• BIST 9937.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

İzmir'in gemi ihalesi 26 Aralık'ta yapılacak

İzmir'in gemi ihalesi 26 Aralık'ta yapılacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, firmaların süre uzatımı istediğini ifade ederek, gemi ihalesinin 26 Aralık 2011 tarihine ertelendiğini belirtti.

İzmir'in gemi ihalesi 26 Aralık'ta yapılacak

İzmir Körfezi'ne yeni gemi alınması için beş yıla yakın zamandır çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Uzun süredir gemi alım işiyle uğraşıyoruz. Bir ara tersanelerde doluluk vardı, o yüzden katılımcı çıkmadı. Bir ara durağanlık yaşandı. Biz ihaleye çıkıyoruz şimdi. Çok uzun süre gemi vapur modelleri araştırması yaptık. Kompozit olarak düşünülen, 13 tanesi iç körfezde çalışacak sürat ve motor gücünde, iki tanesi de orta ve dış körfezde çalışacak motor ve süratte 15 katamaran tipi yolcu vapurunun ihalesine çıktık. Yaklaşık maliyetleri almak için Kamu İhale Kurumu'nun internet sitesinde yayımlandı, ihale tarihi 6 Aralık 2011 olarak kesinleşmişti. Geçen hafta katılımcı firmalardan, süre uzatımı yönünde talep geldi. Biz de arkadaşlarla değerlendirdik, ihalenin 20 gün sonra, yani 26 Aralık tarihinde yapılmasına karar verdik ve bunu da duyurduk." dedi.

Kocaoğlu, ihale konusunda basına yansıyan çeşitli eleştiri ve itirazlarla ilişkin olarak da şunları söyledi: "Burada gözden uzak tutulan bir nokta var. Belli kişiler ve kurumlar tarafından, malzeme ve tip seçimi eleştirildi. Bu arkadaşları, İzmir Gemi Mühendisleri Odası ve Türk Loydu dahil olmak üzere toplantıya çağırdık. Neden karşı çıktıklarını, benim de başkanlık yaptığım bir toplantıda anlattılar. Görüş ve önerilerinin, bu gemileri almakta mahsur yaratmayacağı yönünde karar verdik. Bu kararı ben verdim, sorumluluğu üstleniyorum. Hem malzeme hem motor açısından en son teknolojiyi seçip süre kazanmak istiyoruz. Üç beş yılda yenilenebilecek bir şey olsa, arkadaşların dediği gibi başka model seçilir ama burada öyle bir durum yok; yolcu vapuru 40-50 sene kullanılır."

Başkan Kocaoğlu, gazetecilerin bir sorusu üzerine Bakan Yıldırım'a ihaleyle ilgili şartname gönderdiklerini de açıklayarak, "Sayın Bakan Binali Bey, bizden şartnameyi istedi. Biz de kendisine hemen gönderdik. Değerlendirip bu konudaki fikrini bize söyleyecek diye bekliyorduk. Bu arada kendisiyle yan yana gelme, karşılaşma durumumuz olmadı." şeklinde konuştu. İhaleye sadece yabancı firmaların girmesinin söz konusu olmadığını da söyleyen Kocaoğlu, "Yerli firmaların bu ihaleyi alması ve yerli gemi sanayisine taze kan gelmesi konusunda biz de herkes gibi, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi yerli üretimi destekleyen bir yapının insanıyız. Bunu da zaten İzmir'de 7,5 senedir yaşıyoruz." dedi. İhaleye, yeterliliği olan her firmanın katılabileceğini belirterek, "İzmir'de hem ihaleye girme hem de bu gemileri üretebilecek yeterliliği olan firma da, teknoloji de var. Yerli firmalar da rahatlıkla bu ihaleye girebilir, alabilir, üretebilir. İsteyen yerli firma, konsorsiyum bile kurabilir. Şu anda askerî gemilerde, hücumbotlarda kullanılan bir malzeme bu." diye konuştu.

Başkan Aziz Kocaoğlu, körfez taramada kullanmak üzere bir kazıcı ve bir de onu taşıyacak geminin ihalesine çıkıldığını, orada da yerli firma olmadığı söylentilerinin dile getirildiğini hatırlatarak, "Buna rağmen o iki ihaleyi de yerli firma aldı ve işe başladı. 'Türkiye'de bu teknoloji yok' ya da 'Yerli firma giremez' gibi görüşlere katılmam mümkün değil." dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim