• BIST 9897.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Kapıköy Gümrük Kapısı trafiğe açılıyor

Kapıköy Gümrük Kapısı trafiğe açılıyor
Bugüne kadar sadece demiryolu geçişine imkan sağlayan Türkiye'nin İran sınırındaki Kapıköy Gümrük Kapısı, 16 Nisan 2011'den itibaren araç ve yolcu trafiğine de açılacak.

Kapıköy Gümrük Kapısı trafiğe açılıyor

Bugüne kadar sadece demiryolu geçişine imkan sağlayan Türkiye'nin İran sınırındaki Kapıköy Gümrük Kapısı, 16 Nisan 2011'den itibaren araç ve yolcu trafiğine de açılacak.

Gümrük Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, Kapıköy Yolcu Salonu'nun açılışını 16 Nisan Cumartesi günü Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısının Yardımcısı Ali Aghamuhammedi ve birlikte yapacaklar.

Türkiye ve İran'ın ortak kapısı olarak faaliyetlerini sürdürecek olan Kapıköy/Razi (İran tarafındaki ismi) Gümrük Kapısı, Yap-İşlet-Devret sistemi ile yenilenecek.

Açıklamada, gümrük kapısının yolcu ve araç trafiğine açılmasının iki ülke arasındaki köklü dostluğa ve komşuluk ilişkilerine yeni bir boyut kazandıracağı, işbirliğini ve dış ticaret hacmini artıracağı belirtildi.

Kapıköy Gümrük Kapısı ile çıkışta beyan ve girişte kontrol uygulaması ile bekleme sürelerinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi hedefleniyor.

Kapıköy Gümrük Kapısı, 7 Ekim 1971 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yalnızca demiryolu hudut kapısı olarak ilan edilmişti. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kapıköy-Razi Kara Hudut Kapılarının Ortak kullanımına Dair Mutabakat Zaptı da 14 Şubat 2011 tarihinde Tahran;da imzalanmıştı. 27 Ocak 2011 tarihinde Van;da yapılan görüşmelerde kapının yolcu işlemleri için açılması yönünde mutabakata varılmıştı.

Kapıköy Yolcu Salonu ve idari binaların hizmete açılmasının ardından, gereken altyapı çalışmalarının her iki ülkede tamamen bitirilmesi ile de yıl sonu itibarıyle Kapıköy Gümrük Kapısı tam anlamıyla faal duruma geçecek.

Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılandırılması planlanan Kapıköy Gümrük Kapısının, hizmete açılmasıyla sadece iki ülke arasındaki ticaretin değil, çok daha geniş bir coğrafyanın ticari faaliyetlerini etkileyeceği, artan dış ticaret hacmiyle beraber, her iki ülke ekonomisinin büyümesi ve gelişmesine hız kazandıracağı kaydedildi.

-ŞİMDİYE KADAR 7 KAPI YAP-İŞLET DEVRET MODELİYLE YENİLENDİ

Türk Gümrük İdaresi, şimdiye kadar 7 sınır kapısını Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa ederek hizmete açtı. 26 Şubat 2011'de temel atma töreni gerçekleştirilen Nusaybin Sınır Kapısı dahil olmak üzere; Suriye'ye açılan Akçakale, Öncüpınar, Karkamış ve Yayladağı, İran;a açılan Esendere ve Kapıköy, Nahçıvan;a açılan Dilucu, Gürcistan;a açılan Türkgözü ve Çıldır/Aktaş, Yunanistan'a açılan Pazarkule, Bulgaristan;a açılan Dereköy, Irak;a açılan Ali Rıza Efendi kara sınır kapılarının ve iç gümrük olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün, aynı modelle yapılandırılma çalışmalarına devam ediliyor. Böylece Yap-İşlet-Devret modeli ile inşası planlanan toplam 20 kara sınır kapısı ve bir iç gümrük idaresinin tamamı yenilenmiş olacak.

Şimdiye kadar inşa edilen kapılar için Yap-İşlet-Devret modeli ile temin edilen finansman kaynağı da 248 milyon 608 bin 814 liraya ulaştı.

Yap-İşlet-Devret modeli ile yeniden yapılandırılan gümrük kapılarında idari ve ticari binalar, giriş-çıkış kontrol üniteleri, arama hangarları, kaçak eşya depoları, peronlar, kantarlar, sosyal tesisler, TIR parkı alanları inşa ediliyor. X-ray araç tarama sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kamera ve güvenlik sistemleri en modern halleriyle uygulanıyor. Bu şekilde sınır kapılarında bekleme süreleri kısalıyor ve kilometreleri bulan araç kuyruklarının önüne geçiliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim