• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Kemer'de 12 metre sahil kayboldu

Kemer'de 12 metre sahil kayboldu
Kemer’in ünlü sahilleri, ‘denizin plajı yutması’ olarak tabir edilen kıyı daralması sorunuyla karşı karşıya kaldı. Son 18 yıl içerisinde dalgaların oluşturduğu erozyon nedeniyle Kemer’de 12 metreye varan sahil kaybı olduğu belirlendi.

Sahilin daralmasındaki en önemli nedenin ise 2002 yılında sahilde bulunan bir dolgu iskelenin yıkılması olduğu bildirildi. Kemer merkezdeki sahil bandı alarm vermeye başladı. Her yıl milyonlarca kişinin tatil yaptığı Kemer sahillerinin, fırtına ve beton bir iskelenin yıkılması ile her yıl 1 metre daralıyor. Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (KETOB) kıyılarda yaptırdığı araştırma tehlikeyi gözler önüne serdi. Şubat 2013’te Harita mühendisi İbrahim Orkun Karataş’ın ekibiyle Kemer’de yaptırdığı araştırmaya göre, ilçe merkezindeki kıyıda, 1989 yılına kadar iskele niteliğinde hiçbir yapı bulunmadığı belirtildi.

1989 ve 2002 yılları arasında kıyıya yapılan 7 sabit iskelenin 10 yıllık periyotta kum tutucu görevi yaptığı, bu sayede sahil şeridinin ortalama 9 metre genişlediği vurgulandı. 2002 yılı Şubat ayında uygulamaya konulan Kemer Sahil Projesi kapsamında mevcut iskelelerden 5’inin kaldırıldığının yer verildiği raporda, kum tutucu özelliği olan sabit iskelelerin kaldırılması sonucu kumsalda 10 metre daralma olduğu belirtildi.

SAHİLDE YÜRÜYÜŞ ZORLAŞTI

Aradan geçen zamana rağmen önlem alınmayan Kemer Sahili, fırtına ve kumun çekilmesi ile sahilin 12 metre daraldığı belirtildi. Bunun en önemli sebebinin ise sahil bandında bulunan ve 2002 yılında Saraçoğlu Sitesi önünde yer alan ‘Dolgu İskele’nin yıkımının olduğu ifade ediliyor. Konu ile ilgili KETOB Yönetim Kurulu Üyesi, Golden Lotus Otel Yönetim Kurulu başkanı Selçuk Akıltopu, yaptığı açıklamada Kemer ilçe merkezindeki sahilde denizin oluşturduğu aşınmadan dolayı plajların küçüldüğünü, eskiden 5 sıra şezlongun konulabildiği plajlara şimdi 2 sıranın zor sığdığını söyledi.

Kıyı şeridindeki daralmadan dolayı yürüyüş yapmanın bile zorlaştığını belirten Akıltopu, "Sahilde daha önce çekilen fotoğraflar kıyıda meydana gelen daralmayı açıkça göz önüne seriyor. Denizdeki bir iskelenin ilk 3 ayağının daha önce kumsalda olduğu, şimdi ise aşınmadan dolayı suyun içinde kaldığı görülüyor" dedi.

SÖKÜLEBİLİR AHŞAP KAZIK SİSTEMİ UYGULANABİLİR

Aynı zamanda İnşaat Yüksek Mühendisi de olan Selçuk Akıltopu, fotoğraflar ile hazırladığı raporda şunları belirtti: “Harita mühendisi arkadaşımızın 2013 yılındaki raporunda da kıyıda 10 metreden fazla çekilme olduğu görülmektedir. Hali hazırda bu sahilde sadece en yukarıdan üçüncü iskele (fotoğraflarda görülen iskele) vardır. Diğerleri projeye uygun olmadığı ve çok sık olduğu için yaklaşık 10 yıl önce sökülmüştür. Sökülen iskelelerden sadece biri beton blok iskeleydi.

Bu iskelenin sahilin dönüş noktasında olması ve beton blok iskele olması, bu iskelenin söküldüğü zamana kadar burada Kum Tutucu Topuk vazifesi gördüğünü kanıtlıyor. Bu beton iskelenin söküldüğü yıldan itibaren çeşitli yıllara ait kıyı fotoğraflarına bakılınca sahilin geçtiğimiz 10 yıl içerisinde her sene ortalama 1 metre kaybedildiğini göstermekte. Geçmişe dönük bu doneler göstermektedir ki, Kışın dalgaların aldığı sahili geriye biriktirebilmek için kum tutucu topuk yapılması gerekiyor.

Bu konuda gerekli etüt çalışmaları yapılırken; hem önümüzdeki yıl Kemer Merkezinde sahil daralmasının önüne geçebilmek için, hem de tezin doğrulanması adına, kışın söz konusu beton iskelenin bulunduğu yere sökülebilir ahşap kazık sistemi ile geçici bir uygulama ya da 8-10 metrelik beton dolgu iskele yapılabilir. Bu geçici uygulama, yapılacak etüt çalışmalarına da yol gösterici olabilir. Yapılması gereken kalıcı topuk ya da topukların projelerinin tamamlanması, ruhsatlarının alınması ve nihayet inşası sırasında söz konusu geçici ahşap kazıklar yerlerinden sökülebilir.”

BAKANLIK İNCELEME YAPTI

Öte yandan Nisan ayında KETOB’un raporları doğrultusunda Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun önderliğinde ilçeye gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Kemer sahillerinde inceleme ve ölçüm yaptı. Bakanlıktan gelen 5 kişilik heyet, kıyı erozyonu yaşanan sahillerde fotoğraf ve görüntü çekip, ölçüm yaptı.

Heyete, KETOB Başkanı Şener Gürler, Başkan Yardımcısı Tayyar Gül, Yönetim Kurulu üyelerinden Selçuk Akıltopu, Yunus Can da eşlik etti. Yetkililer, kıyı erozyonunu önlemek için önceden tedbir amaçlı ölçüm yaptıklarını ve çözüm önerilerini belirleyeceklerini belirtti. Yetkililerin erozyonla ilgili daha sonra bir rapor hazırlayacağı da bildirildi.

Kemerli turizmciler ise 2000'li yıllardan beri yaşanan Kemer'deki kıyı erozyonu sahiller için tehlike arz ettiğini söylediler. Fırtınalar ve beton dolgu iskelenin yıkılması sonucu oluşan kıyı erozyonu nedeniyle artık kıyı diye bir alan kalmayacağını ifade eden turizmciler, söz konusu daralmanın önlenmesi için acil önlemler alınmasını istedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim