• BIST 9797.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

İspark 'Tekne Park'la denize iniyor

İspark 'Tekne Park'la denize iniyor
İspark kara ve havadan sonra şimdi de denize giriyor. 3 yıl önce fikir aşamasında olan Tekne Park projesi 9 Mart'ta ihaleye çıkacak, yaz döneminde hizmete girecek.

İspark 'Tekne Park'la denize iniyor

İspark kara ve havadan sonra şimdi de denize giriyor. 3 yıl önce fikir aşamasında olan Tekne Park projesi 9 Mart'ta ihaleye çıkacak, yaz döneminde hizmete girecek.

Bu yıl içinde özelleştirilmesi beklenen İspark, kara ve havadan sonra şimdi de denize açılıyor. 3 yıl önce fikir aşamasında olan İspark'ın Tekne Park projesinde önümüzdeki ay ilk adım atılacak.

9 Mart'ta ihale edilecek iki Tekne Park'ın 400 tekne ve yat kapasitesine sahip olduğunu belirten İspark Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, son dönemde sayıları hızla artan deniz taşıtlarının projeyi hızlandırdığını söyledi.

Türkiye'de büyük çoğunluğu Akdeniz ve Ege kıyısında 100 bine yakın tekne ve yat bulunuyor. Son yıllarda bu rakamdaki artış ise yüzde 10-15 oranında.

Bankaların deniz tutkunlarına kredi musluklarını sonuna kadar açması, ekonomide yaşanan büyüme ile bir araya gelince vatandaş araba gibi tekne ve yata yöneldi.

Hal böyle olunca memur kesimi bile fiyatı bin liradan başlayan deniz taşıtı almaya başladı. Böylece tekne sayısında yaşanan artışla orantılı Boğaz'da trafik yoğunluğu artarken, tekne sahipleri de teknelerini, yatlarını park edecek alan sıkıntısı yaşamaya başladı. 2008 yılında Boğaz'ın belli bölgelerine bağlama noktası yapılması fikri ortaya çıktı.

TEKNE İHTİYAÇ OLDU

Türkiye'de boyları değişen 100 bin adetlik deniz taşıtını park edecek alan sıkıntısı sorununu çözmek için ilk adımı İspark attı.

12 Şubat'ta açılan Avrasya Boat Show'da firmalarla bir araya gelen İspark Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, "Artık bir ev, bir araba ve bir tekneye doğru ilerlediğimizi gördük ve projenin hayata geçmesi için hızımızı daha da artırdık" dedi.

İhale 9 Mart'ta

Tekne Park projesi ilk planda İstinye ve Tarabya'da yapılacak. İrili ufaklı 400 yat ve tekne kapasiteli iki Tekne Park projesi için 9 Mart'ta ihale yapılacak ve üstlenecek firma inşaata başlayacak.

En geç yaz ortasında tamamlanacak olan proje hakkında bilgi veren Kadir Gurbetçi, "İlk planda Avrupa yakasına kuracağımız Tekne Park'lar karadan 20-25 metre açıkta kurulacak.

İskele yardımıyla karaya bağlanacak olan bağlama noktası noktalarının sayısını kısa sürede 8 bölgeye çıkarıp boyları farklılaşan 4- 5 bin tekne kapasiteye ulaştıracağız" diye konuştu.

25 bin tekne bağlama noktası var

Dentur verilerine göre Türkiye'de irili ufaklı 100 bine yakın tekne ve yat bulunuyor. Tekne sayısı son yıllarda yüzde 10-15 arasında artarken, toplam bağlama noktası sayısı ise 20-25 bin civarında. Bu rakam Fransa'da 280 bin, İtalya'da ise 178 bin.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim