• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İstanbul'un ulaşım projeleri hayata geçiriliyor

İstanbul'un ulaşım projeleri hayata geçiriliyor
İstanbul'da Haliç'in iki yakası arasındaki trafiği denizin altından tünelle sağlayacak olan Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi ile Boğaz Yaya Geçişi, Kabataş Transfer Merkezi ve 6 yeni metro hattı için yapım aşaması başlıyor.

İstanbul'da Haliç'in iki yakası arasındaki trafiği denizin altından tünelle sağlayacak olan Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi, Boğaz Yaya Geçişi, Kabataş Transfer Merkezi ve 6 yeni metro hattı için yapım aşaması başlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan (İBB) yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "ustalık eserim" diye nitelendirdiği Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi hayata geçiriliyor.

Yer tesliminden sonra 700 günde tamamlanması planlanan Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli yapım işinin ihale süreci temmuz ayı içinde başlatılacak. Proje ile 1836 yıllında inşa edilen Unkapanı Köprüsü'nün de kaldırılması planlanıyor.

Unkapanı karayolu tünel geçiş projesi ile tarihi yarımada Unkapanı üzerinden Şişhane, Kasımpaşa, Karaköy güzergahına bağlanarak kara ulaşımı tamamen su altında kurulacak bir tünel köprü ile sağlanacak. Deniz tabanına çakılan kazıklar üzerine kurulacak olan sualtı köprüsü deniz seviyesinin 8,5 metre altına inşa edilecek.

Mevcut köprünün engellemiş olduğu su akıntısı, ulaşımın suyun altına alınmasıyla tekrar sağlanarak Haliç'in temizlenmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Üç şerit geliş, üç şerit gidiş olmak üzere köprü toplam 900 metre uzunluğunda olacak.

Proje ile birlikte Haliç kıyısındaki tarihi yapıların ön plana çıkarılması öncelikli hedef olacak ve Haliç kenarları yeniden tanzim edilerek yeni rekreasyon ve yeşil alanlar kazandırılacak. Proje yapım sürecinde çevreye ve gündelik yaşama olumsuz etkiler en aza indirgenecek. 

Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi tamamlandığında mevcut köprü kaldırılarak yaya ulaşımı Karaköy'den Kasımpaşa'ya oradan da Hasköy'e kadar deklerle sağlanacak, yer yer yüzer iskeleler olacak. Yüzer iskeleler gemi ulaşımına uygun halde açılır kapanır biçimde inşa edilerek tersaneye deniz ulaşımı devam edecek.

6 yeni metro hattı geliyor

İstanbul'a 12 yılda 98 milyar liralık yatırım yapan İBB'nin 2016 yılında da 16,3 milyar liralık yatırım bütçesi bulunuyor. İBB, temmuz ve ağustosta 6 metro hattına ilişkin ihale yapacak.

Kirazlı-Halkalı metrosu inşaat ve elektromekanik işleri, otopark ve depo alanı inşası ihalesi ağustos ayında düzenlenecek. 9,7 kilometre uzunluğa sahip olacak olan metro hattında 9 istasyon bulunacak. Küçükçekmece, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerinden geçecek hatla trafik yoğunluğunun da azalması öngörülüyor. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacak. İşin süresi, yer tesliminden itibaren bin 20 gün olarak belirlendi.

Başakşehir-Kayaşehir metro hattı da ağustosta ihaleye çıkacak. 6 kilometre hat üzerinde 4 istasyondan oluşan metro hattının sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 gün içinde yer teslimi yapılarak başlaması ve 900 günde tamamlanması hedefleniyor.

Çekmeköy–Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu ile Sarıgazi (Hastane)-Taşdelen-Yenidoğan Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri yapım işi de ağustosta ihaleye çıkacak. 17,8 kilometrelik hatta 14 istasyon bulunacak. Hat sayesinde Üsküdar’dan Sultanbeyli'ye kesintisiz ulaşım sağlanacak.

Esenyurt'a metro geliyor

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metrosuna ilişkin ihale de ağustos ayında gerçekleştirilecek. Yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki hatta, 11 istasyon bulunacak. İşin yapım süresi ise yer tesliminden itibaren bin 20 takvim günü olarak belirlendi.

Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattına ilişkin ihalenin de detayları belli oldu. İstanbul'un Bağcılar, Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerini etkileyecek olan hattın ihalesi ağustos ayında yapılacak. 18,5 kilometre hat üzerinde 11 istasyondan oluşan Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattının iş süresi, yer tesliminden itibaren bin 80 gün olarak açıklandı.

Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattına ilişkin ağustosta gerçekleştirilecek ihale kapsamında, yaklaşık 12 kilometrelik hatta 8 istasyon olacak. Bu ihalede iş süresi bin 20 gün olarak belirlendi.

Kabataş Transfer Merkezi 

"Kabataş Meydan Düzenlemesi Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi İnşaatı" 28 Temmuz'da başlatılacak. Kabataş Meydanı'nda raylı sistem, deniz ve karayolu ulaşımını bütünleştirecek proje çerçevesinde, 83 bin metrekarelik bir alanda yayalaştırılmış yeni bir meydan düzenlemesi yapılacak. Vapur, deniz otobüsü ve motor iskeleleri yenilenecek. Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki trafik yer altına alınacak, meydan altında ise müze, sergi salonları ve otopark inşa edilecek.

Kabataş Transfer Merkezi inşaatı tüm anıt eserler ve ağaçlar korunarak, Arkeoloji Müzesi denetiminde gerçekleştirilecek. İstanbul ulaşımının düğümünü çözecek en önemli projelerden biri olarak nitelendirilen Kabataş Transfer Merkezi'nin geniş kapsamlı inşaat çalışması nedeniyle, 28 Temmuz 2016 Perşembe gününden itibaren Kabataş’taki vapur, motor ve deniz otobüsü iskeleleri bir süre başka iskelelerden hizmet verecek.

Kabataş İskelesi'nden yapılan seferler 28 Temmuz'dan itibaren şu şekilde olacak:

"Şehir Hatları: Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar ve uğramalı Boğaz seferleri Beşiktaş ile Eminönü (Katip Çelebi) İskelesi’nden, İDO: Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar seferleri Beşiktaş ve Yenikapı İskelesi’nden, Dentur: Kabataş-Üsküdar seferleri Karaköy İskelesi'nden, Budo: Kabataş-Bursa seferleri Karaköy Eski İDO İskelesi'nden yapılacak."

Kabataş'tan başlayan Beşiktaş, Mecidiyeköy, Kağıthane ve Alibeyköy üzerinden Mahmutbey’e oradan da İkitelli, Bahçeşehir, Esenyurt'a kadar uzanacak metro hatları Kabataş'ta entegre olacak. Mahmutbey Metrosu Kabataş'tan Karaköy ve Unkapanı Köprüsü'ne kadar uzatılacak.

İhalesi yapılan metro hatları Kabataş'a entegre olacak

Proje ihalesi yapılan 18 kilometrelik Beykoz-Üsküdar Metrosu, Üsküdar'da Marmaray ile Kabataş'a entegre olacak. Proje ihalesi yapılan 18,4 kilometrelik Sarıyer-Beşiktaş Metrosu Kabataş'a uzanacak. Darüşşafaka-Yenikapı Hattı’nın Taksim-Kabataş Füniküleri ile Kabataş'a entegrasyonu da devam edecek.

İstanbullular, yayalaştırılmış yeni Kabataş Meydanı sayesinde İstanbul'un her noktasına raylı sistem ve deniz ulaşımıyla hızlı ve konforlu bir şekilde seyahat edebilecek.

Öte yandan, yapımı devam eden raylı sistemler ise şu şekilde:

Kartal-Kaynarca hattı: 5 kilometre

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe hattı: 20 kilometre

Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Kağıthane-Mahmutbey Hattı: 25 kilometre

Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli Hattı: 13 kilometre

Dudullu-Bostancı Hattı: 15 kilometre

Bakırköy İDO –Bağcılar: 9 kilometre

Sabiha Gökçen Havalimanı-Kaynarca Hattı: 8 kilometre

Halkalı-Gebze Marmaray hattı: 64 kilometre

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim