• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Körfez Köprüsü ile geçiş 6 dakika sürecek

Körfez Köprüsü ile geçiş 6 dakika sürecek
Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş firma temsilcisi İsa Gözek, ''Planlanan köprü ile körfezi geçmek 6 dakika sürecek. Ülkenin en uzun köprüsü olacak '' dedi.

KÖRFEZ 6 DAKİKADA GEÇİLECEK

Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş firma temsilcisi İsa Gözek, ''Planlanan köprü ile körfezi geçmek 6 dakika sürecek. Ülkenin en uzun köprüsü olacak '' dedi.

İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Projesi'nin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Toplantısı, Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Kılıçköy'de yapıldı.

İsa Gözek, Kılıçköy İlköğretim Okulu'nda düzenlenen halkın katılımı toplantısında, Gebze'den başlayacak projenin, Bursa, Balıkesir ve Manisa illerinden geçerek İzmir'e ulaşan bir güzergah olacağını ve Türkiye'nin iki büyük ilinin doğrudan bağlantısını sağlayacağını söyledi.

Projenin özelliği açısından birçok ilki barındırdığını ifade eden Gözek, şunları söyledi:

''377 kilometrelik ana hattı, 42 kilometrelik bağlantı yollarıyla kuzey güney doğrultusunda bu standartta ve uzunlukta tek seferde ihale edilip yapılacak ilk karayolu projesidir. Yap-işlet-devret modeliyle bu büyüklükte yapılacak ülkemizdeki ilk proje olacaktır. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, ülkenin en uzun köprüsü olacak, dünyanın ise sayılı köprüleri arasında yer alacaktır.''

Gözek, Balıkesir ve Manisa'nın, İstanbul ve Bursa çevresindeki bölge kapasitesinin üzerine çıkmış olan sanayi yatırımlarının yeni çekim alanı olacağını anlattı.

Projeyle Marmara ve Ege Bölgesi'nin otoyol ağıyla birbirine bağlanacağına dikkati çeken Gözek, yapılacak köprüyle İzmit Körfezi geçişinin de süresinin kısalacağını söyledi.

Gözek, ulaşım alternatiflerine göre körfezi geçiş süreleri değerlendirildiğinde, otomobille körfezi dolaşarak geçmenin 1 saat 10 dakika sürdüğünü belirterek, ''Feribotla geçmek 60 dakika iken planlanan köprü ile geçmek 6 dakika sürecek'' dedi.

Projenin yapılacağı mevcut güzergahta ulaşımın 140 kilometre kısalacağını anlatan Gözek, şöyle devam etti:

''Halen İstanbul'dan 2,5-3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate, İstanbul'dan 8-10 saat olan İzmir 3,5-4 saate ve Eskişehir ise 2-2,5 saate inecektir. Proje tamamlandığında özellikle, büyük turizm potansiyeli olan Antalya ulaşımı, Körfez Köprüsü'nden sonra, Bursa güzergahını takip ederek Sakarya üzerinden gelen güzergah ile Bozüyük'te kesişecektir. Proje ile Anadolu'ya açılan mevcut Gebze-İzmit aksının trafik yükü yüzde 30 nispetinde azalacaktır.''

Toplam 22 yıl 4 aylık işletme süresinin 27 Eylül 2010 tarihinde imzalanan sözleşmeyle başladığını dile getiren Gözek, ''Yapılan çalışmaların sonucunda, sözleşme kapsamında 7 yıl olarak belirlenmiş inşaat süresini kısaltmak ve bir an önce ülke ekonomisine kazandırmak amaçlanmaktadır'' diye konuştu.

-FAY HATTININ GEÇTİĞİ BÖLGELERDE SİSMİK ARAŞTIRMALAR

Toplantıda Vatandaşlar özellikle otoyol nedeniyle yapılacak kamulaştırmalar hakkında sorular yöneltirken, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Kamulaştırma, Emlak ve Envanter mühendisi Veysel Aksu, kamulaştırmaların 4-5 ay önce başladığını bildirdi.

Aksu, tüm parsellerin tespitinin yapıldığını ve onay aşamasında olduklarını ifade ederek, ''Kamulaştırmalar için parsel bazında değerlendirmeler yapılıyor. Şubat ayı sonunda bu değerler onaylanacak. Ondan sonra adrese teslim tebligatlar yapılarak anlaşma yolu sağlanacak. Vatandaşlardan arazinin tamamı alınmayabilir, kısmi kamulaştırmalar yapılabilir'' dedi.

Aksu, otoyol güzergahının sınırlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını kaydetti.

Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Otoyol Proje Baş Mühendisi Metin Küçükoğlu da köprünün geçtiği bölgede Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bulunmasından dolayı çok detaylı bir çalışma yaptıklarını belirterek, ''Dünyada yapılabilecek en detaylı çalışmayı yaptık. Köprünün 5 kilometre çapını didik didik ettik. Fay hattının geçtiği bölgelerde sismik araştırmalar yaptık. Köprüyü 1. sınıf deprem yönetmeliklerine göre inşa edeceğiz'' diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim