• BIST 9937.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Karaya oturan gemi Rena tehlike saçıyor

Karaya oturan gemi Rena tehlike saçıyor
Yeni Zelanda'da geçen hafta karaya oturan yük gemisi Rena'dan petrol sızmaya devam ederken kötü hava koşulları nedeniyle kurtarma çalışmaları aksıyor.

Karaya oturan gemi tehlike saçıyor  

Yeni Zelanda'da geçen hafta karaya oturan yük gemisi Rena'dan petrol sızmaya devam ederken kötü hava koşulları nedeniyle kurtarma çalışmaları aksıyor.

Yeni Zelenda'da geçen hafta karaya oturan Liberya bandıralı “Rena” adlı yük gemisinde büyük bir çatlak oluştuğu ve buradan denize petrol sızdığı belirtildi. Gemideki onlarca konteynerin de denize düştüğünü kaydeden yetkililer, bazı konteynerlerin tehlikeli madde taşıdığı bilgisini verdi. Yapılan açıklamaya göre, şimdiye kadar denize düşen konteynerler arasında bunlar bulunmuyor.

Geminin gövdesinde meydana gelen çatlağın oldukça büyük olduğunu belirten yetkililer, 236 metrelik geminin parçalanmaya başlamasından endişe ediyor. Kurtarma ekipleri, kötü hava koşulları nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalırken, büyük bir çevre felaketinin önlenmesi de bu nedenle güçleşiyor.

Dalgalar beş metreyi buluyor

Yeni Zelenda Denizcilik Dairesi’nden yapılan açıklamada, geminin batmasını önlemek için kaza yerine üç çekici göndermeye çalıştıkları, ancak hava koşullarının bunu engellediği belirtildi.

Yeni Zelandalı yetkili Steve Jones, denizdeki dalgaların beş metreyi bulduğunu ve bu nedenle kurtarma ekiplerinin gemiye çıkmakta zorlandığını dile getirdi. Meteoroloji uzmanları, perşembe gününe kadar havanın düzelmesinin beklenmediğine dikkat çekiyor.

Gemide toplam bin 300 konteyner bulunduğu, bunlardan 70'inin denize düştüğü belirtildi. Gemideki diğer konteynerlerin sürekli hareket ettiği ve bunun da gemideki kurtarma çalışmalarını tehlikeye soktuğu vurgulandı.

Öncelik sızıntıyı durdurmak

Yeni Zelanda Denizcilik Dairesi Başkanı Nick Quinn de yaptığı açıklamada, önceliklerinin sızan petrolü durdurmak ve denizi temizlemek olduğunu dile getirdi.

Karaya şimdilik çok az petrolün ulaştığını ifade eden Quinn, ancak sızıntı devam ederse önümüzdeki haftaya kadar bunun artmasından endişe ettiklerini vurguladı.

Şu ana kadar gemiden 200 ila 300 ton petrolün denize sızdığı sanılıyor. Yeni Zelanda Çevre Bakanı Nick Smith dün yaptığı açıklamada, gemiden denize akan petrol miktarının başlangıca göre beş kat arttığını belirterek bunun, ülkede denizde meydana gelen en büyük çevre felaketi olduğunu söyledi.

Kaptan sorumlu tutuluyor

Meydana gelen kazadan geminin kaptanı sorumlu tutuluyor. Yeni Zelandalı yetkililer, 44 yaşındaki Filipinli kaptanı gemiyi tehlikeye atmakla suçluyor. Mahkeme karşısına çıkartılan kaptanın suçlu bulunması halinde bir yıl hapis ve yaklaşık 8 bin dolarlık para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Deutsche Welle

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim