• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Karapınar 'güneş'te sektörü umutlandırdı

Karapınar 'güneş'te sektörü umutlandırdı
GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaleli, "Geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 6-7 oranında bir artışla daha fazla yenilenebilir enerji kullanmaya başlandı. 2017 yılı sonunda güneşte kurulu güç 2 bin megavata ulaşacak. Bu yabancı sermaye için çok önemli" d

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Türkiye’de en popüler yenilenebilir enerji çeşidinin güneş olduğunu belirterek, "Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi ile yaklaşık 1,3 milyar dolarlık toplam yatırımın en aza yarısı yabancı sermaye olarak gelecek, bu sektör adına umut ve mutluluk verici bir gelişme." dedi.

Kaleli, Karapınar YEKA ihalesi ve Türkiye'nin güneş enerjisi sektöründeki geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDER'in yeni yönetimle beraber derneğin daha dinamik çalışması için yapısal değişikliğe gittiklerini anlatan Kaleli, sadece yerli panel ve güneş enerjisi aksamı üreten firmalara yakın olmayacaklarını, yelpazeyi oldukça genişlettiklerini söyledi.

"Yabancı sermayenin girişini sağlayacak"

Kaleli, GÜNDER'in sektördeki tüm paydaşları bütünleştiren en önemli parçası olduğunu belirterek, "Karapınar YEKA ihalesinde, 19. turda fiyat psikolojik kilovaatsaat başına 7 dolar/cent sınırının altına inerek 6,99 dolar/cent olarak gerçekleşti. Teklif sahipleri içerisindeki Kalyon- Hanhwa, bu yatırımın yapılması ile en yüksek oranda yabancı sermayenin de Türkiye'ye girişini sağlayacak. YEKA yarışması ile yaklaşık 1,3 milyar dolarlık toplam yatırımın en az yarısı yabancı sermaye olarak ülkemize gelecek, bu sektör adına umut ve mutluluk verici bir gelişme." diye konuştu.

Türkiye'deki YEKA projelerinin ülkenin arz güvenliği ve yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları stratejini destekleyeceği ifade eden Kaleli, şöyle devam etti:

"Geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 6-7 oranında bir artışla daha fazla yenilenebilir enerji kullanmaya başlandı. Sadece 2017 yılı sonunda güneşte kurulu güç 2 bin megavata ulaşacak. Ayrıca, YEKA’larda çok ciddi bir Ar-Ge çalışması yapılması öngörülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bu Ar-Ge’yi bilfiil kontrol edecek. Know-How’ın Türkiye’ye gelmesi teknik okullarda, teknik liselere kadar indirilmesi gerekiyor. O zaman sektör açısından her şeyin geleceğinin daha iyi olacağını öngörüyoruz."

"Yeni GÜNDER yönetimi çok sesli"

GÜNDER'in 28 Şubat'ta gerçekleştirilen genel kurulu sonrasındaki yönetim değişikliklerinin, uzun vadede sektöre olumlu yansıyacağını da kaydeden Kaleli, hedeflerinin Türkiye’de güneş enerjisi yatırım hacmini büyütmek olduğunu söyledi.

Kaleli, GÜNDER çatısı altında daha dinamik bir iş dağılımı için çaba harcadıklarını belirterek, "Yerli üreticiyi desteklerken sektörü baltalamamak gerekir. Yeni yönetimde birbirinden tecrübeli insanlar var. İçerisinde yerli üretici, mühendislik firmaları, müteahhitlik firması, alüminyum doğramacısı da var, güneş enerjisinin tüm birimlerindeki temsilcilerini yönetime dahil etmeye çalıştık ki, çok sesli ve her grubu temsil eden bir yönetim kurulu oluşsun." değerlendirmesinde bulundu.

Göreve geldikten sonra GÜNDER olarak alt komisyonlar oluşturduklarını aktaran Kaleli, "Yerli üreticilerin içerisinde bulunduğu bir alt komisyon oluşturduk. Panel üretim, sektörel yol haritası komisyonunun yanı sıra, çatı ve solar, termal komisyonlarını faaliyete geçirdik. Bu alt komisyonlarda söz konusu alanları ayrıntılı çalışıp öneriler getireceğiz." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim