• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

İran'ın ilk doğalgaz boru hattı açılıyor

İran'ın ilk doğalgaz boru hattı açılıyor
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, doğalgaz boru hattı açılışı için İran'a gidecek. Türkmen lider, İran'da Hangeran-Sangbast doğalgaz boru hattının açılışına katılacak.

Hangeran-Sangbast doğalgaz boru hattı açılacak

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, doğalgaz boru hattı açılışı için İran'a gidecek. Türkmen lider, İran'da Hangeran-Sangbast doğalgaz boru hattının açılışına katılacak.

Bakanlar Kurulu toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, Berdimuhamedov'un İran ziyaretine hazırlık yapıldığını kaydetti. Meredov, İran'da devreye alınacak yeni doğalgaz boru hattının Ocak ayında Türkmenistan'da hizmete açılan Devletabat-Serahs-Hangeran hattının devamı olduğunu kaydetti. Türkmenistan'daki açılışa İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad katılmıştı.

İran ziyaretini değerlendiren Türkmen lider Berdimuhamedov, Türkmenistan ile İran arasındaki işbirliği ilişkilerin geliştiğini ve bu münasebetlerin bundan sonra da geliştirileceğini kaydetti. Berdimuhamedov ayrıca, İran ziyareti organizasyonunun üst düzeyde yapılması için ilgili birimlere talimatta bulundu. Son yıllarda İran ile ekonomik ilişkilerini daha da geliştiren Türkmenistan, bu ülkeye iki boru hattı üzerinden doğalgaz ihraç ediyor. Bu yılın Ocak ayında Türkmen gazının İran'a tedariki için ikinci bir hat devreye girdi. Devletabat-Serahs-Hangeran hattının hizmete açılması ile İran'a sevk edilen Türkmen gazının miktarı 8 milyar metreküpten 14 milyar metreküpe çıkarıldı. Devletabat-Serahs-Hangeran hattının taşıma kapasitesi yıllık 12,5 milyar metreküp. Bu da önümüzdeki yıllarda İran'a ihraç edilen gazın miktarının 20 milyar metreküpe çıkarılmasına katkı sağlayacak.

24,6 trilyon metreküp doğal gaz, 20,8 milyar ton da petrol rezervi bulunduğu tahmin edilen Türkmenistan'ın İran yanı sıra Rusya ve Çin'e de doğalgaz ihraç ediyor. Türkmenistan doğal gaz üretimini attırmak amacıyla ciddi yatırım yapıyor. Geçen yıl Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin enerji şirketleri ile dünyanın en büyük doğal gaz yatağı olan Güney Yolöten yatağını sanayiye kazandırılması amacıyla 9,7 milyar dolarlık dev anlaşmalar imzalanmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim