• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

İzmir 'homeport' uygulamasını hedefliyor

İzmir 'homeport' uygulamasını hedefliyor
Turistlere gemi turlarıyla liman şehirlerinde günübirlik gezi olanağı sağlayan kruvaziyer turizminde son dönemde önemli bir atılım yapan İzmir, şimdi de ''homeport'' adı verilen projeyi hedefliyor.

İzmir 'homeport' uygulamasını hedefliyor

Turistlere gemi turlarıyla liman şehirlerinde günübirlik gezi olanağı sağlayan kruvaziyer turizminde son dönemde önemli bir atılım yapan İzmir, şimdi de ''homeport'' adı verilen ana çıkış limanı düzenlemesine giderek, turizm gelirini daha da artırmayı hedefliyor. Yapılan açıklamada yetkililer, 2003 yılına kadar kruvaziyer turizmde varlık gösteremeyen İzmir'in, yoğun çabalar sonucu bugün günde bazen sayısı dördü bulan kruvaziyer gemilerle gelen binlerce turisti günü birlik turlarla ağırladığını dile getirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın öncülüğünde bir süre önce yapılan toplantıda Kruvaziyer Limanlar Birliği kurulmasına yönelik karar alındığını, böyle bir birliğin liman işletmelerinin akılcı işbirliğiyle kruvaziyer turizmin gelişiminde etkin bir adım olacağını kaydedilirken, ülkenin, liman altyapısının gelişimi ve yeni limanlarla kruvaziyer turizminde daha önemli noktaya gelebileceğini vurgulandı.

İzmir'in bu yıl sonuna kadar ağırlayacağı kruvaziyer yolcu sayısının 700 bine ulaşmasının beklendiğini dile getirilirken, kısa süre içerisinde özelleştirilmesinin beklendiği İzmir Limanı'nın daha fazla kruvaziyer geminin yanaşabileceği noktaya ulaşmasının da önem taşıdığı kaydedildi. Kruvaziyer turizmin de içerisinde yer alacağı Deniz Turizmi Sempozyumu'nun bu ay gerçekleştirileceği, sempozyumun yeni gelişmelere ışık tutmasını beklendiği anlatılırken, ''Kruvaziyer turizmi için çok emek verildi. Kruvaziyer, deniz turizmi açısından çok önemli. Kuşadası ve İstanbul'un ardından İzmir kruvaziyer turizmde hızlı bir gelişim içerisinde. Bu bir at yarışıdır. Koşu devam ediyor'' denildi.

HOMEPORT

Türkiye'nin, turistlerin bir kaç saat içerisinde tarihi ve turistik yerleri gezmesine olanak sağlayan kruvaziyer turizmin bir adım ötesine geçmesi gerektiğini dile getiren yetkililer, bu kapsamda, birçok ülkede de yeni bir kavram olan ana çıkış limanı (homeport) uygulamasının başlatılması gerektiğini söyledi. Homeport uygulamasıyla kruvaziyer turizm için çeşitli ülkelerden uçakla İzmir'e getirilecek turistlerin bir ya da daha fazla gece konaklamasının sağlanacağını, konaklamanın ardından turistlerin geziye çıkacakları kruvaziyer gemisine taşınacağı da anlatıldı.

Homeport uygulamasının İstanbul ve İzmir'de planlandığını ve bu yönde girişimlerin devam ettiğini dile getiren Dologh, şu bilgileri verdi: ''İzmir'in kruvaziyer tura çıkan binlerce turist için ana çıkış limanı olmasını istiyoruz. Kruvaziyer turizmin ardından bundan sonraki adım homeport olmalıdır. Daha fazla gelir getirici homeport, henüz bir iki yerde var. İstanbul ve İzmir'de planlanıyor. Bu proje üzerinde çalışılıyor. Bu iş armatörlerle çözülecek. İzmir'in konaklama, eğlence ve hizmet sektörü kapasitesi yüksek. Türkiye'nin de bu gelir ve kardan yararlanmasını istiyoruz. Amacımız deniz turizminden daha fazla gelir sağlamak.''

YAT TURİZMİ

Türkiye'de yat turizminin büyük ilerleme kaydettiğini, DTO'nun da içerisinde yer aldığı Deniz Turizm Çalışma Grubu'nun yat turizminin gelişimine yönelik çalışma yürüttüğü belirtildi. Yat turizminden ciddi gelir elde edildiğini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'ın da marina inşaatlarına yönelik çalımalar yürüttüğünü kaydeden yetkililer, ''İzmir'de pasaport mevkisinde liman yapılması fikri var. Yeni marinalar yapılmalı. Yat turizmi hızla gelişiyor. Mevcut bütün marinalar dolu. Yüz binlerce avro değerinde yatlar bulunuyor. Türkiye'nin potansiyeli yüksek'' diye konuştu.

20111104.113159_izm145.jpg

20111104.113119_fra147.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim