• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Kartal İstimbotu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi

Kartal İstimbotu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaretini verdiği 107 yaşındaki Kartal İstimbotu düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’un işgal edildiği 13 Kasım 1918 tarihinde güvertesinde "Geldikleri Gibi Giderler!" diyerek Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretini verdiği Kartal istimbotu’nun restorasyonu tamamlandı.

Gemi, Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yapılan törenle teslim edildi.

Tuzla Çiçek Tersanesi’nde düzenlenen törene Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Tayyar Ertem, Kartal İstimbotu Kurtarma ve Yaşatma Platformu Başkanı Amiral Cem Gürdeniz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Eski Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat, Sanmar Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gürün, Uzmar Yönetim Kurulu Başkanı Altay Altuğ, Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, İMEAK Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Murat Tuncer, Kartal İstimbotu Restarasyon Başkanı Kaptan Levent Akson ve çok sayıda davetli katıldı.

“KARTAL İSTİMBOTU, YENİDEN AYAĞA KALKMANIN SEMBOLÜDÜR”

Törende konuşma yapan Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu Başkanı Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz; “Şu andan itibaren platformumuz görevini tamamlamanın onuru ve mutluluğu içinde kendini lağvetmiştir. Çubuk Baraj Gölü’nde Atatürk tarafından kullanılan ve halen Anıtkabir’de sergilenen Zarı Zeybek Tenezzül Motoru, Çanakkale Deniz Müzesi’nde sergilenen Acar Devlet Başkanlığı Makam Motoru’ndan sonra Kartal İstimbotu, Atatürk ve gemileri kapsamında üçüncü tarihi varlıktır. Bundan sonra dileğimiz Atatürk’ün son bakanlar kurulu toplantısını yaptığı salonu ve yatını Dolmabahçe Sarayı yanında müze gemisi statüsünde yer almasıdır. Onun Teşkilat-ı Mahsusa’dan Balıkçı Salih Reis’e, Rumelili Deli Ömer’e, Kehribar Ali’ye, Doktor Fahriye, Kuva-i Milliye’nin donanmasının denizcilerine emanet ediyoruz.

Türk Milleti’nin çelikleşmiş Atatürk, Cumhuriyet ve vatan sevgisinin somut bir abidesi olarak karşınızda duran Kartal istimbotu terk edilmiş şekilde hurda ve yarı batık halde 2016 yılında bulunan Kartal İstimbotu, 13 Kasım 2017 tarihinde başlayan ve halkın imecesi sayesinde tam bir yıl süren restorasyon sonucu 1918 yılındaki şekline kavuştu. Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde anıt gemi olarak sergilenmek üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Büyük lider tarihe geçen sözleri istimbotta söyledi. Kartal İstimbotu umudun direnmenin, yeniden ayağa kalkmanın ve yenilmezliğin sembolüdü” dedi.

untitled-20-022.jpg

“BU GEMİ ZORLUKLARI AŞMANIN ABİDESİ”

Gürdeniz, “Bu geminin direği Türk milletinin egemenlik iradesini, pervanesi Türk milletin karanlıktan kurtuluş azmini, dümeni aydınlanma rotasında ilerleme istencini, demirleri her şartta sabırla mücadele yeteneğini, İstiklal Marşı ile toka edeceğimiz Türk bayrağı şehitlerimizin kanından gökyüzüne yükselen bağımsızlık ateşini ve 'geldikleri gibi giderler!' sözünün bulduğu anlamı temsil eder” diye konuştu.

Geminin zorlukları aşmanın abidesi olarak bizlere hatırlara kalacağının altını çizen Gürdeniz, “Vatanımızın geçirdiği bölgesel ve kıtasal zorlukları bu günlerde Kartal İstimbotu'nun yeniden doğuşu, Membiç'ten Kartal kayalıklarına, Doğu Akdeniz'den Karadeniz'e kadar yurdumuzun her karışında, semalarımızda ulusal güç, birlik moral ve destek sağlayacaktır. Bu gemi zorlukları aşmanın abidesi olarak bizlere hatırlatacaktır” ifadelerini kulandı.

untitled-21-016.jpg

KARTAL İSTİMBOTU TESLİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından Kartal İstimbotu’nun restorasyonuna katı sunan kuruluşlara plaket verildi.

Plaket töreni sonrası restorasyonu tamamlanan ve yüzyıl öncesine tanıklık eden Kartal İstimbotu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Tayyar Ertem’e teslim edildi.

untitled-23-011.jpg

KAMPANYAYA İLK DESTEĞİ RECEP CANPOLAT VERDİ

Kartal istimbotu, 2016 yılında kaderine terk edilmiş bir şekilde hurda ve yarı batık halde bulunmuştu.

Kartal İstimbotu’nun restorasyonu kampanyasına Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat, 5 bin dolarlık bağışıyla ilk destek veren isim olarak dikkat çekmişti.

Başlatılan kampanyanın çığ gibi büyümesi sonucunda 13 Kasım 2017 tarihinde başlayan ve halkın desteğiyle bir yıl süren restorasyon sonucu gemi, 1918 yılındaki şekline kavuşturuldu.

untitled-25-014.jpg

Kartal İstimbotu'nun restorasyon öncesi hali!

video-istimbot-kapak.jpg

untitled-19-014.jpguntitled-22-012.jpg

istimbot-foto-galeri-kapaği.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim