• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İzmir'de 35 projeden geri sayıma devam

İzmir'de 35 projeden geri sayıma devam
İzmir-Manisa arasında yer alan ve kazalardan dolayı “Korkunç Sabuncubeli” olarak bilenen bölgede yapılacak olan ve bu iki il arasındaki mesafeyi 10 dakikaya indirecek Sabuncubeli Tüneli’nin temeli atıldı.

İzmir'de 35 projeden geri sayıma devam

İzmir’de üç gün boyunca çeşitli organizasyonlara katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ilk gün 80. yılında ana teması “Çevre ve Çevre Teknolojileri” olan,  Partner ülke Avusturya ve Onur Konuğu ilin Denizli olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Yıldırım,  ertesi gün İzmir’in kurtuluşunun 89’uncu yıldönümü etkinliklerine katıldı ve Atatürk heykeline çelenk bıraktı. Bakan Yıldırım son gün, karayoluyla İzmir-Manisa arasını 10 dakikaya indirecek olan Sabuncubeli Tüneli’nin temel atma törenine katıldı.

Projeler 35 değil, 35+

İlk gün İzmir Enternasyonel Fuarı’nın açılışını gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, fuarda stant açan bakanlığına bağlı kurumları ziyaret etti. Ziyarette yetkililerden fuar hakkında bilgi alan Yıldırım, İzmir için planladıkları projelerin sayısının 35+ olarak ifade edilmesini isteyerek bu sayının üzerine çıkacaklarını kaydetti.  Fuarda Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Salih Orakcı, DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal, PTT Genel Müdürü Osman Tural, Kara Ulaştırma Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Türksat A.Ş.Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay ve çok sayıda bürokrat ve yetkili eşlik etti.

İzmir’in kurtuluşunun 89’uncu yılı

Ertesi Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 89’uncu yıldönümü kutlamalarına katılan Bakan Yıldırım, burada Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Atatürk heykeline çelenk bıraktı. Törende Kıyı Emniyeti deniz araçları, Hava Kuvvetlerinin uçak ve helikopter geçişlerinin yanı sıra askeri birlikler de tam teşkilatla törene katıldılar.

Bakan Yıldırım törende yaptığı konuşmada “Bu tünelle Korkunç Sabuncubeli tarihe karışacak” dedi. İzmir Milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İzmir-Manisa karayolunda 2.8 kilometre uzunluğunda yapılacak olan Sabuncubeli Tüneli'nin temelini attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğun'ın usta kendilerinin çırak olduğunu, ülke sevdasıyla çalıştıklarını belirten Yıldırım, 400 yıldan bu yana İzmir-Manisa arasında insanlara çile çektiren, korku salan, meydana gelen kazalarda acı veren Sabuncubeli geçidinin tünel tamamlandığında nostalji olacağını tarihe karışacağını söyledi.

İzmir-Manisa yolunun 21. kilometresinde, tünelin başlangıç noktasında temel atma töreni gerçekleştirildi. İki muhteşem tünelle Manisa ve İzmirlileri kucaklaştıracaklarını belirten Yıldırım, 'Sabuncubeli çok canlar yaktı. Manisa-İzmir yolu birkaç sene önce bir gidiş bir geliş ve düşük standartta bir yoldu. Bugün otoyol kalitesinde yola sahibiz. Ancak, 2 km'lik Sabuncubeli geçidinde korkulu rüya başlıyor. Hele kış aylarında ağır trafik şartlarında çok ciddi kazalar oldu. Ciddi acılar yaşandı. Artık bu tünellerin açılmasıyla birlikte İzmir ve Manisa arası 10 dakika dedi.

Bölünmüş yolların hayat kurtardığını belirten Binali Yıldırım, 'Birlikte Türkiye’yiz sloganını yaptıkları bölünmüş yollarla ispat ettiklerini söyledi. Yıldırım 'Havayolunu halkın yolu haline getirdik. Hızlı tren hatlarını yaptık. Türkiye'nin hızlı tren özlemini bitirdik. Birlikte başardık. Çünkü milletimiz bize güvendi, inandı. Sizlerin duası desteğiyle olamaz, hayal denen pek çok hizmeti gerçekleştirdik. Hayaldi gerçek oldu dedi. Törene katılan partililer bu sözler üzerine 'Yolların kralı Binalı Yıldırım’ sloganı attı. Yıldırım, partililere 'Orda dur. Yolların kralı değil yolların kuralı olur arkadaş. Yollarda kurallara riayet edeceğiz. Yollar kaymak gibi asfalt oldu diye şeytana uymayın. Gaz pedalına yüklenmeyin. Bizim için önemli olan sağ salim sevdiklerinize kavuşmanızdır dedi.

“35’ten yavaş yavaş aşağı iniyoruz”

Bakan Yıldırım, İzmir için 35 proje diye yola çıktıklarını, yavaş yavaş 35'den aşağı doğru sayıların inmeye başladığını söyledi. Tek tek projeleri gerçekleştireceklerini dile getiren Yıldırım, 'Yollar, demiryolları yapılıyor, iletişimde büyük ilerleme kaydettik. Hepsinin nedeni var. Bu, ülkeye millete sevdalı olmaktır. Milleti yücelt ki, devlet yücelsin anlayışıyla çalışmak, millete efendilik değil hizmetkar olmak. Sizden aldığımız güçle çalışıyoruz. Yollarınızı yapıyoruz. Başımızda bu ülke sevdalısı, içeride ve dışarıda gururumuz Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan var. O'nun iradesiyle bu işlerin üstünden geliyoruz. Usta o. Biz de onun çıraklarıyız. O'nun yanında hizmetimiz yapmaya çalışıyoruz’ dedi.

“Manisalılar geçmek için sabırsızlanıyor”

Yıldırım, tüneli yapacak yüklenici firmanın iki aydan kısa bir sürede organize olduğunu ve işe başladığını söyledi. Yüklenici firma yetkililerine seslenen Yıldırım, İzmir ve Manisalıların bir an önce tünelden geçmek istediğini, sabırsızlandığını belirtti. Yıldırım, 'Artık top sizde, harç sizde, makina sizde. Gece gündüz çalışacağız. Yağmur yağdı, kar yağdı mazeretleri yok. Yaz kış çalışacağız, bu hasreti dindireceğiz dedi. Yıldırım, ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin seyahat notlarında 'İzmir'e doğru gidiyoruz. Korkunç Sabuncubeli solumuzda kaldı diye yazdığını söyledi. Yıldırım ' Şimdi artık Sabuncubeli solumuzda da sağımızda da kalmayacak. Vurup geçeceğiz dedi.

Yol 1100 metre kısalacak

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan da tünelle ilgili teknik bilgiler verdi. Turhan, İzmir ile Manisa'yı birbirine bağlayan en kestirme güzergah olan Sabuncubeli geçidinin tünel ile geçilmesi; böylece İzmir-Manisa karayolundaki rampaların kaldırılarak yol uzunluğunun kısaltılması, yolun standardını yükselterek yol kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlanması, oluşabilecek trafik kazalarının en aza indirilmesinin amaçlandığını söyledi. Yolun yaklaşık 1100 metre kısalarak, özellikle virajların ve rampaların bulunduğu kesimin terk edilerek yüksek standartlı bir yol haline getirileceğini belirten Turan, kış aylarında yaşanan ulaşım sorunlarının ortadan kalkacağını, yüksek maliyetli bakım ve işletme giderleri ve zamandan tasarruf edileceğini söyledi. Turan İzmir-Manisa karayolunun yaklaşık 21. kilometresinden başlayan projenin, Sabuncubeli geçidini bir tünelle geçerek, tünelden çıktıktan 500 metre sonra mevcut İzmir-Manisa yoluna bağlandığını belirtti. Turan, Sabuncubeli Tüneli Projesi'nin 2.8 km tünel ve 1.24 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 4.04 km uzunluğunda 2 gidiş 2 gelişli olduğunu açıkladı. Bölünmüş yol olarak projelendirilen güzergahta, tünelin de çift tüp olarak projelendirildiğini belirten Turan, Tünelin tamamlanması ile mevcut yol üzerinde bulunan yüksek eğim ve küçük kurp yarıçaplarının iyileşeceğini söyledi.

Tünel paralı olacak

Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen projede, en uygun teklifi veren Koçoğlu İnşaat A. Ş. - Makimsan Asfalt Taahhüt İnşaat Sanayi ve Ticaret A. Ş. İş Ortaklığına Görevlendirme yapılmasına ilişkin Görevlendirme Kararı'nın, 15 Temmuz 2011 tarihinde onaylandığını dile getiren Turan, “Toplam yatırım tutarının 110 Milyon TL olduğunu açıkladı. Sözleşmeye göre projede otomobil başlangıç geçiş ücreti, İdare tarafından KDV hariç olarak 2011 yılı için her iki yönde ayrı ayrı 2.50 ABD Doları tavan ücret olarak tespit edildi. İşletici şirket bu rakamın altında geçiş ücreti belirleyebilecek” dedi.

Törende İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi İbrahim Daşöz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Koçoğlu İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından, Yıldırım ve protokol üyeleri birlikte butonları basarak temeli attı. Yıldırım, tünel için çalışan iş makinesine çıktı.

bakan-35.jpg

celenk33.jpg

celenk.jpg

toren-alani2222.jpg

askeri-gecis.jpg

fuar-acilis.jpg

fuar-kurdele222.jpg

fuar-acilis2222.jpg

 fuar-acilis-2.jpg

stand-ziyaret22.jpg

fuar-oturma222.jpg

tarkan.jpg

istiklal-marsi.jpg

tunel.jpg

 bakan-tuneli.jpg

cahit-turan.jpg

bakan-ismakinesi.jpg

İSTANBUL HABER AJANSI

Haber ve Fotoğraflar: Tarkan BİRİCİK - Cengiz TEPEBAŞ

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim