İngiltere’nin bu görüşü herhangi bir çekince olmaksızın desteklemekte olduğunu dile getiren Hague, bunun tüm ülkeler tarafından iyi bir şekilde bilinmesi ve anlaşılması gerektiğine dikkati çekti. Bu çeşit bir bölgenin (münhasır ekonomik bölge) kalkındırılması ve bunun sunduğu kaynakların değerlendirilmesi hakkını desteklediklerini vurgulayan Hague, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın “tüm Kıbrıslıların, gelecekte bundan ortaya çıkacak gelirleri paylaşmalarının güvence altına alınması için önlemler alınacağına” dair açıklamalarından memnuniyet duyduklarını da söyledi. Hague, bunun konuya doğru bir yaklaşım şekli olduğunu sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ise açıklamasında, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ile yaptığı görüşmeyi; gerek Kıbrıs sorunu ve müzakereler süreci, gerek Türkiye’nin AB katılım süreci ve Rum tarafının sözde MEB’i içerisindeki deniz altı zenginliklerinden istifade edilmesini ilgilendiren başka önemli konular açısından; oldukça verimli ve samimi olarak nitelendirdi. Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet ise, Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis ile Paris’te gerçekleştirdikleri görüşme çerçevesinde yaptığı açıklamada, ülkesi Fransa’nın, Kıbrıs sorununun; BM kararları ile Avrupa ve Uluslararası Hukuk zeminindeki çözümüne ilişkin tutumunu dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim