• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

İzmir, gemi turizminde liderliğe koşuyor

İzmir, gemi turizminde liderliğe koşuyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in bir yandan kruvaziyer turizmde zirveyi kovalarken, diğer yandan yeni firmaların İzmir'i rotalarına aldığını söyledi.

İzmir, gemi turizminde liderliğe koşuyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in bir yandan kruvaziyer turizmde zirveyi kovalarken, diğer yandan yeni firmaların İzmir'i rotalarına aldığını söyledi.

2011 yılının ilk 6 ayına ilişkin rakamlara göre Kuşadası'nın 202 bin 162 bin yolcu ve yüzde 28.68 pay ile Türkiye kruvaziyer turizminde ilk sırada yer aldığını belirten Demirtaş, İzmir ise 189 bin 650 yolcu ve yüzde 27 pay ile ikinci sırada. İstanbul'u yine arkamızda bıraktık. Kuşadası ile aramızdaki fark sadece 12 bin 508. Yani 3 gemi daha gelseydi yılın ilk yarısını birinci kapatacaktık. Yılın ikinci yarısında farkı kapatarak birinci olacağımıza inanıyorum. Kuşadası ile aramızdaki bu tatlı rekabetten de Türkiye kazanacak diye konuştu.

Geçtiğimiz yılın tamamında İzmir'de 141 gemi ağırlarken, bu yıl 5 Ağustos itibariyle 148 sefer ile 264 bin 986 kruvaziyer yolcusunu İzmir'de ağırladıklarını belirten Demirtaş, yılın 8inci ayında sefer sayısı olarak 2010 yılını yakaladıklarını söyledi. Demirtaş, Aslında yolcu sayısı da daha yüksek olabilirdi ama İtalya ve İspanyadaki ekonomik kriz seferleri etkilemese de yolcu sayısında biraz düşüşe neden oldu dedi.

YURT DIŞI TEMASLARI MEYVESİNİ VERİYOR

İzmir'in kruvaziyer turizmden daha fazla pay alması için yurtdışında pek çok uluslararası kongre ve fuara katıldıklarını hatırlatan Demirtaş, bu temasların sonuçlarını da almaya devam ettiklerini, yeni şirketlerin İzmiri gündemlerine aldıklarını söyledi. Demirtaş, geçtiğimiz Mart ayında ABD'de katıldıkları Miami Seatrade Kruvaziyer Kongre ve Fuarında görüşerek İzmire davet ettiği Club Med kruvaziyer firması Güzergah Planlama ve Lojistik Müdürü Anne Saurat İzmire gelerek incelemelerde bulunduğunu söyledi. Sauratın yaptıkları görüme sonucunda, 2011 yılı Ağustos ayı içinde İzmiri programlarına aldığını belirten Demirtaş, Saurat, kentin olanaklarından memnun kaldıklarını ifade etti. Fransız yolcu taşıyan 300 kişilik lüks kruvaziyer tipi yelkenlisini Atina - Mykonos - Delos - Samos - İzmir - Lemnos - Mudanya - İstanbul rotasında deneyeceklerini ve 22 Ağustos 2011 tarihinde İzmire ilk seferlerini yapacaklarını söyledi. Bunun arkası da gelecektir diye konuştu.

VOYAGES TO ANTIQUITY FIRMASI 2012 YILINDA HEM İLK KEZ GELECEK

HEM DE İZMİRDE KONAKLAYACAK

Demirtaş, Miami'deki fuarda Voyages to Antiquity firması Satış ve Pazarlama Kıdemli Yöneticisi Mitchell Schlesinger ile görüştüklerini belirterek, Kendilerine İzmir ile ilgili detaylı bilgi aktarmıştık. Bu görüşmemiz de olumlu sonuçlandı ve 570 kişilik Aegean Odysey gemisi önümüzdeki yıl seferlerine başlıyor dedi. Aegeon Odsysey'in arkeolojik alanlar ve tarihi bölgelere özel butik satış yapan, gelir grubu yüksek yolcuları getiren bir firma olduğunu ifade eden Demirtaş, 2012 yılında yapacakları 6 seferlerde de konaklayacaklar. 2012 satışları için çıkartılan katalogda da İzmir yer alıyor. İzmirin bir Homeport olması, gemilerin konaklaması yolunda bir önemli adım daha atmış oluyoruz diye konuştu.

Sene sonuna kadar 300 sefer ile yaklaşık 600 bin kruvaziyer yolcusunun İzmire geleceğini belirten Demirtaş, diğer yandan da yeni kruvaziyer limanı yapılması çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Demirtaş, Yeni limanla birlikte hedefimiz ilk önce 1 milyon, ardından da 3 milyon kruvaziyer yolcusu diye konuştu.

DÜNYA İZMİRİ İZLİYOR

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sadece kruvaziyer firmalarının değil büyük finans ve danışmanlık kuruluşlarının da İzmir'in kruvaziyerdeki başarısını takibe aldığını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz dönemde G.P Wild adlı Danışmanlık şirketi, İzmirin kruvaziyer ile ilgili gelişiminden dolayı bilgi aldı. Son olarak Dünya Bankası yetkilileri kruvaziyer turizmi ile ilgili yaptıkları çalışma için kentimizi ve Odamızı ziyaret etti. Dünya Bankası, Türkiye ve Akdenizde belirlediği ülkelerde tarım ve kruvaziyer turizm konusunda kümelenme çalışması yapıyor.. Dünya Bankası Akdenizde önemli gördüğü ülkeleri ve limanları belirlemiş: İspanya-Barselona, Malta-Valletta, Mısır-İskenderiye, Lübnan-Beyrut. Türkiyeden ise İzmir Limanını araştırma konusu olarak seçmişler. Bu çalışma ile belirlenen şehirlerin kruvaziyer turizmde birbirleri ile nasıl paslaşabilecekleri, birbirlerinin açıklarını nasıl kapatabilecekleri, nasıl yardımlaşıp kümelenebileceklerinin belirlenmesi hedefleniyor.

Kendilerine kruvaziyer turizmde kentimizin 6 yılda sıfır noktasından nasıl zirveye çıktığını, olanaklarımızı, yeni ve büyük hedeflerimizi anlattık. Dünya Bankasının konu ile ilgili raporu Eylül sonunda tamamlanacak.

Türkiyeden sadece İzmiri seçmeleri de bizim başarımızın artık dünya tarafından kabul edildiğini gösteriyor. Zaten Dünya Bankası yetkilileri de yaptığımız görüşmede İzmirin kruvaziyer turizmdeki başarısını yakından izlediklerini, uluslararası alanda yaptığımız tanıtımları izlediklerini ve etkilendiklerini, hızlı büyümenin farkında olduklarını söylediler.

Öte yandan seçilen 5 liman arasında Beyrut ve İskenderiyenin olması da bizim açımızdan önemli ve anlamlı. Zira bir süredir Doğu Akdenizde Beyrut, İskenderiye gibi kentlerin de içinde olduğu yeni rotalar yaratmak için çalışıyoruz, kruvaziyer şirketleriyle görüşüyoruz. Beyruta gittik oradaki yetkililerle görüştük. Bu çalışmalarımız devam ederken Dünya Bankasının da bu 5 kenti seçmesi Doğu Akdenizde yaptığımız çalışmalarda da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim