• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

İstanbul trafiğinde rahatlama 2018'de

İstanbul trafiğinde rahatlama 2018'de
Bakan Arslan, yaptığı açıklamada Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarının tamamlanmasıyla trafikte yoğunluğun azalacağını ifade ederken bu yatırımların 2018 sonunda tamamlanacağını belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişler olmasına rağmen yoğun trafiğin bağlantı yollarının henüz tamamlanmamasından kaynaklandığını belirtti. Bakan Arslan’ın bu yatırımların tamamlanması için işaret ettiği tarih ise 2018 sonu.

CLK Enerji’nin Çağrı Merkezi açılışında konuşan Bakan Arslan altyapı yatırımlarından telekom sektörüne birçok konuda soruları yanıtladı.

OGS gibi HGS’lerde de kredi kartı sisteminin hayata geçmesinin nispeten trafikte olumlu etkisinin görüldüğünü belirten Bakan Arslan “215 kilometrelik bağlantı yolları projesi var. Odayeri’nden Çatalca’ya kadar olan 2×3 şeritli devlet yolumuz yapılıyor. Standardını yükseltiyoruz. 2017 sonunda bitecek. 3. havalimanının oradan Kınalı’ya giden yap-işletdevret modeliyle ihalesini yaptığımız Kuzey Marmara Otoyolu’nun Avrupa yakası 2018 sonunda bitecek. Anadolu yakasında ise çok daha uzun olan Akyazı’ya kadarki bölüm yine eşzamanlı tamamlanacak” diye konuştu. Arslan, özellikle OGS ve HGS’de otomatik geçişi sağlayacak Mahmutbey Gişeleri’nde olumsuzlukların ortadan kalkacağını belirtti. Bakan Arslan bu bölgede asıl rahatlamanın ise raylı sistem çalışmasından sonra yaşanacağını ifade etti.

Arslan raylı sistemle ilgili gelişmeleri şöyle aktardı: “Biz Marmaray projesindeki banliyö hatlarını 2018 yılında bitiriyoruz. Kazlıçeşme’den Halkalı’ya kadar, Anadolu yakasında Ayrılıkçeşme’den Gebze’ye kadar olan kısım 2018 yılında bitecek. Eski banliyö hattı tamamen iptal edildi. Onun yerine yeni 2 yüzeysel metro standardında hat getiriliyor. Ayrıca 3’üncü bir hat da yanında tamamen ana hat trenleri için yapılıyor. Yüzeysel metro peronlarıyla ana hat trenlerinin peronları da ayrı. Ana hat trenlerini yüksek hızlı tren yolcuları kullanacak. Gece özellikle, Marmaray’ı yük trenleri kullanacak.Bu beklediğimiz yükü karşılamak için Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki hattı bitirmemiz lazım. Gebze’den başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 3. havalimanına oradan Halkalı’ya ve Avrupa’ya giden ana hatta bağlanacak olan demiryolu ihalesine de çıkacağız. Bu hat Halkalı-Kapıkule’ye bağlanmış olacak. Diğer taraftan biraz daha uzun vadede ise, Köseköy İzmit Gebze’yi düşündüğünüzde, bu hattın bu yükü kaldırmayacağını düşünüyoruz. O zaman da Akyazı’dan Gebze’ye bağlanacak ikinci hatla yeni bir bağlantı yapacağız. Gebze-Yavuz Sultan Selim- Halkalı bağlantısını bu yıl içinde ihaleye çıkmayı hedefliyoruz. Böylece hattı 3 yıl içinde bitirmiş olacağız. Bu Bakü-Tiflis-Kars hattından gelecek ilave yükü karşılayabilelim. Şu an banliyö hatları çalışmadığı için Derince veya Bandırma’dan biz tren ferileriyle yükü Tekirdağ’a bağlıyoruz. Yük hareketi arttıkça bu yetersiz kalacak. Gebze-Halkalı banliyö hattı eşzamanlı bitecek.”

‘HER İKİ KÖPRÜDE GEÇİŞ ÜCRETLERİ ÇOK DÜŞÜK’

Bakan Arslan, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerindeki geçiş ücretlerinin yüksek olduğu eleştirilerine ise şu yanıtı verdi: “Her iki köprü de dünyadaki benzerleri ile karşılaştırıldığında hatta o ülkelerin gelirlerine de bakıldığında düşük sayılır. Ayrıca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet’te de ücretler çok düşük.”

İŞTE EK 500 TL CEZANIN NEDENİ: ‘1.5 AYDA 10.500 ARAÇ FSM’DEN KAÇAK GEÇTİ’

Yarından itibaren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden kaçak geçen araçlara hali hazırda kesilen 92 lira para cezasına ek olarak 6001 sayılı kanunun verdiği yetkiyle 500 TL de idari para cezası kesilecek.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışından bu yana geçen 1,5 aylık sürede 10 bin 500 kamyon ve ağır vasıtanın Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden (FSM) kaçak olarak geçtiğini belirten Arslan,”Vatandaşımızın bilmedikleri bir şey var. Elimizde mevcut müeyyideleri uygularsak canları çok yanacak. Sonunda yine kapımıza gelecekler. Biz vatandaşımızın üzülmesini istemiyoruz, kurallara uymalarını bekliyoruz” dedi.

Toplamda 592 TL’lik cezanın yanısıra Arslan, bu araçları kullanan sürücülerin ehliyetlerinden de her geçişte 20 puan silineceğini hatırlattı. Aynı uygulamanın yabancı plakalı araçlar için de geçerli olacağını ifade eden Bakan Arslan, bu sürücülerin de cezalarını Türkiye’den çıkarken gümrük kapılarında ödeyeceğini yoksa çıkışlarına izin verilmeyeceğini söyledi.

‘KANAL İSTANBUL’A KARMA FİNANSMAN MODELİ OLACAK’

Kanal İstanbul ile ilgili ihaleye çıkma konusunda alternatifleri de elde bulundurarak gereken çalışmaları tamamladıklarını belirten Bakan Ahmet Arslan, “Biz asıl yeni bir finansman modeliyle nasıl çalışma yapabiliriz, bununla ilgileniyoruz. Geçmişte yap-işletdevreti nasıl farklı bir finansman modeli olarak uygulamışsak burada da karma ve örnek olacak daha yeni bir modeli hayata geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

'AHL’DE DE DURMADIK ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI VAKTİNDE AÇILACAK'

Bakan Ahmet Arslan, 3. havalimanını vaktinde yetiştireceklerini, bu arada faaliyette olan Atatürk Havalimanı’nın geleceği ile ilgili soruların gündeme taşındığını belirterek, “AHL’de artı genişletmeler yapıyoruz. Ancak bunları sosyal fayda olarak görüyoruz. Dolayısıyla 3. havalimanındaki işlerimizi devam ettirirken Atatürk Havalimanı’nda da herhangi bir aksama olmamasını istiyoruz” dedi.

‘FİBERDE DEVLETİN BASKISI OLMAYACAK’

4.5G teknolojisiyle birlikte fiber ağ altyapısında hâkim operatör olan Türk Telekom’un, diğer operatörlerle (Turkcell, Vodafone) şirket kurulması için aynı fikirde olmaması konusunu değerlendiren Ahmet Arslan, şunları söyledi: “Gidişat fiber optik altyapıyı kesinlikle gerekli kılıyor. Ortak bir altyapıda buluşsunlar, en azından birbirinin tamamlayıcısı kısmında olanlar ortak hepsine hizmet etsin. Biz de çok daha fazla insana bu ortak altyapıya hizmet götürebilelim. Ama burada Türk Telekom haklı olarak, ‘Geçmişte bugüne kadar bunun cefasını çektim, şimdi niye sefasını başkası sürsün’ diyor. Diğerleri de ‘Bir altyapı şirketi kuralım’, diyor. Bence Türk Telekom ve diğer operatörler birbirlerine yaklaşacaktır. Tarafların avantajına olacaktır bu durum. Fakat biz Türk Telekom’a ille de buraya katılacaksınız, diyemiyoruz. Günün sonu o firmaların birbirlerini ikna etmesine bağlı. Bu ticari bir denge.”

‘BAKÜ-TİFLİS-KARS’TA, ÇİN’İN YÜZDE 10’UNU TAŞIRSAK YETER’

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini bu yılın sonunda bitirmek istediklerini ifade eden Bakan Arslan “Yılın başında bu proje hayata geçecek. Proje mevzuattan kaynaklı 2 yıl gecikti. Şu anda yüzde 95’ler seviyesindeyiz. Burada İran da var. İnşallah bu bölgemizde ateş, yangın kısa bir süre içinde biter. Türkiye’de yıllık toplam 28 milyon ton demiryoluyla taşınan yük elleşleniyor. 4 ülke ile protokol imzalandı. Bu devletler arasında Kazakistan da var. Sadece Kazakistan’ın vermek istediği yıllık ortalama yük 10 milyon ton. Yine Türkmenistan da bu hattı önemsiyor. Hazar Denizi’nde çalıştırmak üzere Türkmenistan ve Azerbaycan da ilave tren ferileri aldılar. Yine Çin’in özellikle deniz yoluyla Batı’ya göndermek istediği yıllık 240 milyon ton. Bu konteyner yükü. Deniz yoluyla gittiğinde 45-60 gün içinde gidiyor. Bakü-Tiflis bittiğinde bu yol Avrupa için 12-15 güne düşüyor. O 240 milyon tonun yüzde 10’unu dahi verseler, Türkiye’de elleşlenen yük kadar bir miktar taşınmış olacak. Bakü-Tiflis- Kars’ın böyle bir avantajı var” dedi. Bölgede ayrıca bir lojistik merkezi de planladıklarını ifade eden Bakan Arslan, “Lojistik merkezi önemli. Kars’ta bir lojistik merkezi yapıyoruz. Bu ayın ekimin 26’sında teklifleri alacağız” dedi.

KARS’A 100 MİLYONA LOJİSTİK ÜSSÜ

Aslan, “Bu bölgeye dağılacak yük için bu lojistik merkezi yapılacak. Karsta açılacak lojistik merkezi 350 bin metrekareye kurulacak. 100 milyon lira mertebesinde bir yatırım maliyeti olabilir. Lojistik alanının yanında rezerv alanlar da ayrıca tutuyoruz. Kars’ın batısında sanayi merkezi yanında” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim