• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Karadeniz'de petrol aramaya başlıyoruz

Karadeniz'de petrol aramaya başlıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Exxon Mobil Projelerden Sorumlu Arama Direktörü Russel Bellis ile Deep Water Champion isimli sondaj platformunun çalışmaları hakkında görüşmesinin ardından, basın toplantısı düzenledi.

Karadeniz'de petrol aramaya başlıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarıyla ilgili olarak bağımsız kurulları eleştirerek, "Zaman zaman bağımsız kurulların hükümet tarafından belirlenecek olan politika ve stratejileri ile alakalı kamuoyunda paylaştıkları bilgilerin bazı yanlış anlamalara yol açtığını gördük. Bugün rafineriden başlayan, dağı tım şirketleri ile beraber bayilerin arasındaki o bağın denetlenmesi ve ilgili mevzuatın düzenlenmesi ile alakalı görevin yapılması lazım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Exxon Mobil Projelerden Sorumlu Arama Direktörü Russel Bellis ile Deep Water Champion isimli sondaj platformunun çalışmaları hakkında görüşmesinin ardından, basın toplantısı düzenledi. Bakan Yıldız, Bellis'in kendisine Karadeniz'de Exxon Mobil'in başlatacağı çalışmalar hakkında bilgi verdiğini belirtti.

Dünyanın en büyük ve en modern sondaj gemilerinden biri olan Deep Water Champion'ın Mart ayı sonunda İstanbul Boğazı'ndan geçtiğini ve Kastamonu açıklarında montajının yapıldığını hatırlatan Yıldız, Mayıs'ın ikinci yarısında söz konusu sondaj gemisini ziyaret etmeyi planladığını da söyledi.

Bellis ise, sondaj gemisinin kulesinin Boğaz'dan geçebilmek için Bandırma'da söküldüğünü, Boğaz'dan geçtikten sonra da yeniden monte edildiğini söyledi. Geminin sorunsuzca arama bölgesine gittiğini anlatan Bellis, Yıldız'ı platformda ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Basın mensuplarının Başbakan Recep Tayip Erdoğan'nı petrol fiyatlarındaki artışa yönelik 'bağımsız kurullara yönelik eleştirileri' ile ilgili açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız ise, şunları kaydetti:

"Dünyada, şu anda ithal ettiğimiz petrol ve doğalgaz kaynaklarının yerli kaynaklar haline getirilmesiyle alakalı bir görüşme yaptık. Exxon Mobil bunun bir parçasıdır. Yani bizim petrole olan bağımlılığımız yüzde 92'den yüzde 50'ye inse cari açıkla alakalı Türkiye'ye yapacağımız fayda ortada. Son derece ciddi bir rakam bu. 30 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Bu rakamın düşürülmesiyle alakalı çalışmalardan, gayretlerden bahsediyoruz. Gerek Karadeniz'de gerekse yurt içinde karada yaptığımız çalışmalar hep bu hedef içindir. Yurtdışından alınan ve tamamen uluslararası piyasada fiyatı belirlenen bir ham petrol fiyatı var ve bölgedeki siyasi istikrarsızlıklarla beraber bu fiyat yükseldi. Zaman zaman söylüyoruz; şu andaki fiyat dalgalanmaları doğalgaz ve petrolün arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanmıyor. İç piyasada da bu tamamen serbest piyasada şekilleniyor. Zaman zaman bağımsız kurulların hükümet tarafından belirlenecek olan politika ve stratejileriyle alakalı kamuoyunda paylaştıkları bilgilerin bazı yanlış anlamalara yol açtığını gördük. Bugün rafineriden başlayan, dağıtım şirketleri ile beraber bayilerin arasındaki o bağın denetlenmesi ve ilgili mevzuatın düzenlenmesiyle alakalı görevin yapılması lazım. Başbakanımızın kastettiği budur. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bayi sayı sının ortalama 3 katı bir bayi sayısı var Türkiye'de. Bunun da kar hedeflemeleriyle alakalı sonuçlarını hep beraber irdeledik. Yani sayısı çok olan bayinin benzer bir kar elde etmesi için gerek dağıtıcıların, gerekse bayilerin büyük müşterilerine yüzde 5'ler, 7'ler civarında indirim yaptıklarını gördük. Biz diyoruz ki; bunların vatandaşa, tabana yay ılması lazım ki, madem ki indirim yapılabiliyor, madem ki kar marjının içinde bö yle bir pay var, o zaman bununla alakalı düzenlemeyi de EPDK'nın ilgili görüşmeleri yaparak sağlayacağını söylüyoruz. Konu bundan ibaret."

Rafinerilerde de fiyatların makul seviyeye inmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine de Yıldız, "Rafineri fiyatlarında da makul bir oranda seyretmesiyle alakalı Sayın Babacan'ın başkanlığında bir toplantı yapmıştık. Orada hem Maliye Bakanlığı'nın vergiyle ilgili bilgili kişileri, hem EPDK'dan hem de Enerji Bakanlığı'ndan arkadaşlar vardı. Bunun üzerinde her fiyat zamm ı olduğunda nasıl bir fiyat yansıyor bunların tekrar denetlenmesi lazım. Bu yansıyan fiyatın hangi oranda makul olup olmadığının denetlenmesi gerekiyor" dedi.

"DOĞALGAZ VE ELEKTRİKTE ZAM GÖRÜNMÜYOR"

Seçimler sonrasında elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılacağına yönelik haberlerin sorulması üzerine ise Yıldız, bunların aylık ve 3 aylık olarak hesaplandığını belirterek, "Kendi ayın içinde değerlendiriliyor bunlar. Şu anda doğalgaz ve elektrikte zam konusunda elimizde bir done yok. Yani zammı gerektirecek bir durum şu anda yok. Zammın haber niteliği olabilir ama bizde böyle bir beklenti yok" diye konuştu.

"HER KUYUNUN MALİYETİ 150-220 MİLYON DOLAR ARASINDA"

Basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını da yanıtlayan Bellis, çalışmaların ne zaman başlayacağının sorulması üzerine, Kastamonu-1 Kuyusu'nda Mayıs ayı orasında ilk arama çalışmalarının başlayacağını bildirdi.

Karadeniz'deki aramalardan ne kadar umutlu olduklarının sorulması üzerine ise Bellis, daha önce TPAO ve Petrobras ile Sinop-1 Kuyusu'nda iş yaptıklarını ancak burada petrol bulunamadığını anımsattı. Bellis, petrol arama sektöründe bunun normal bir durum olduğunu da belirterek, "Orada Karadeniz'in geneli için kullanabileceğimiz ve faydalanabileceğimiz çok önemli veriler topladık" dedi.

İkinci bir arama kuyusunun Samsun'da olacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine ise Bellis, bu konuda TPAO ile görüşme halinde olduklarını ve şu anda bir şey söylemesinin erken olacağını kaydetti.

Sinop-1 Kuyusu'nda elde ettikleri verilerin güçlü bir petrol emaresi olup olmadığına yönelik bir soruya ise Bellis, "Bizim yaptığımız bu çalışma Karadeniz'de kilometrelerce yapılan kazılardan bir tanesiydi. Yani bizim Karadeniz'de topladığımız tüm verilerin bir parçası olduğu için bütün veriler bir arada değerlendirildiğinde gerçekten Karadeniz hakkında bize çok değerli bilgiler sunuyor" dedi.

Arama faaliyetlerinin maliyeti ile ilgili bir soru üzerine de Bellis, her bir kuyunun 150-220 milyon dolar arasında maliyetinin olduğunu söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim