• BIST 8718.11
  • Altın 2246.931
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1867
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Katar'dan Akdeniz'deki sismik aramalarda iş birliği önerisi

Katar'dan Akdeniz'deki sismik aramalarda iş birliği önerisi
Katar merkezli Uluslararası Enerji ve Sürdürülebilir Gelişme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Attiyah, Qatar Petrol'ün, gaz aramalarında Türkiye ile partner olmaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Katar merkezli Uluslararası Enerji ve Sürdürülebilir Gelişme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, Qatar Petrol'ün, gaz aramalarında Türkiye ile partner olmaktan mutluluk duyacağını söyleyerek, "Burası büyük bir bölge ve Türkiye de burada önemli bir rol oynayabilir." ifadesini kullandı. 

Katar'da daha önce Başbakan Yardımcılığı ve Enerji Bakanlığı görevlerinde de bulunan Attiyah, Türkiye-Katar ilişkileri ve iki ülke arasındaki potansiyel iş birliklerini değerlendirdi.

Attiyah, Türkiye ile Katar'ın çok yakın ilişkileri olduğunu dile getirerek, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın, 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları sonrasında Türkiye'nin gösterdiği desteğin hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi.

Attiyah, söz konusu ablukayla bu ülkelerin Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi'ne zarar verdiklerini ve bölgedeki yapıyı olumsuz etkilediklerini ifade etti.

"Bu ablukayla bizim tamamen batacağımızı sandılar." diyen Attiyah, finansal sistemlerini korumak için önlemler aldıklarını anlattı.

Attiyah, bu ülkelerin, Katar'ın finansal sisteminin ve yerli para biriminin çökeceğine ilişkin söylentiler yaydığını belirterek, "İnsanların, parasını ülke dışına çıkarmasını istediler ama biz de önlemler aldık. Bütün bankalar ve yerli döviz büroları doları Dubai'den alıyordu. Şimdi, Dubai yerine Hong Kong ve dünyanın başka bölgelerinden getiriyorlar çünkü bize döviz sıkıntısı yaşatabilirlerdi. Bizim ekonomimiz çok güçlü o yüzden de başarısız oldular." diye konuştu.

"Türkiye, Akdeniz'de önemli bir rol oynayabilir"

Attiyah, Katar'ın Akdeniz ve Kıbrıs'ta ExxonMobil ve bazı uluslararası şirketlerle doğalgaz aradığına işaret ederek, "Türkiye de Akdeniz'de doğalgaz aramaları yapıyor ama bu konudaki tecrübesi kısıtlı. Türkiye'nin gaz aradığı lokasyonlar çok iyi o yüzden gaz keşfedebileceğini düşünüyorum. Qatar Petrol, gaz aramalarında Türkiye ile partner olmaktan mutlu olacaktır. Burası büyük bir bölge ve Türkiye de burada önemli bir rol oynayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Katar'ın önemli müttefiklerinden biri olduğunu vurgulayan Attiyah, "Bu nedenle Katar'ın ilk önceliği Türkiye. İki ülke arasındaki ticaret hacmi de oldukça iyi durumda. Katar'a karşı abluka uygulayan bu ülkelere bir daha hiçbir zaman güvenemeyeceğiz. O yüzden bu ülkelerden herhangi bir ürün tedariğimiz olmayacak. Türkiye, bizim ticaretimizde en büyük paya sahip oluyor. Ben, Katar ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerde de farklı sektörlerde yatırım yapabileceğini düşünüyorum." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim