• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

İzmir'in 2012'de hedefi 1 milyon yolcu

İzmir'in 2012'de hedefi 1 milyon yolcu
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2011 yılının kruvaziyerde altın yıl olduğunu belirterek, “Yarım milyon yolcuyu geçtik. Yeni liman ile hedefimiz 1 milyon yolcuyu aşmak." dedi.

İzmir'in 2012'de hedefi 1 milyon yolcu

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2011 yılının kruvaziyerde altın yıl olduğunu belirterek, “Yarım milyon yolcuyu geçtik. Yeni liman ile hedefimiz 1 milyon yolcuyu aşmak arkasından 2 milyon yolcu” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ocak ayında başlayan kruvaziyer sezonunun 15 Aralık'ta yapılan son sefer ile tamamlandığını belirterek, “272 sefer yapıldı ve kentimizde 503 bin 898 kruvaziyer yolcusunu ağırladık. Geçtiğimiz yıl 355 bin kruvaziyer turist gelmişti, bu yıl yüzde 40'ı geçen bir artış var. Çok büyük sıçrama yaptık” dedi.

Kruvaziyerde İzmir'in altın yılını yaşadığını belirten Demirtaş, “Sene başından bu yana 21 sefer hava muhalefeti, geminin daha sonra başka bölgede charter edilmesi ve bazen de ekonomik kriz nedeni ile Avrupa'da bilet satışının olamamasından dolayı iptal oldu. Bunlara rağmen psikolojik bir eşik olan yarım milyon yolcuyu aştık. İzmir'e gelen her üç turistten birisi kruvaziyer ile geliyor” dedi.

Demirtaş, gelen yolcuların yüzde 37.6'sının gemide satın alan turlar ile İzmir'i gezdiklerini, yüzde 62.4'ünün ise şehir merkezinde gezmeyi tercih ettiğine dikkat çekti. Demirtaş, “Bu rakamlar her üç turistten 2'si İzmir dışına çıkmadan kent içinde gezmeyi tercih ettiğini gösteriyor ki bizim de isteğimiz ve çalışmalarımız hep bu yöndeydi” dedi.

Demirtaş, 2011 yılında gelen turistlere ait 678 bin TL tutarındaki ayakbastı ücretlerinin yine İTO tarafından ödendiğini, turistlere ve gemilere yönelik diğer hizmetlerinin de sürdüğünü söyledi. İTO'nun öncülüğünde İzmir'e kruvaziyer seferlerinin başlatılmasından bu yana geçen 8 yılda 2 milyon 100 bin kruvaziyer yolcusunun İzmir'e geldiğini ifade eden Demirtaş, özellikle 2008 yılından bu yana tanıtım faaliyetlerine büyük ağırlık verdiklerini söyledi. Son 3 yılda 16 uluslararası sergi, konferans, toplantı, tören ve kongreye katıldıklarını ifade eden Demirtaş, “Bu toplantıların hepsinden yeni bağlantılar ile döndük. Gittiğimiz her kongrede, fuarda tüm kruvaziyer şirketi yöneticileri İzmir'den büyük övgüyle bahsediyorlar. İzmir'in kruvaziyerde yazdığı başarı hikayesi artık bütün Akdeniz'de ve kruvaziyer sektöründe konuşuluyor” diye konuştu.

2012'DE HEDEFLER BÜYÜK

Özellikle Kuzey Afrika ve ardından Arap ülkelerinde yaşanan sıkıntılarda kruvaziyer şirketlerine kent olarak kucak açmasını bildiklerini ifade eden Demirtaş, “Desteğimiz ve ilgimize memnuniyetle yanıt verdiler. Bu sebeple limanımıza güvenen kruvaziyer şirketleri 2011 yılında ek seferler koydular. Bazıları ise 2012 ve 2013 yılı programlarına İzmir'i aldılar. Daha sefer sayıları netleşmeden tahmini yolcu sayısı bu seneki 500 bini aşıyor. Kaldı ki geçtiğimiz yıllardan da biliyoruz, bu seferlerin belirlenmesi ocak ayını buluyor. Yani yolcu sayısı daha da artacaktır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın kruvaziyer ücretlerinde yaptığı indirimler de artışta etkili olacaktır” dedi.

Yurtdışı tanıtım çalışmaları sonucunda 2012 yılında Aegean Odysey, P&O, Swan Hellenic, Holland America Line, Seabourn ve Seadream gibi 6 yeni şirketin İzmir'e seferlerinin başlayacağını ifade eden Demirtaş, “2012 yılsonu itibari ile 38 farklı şirket ile 83 farklı gemiye hizmet vermiş olacağız” dedi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu yeni hatlar içinde P&O'nun farklı bir anlamı var. Princess Cruise Line'ın geçmişten uzanan bir başka kolu, 30 yıl önce İzmir'e geliyorlardı. 30 yıl sonra tekrar İzmir'e geliyor. 2012 kruvaziyerde çok önemli bir yıl. Çünkü bu yıl yıllardır beklediğimiz ve istediğimiz yeni kruvaziyer limanının ihalesi yapılacak. Artık yeni limanımıza çok daha yakınız. Çok daha rahat aynı anda 4 hatta daha fazla gemiyi ağırlayabileceğiz. Yolculara çok daha çağdaş koşullarda hizmet vereceğiz. Bugüne kadarki çalışmalarımız ile yarım milyon yolcuyu aştık. Yeni limanımız ile hedefimiz ilk önce yolcu sayısında milyonu aşmak, ardından da 2 milyon turist sayısına ulaşmak"

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim