• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C

'Kruvaziyer'de en hızlı gelişen ülke olduk

'Kruvaziyer'de en hızlı gelişen ülke olduk
Kruvaziyer turizmde hem yolcu sayısını hem limanlarına uğrak yapan gemi sayısını hızla artıran Türkiye'nin, Avrupa'nın bu alanda en hızlı gelişen ülkeleri arasına girdiği belirtildi.

'Kruvaziyer' en hızlı gelişen ülke olduk

Kruvaziyer turizmde hem yolcu sayısını hem limanlarına uğrak yapan gemi sayısını hızla artıran Türkiye'nin, Avrupa'nın bu alanda en hızlı gelişen ülkeleri arasına girdiği belirtildi.

2012 yılında vizesiz turlarla birlikte lüks gemilerde tatilini geçirmeyi tercih eden Türk turist sayısının 65 bine çıkacağı öngörülüyor.

Kruvaziyer sektörü yetkililerinden alınan bilgiye göre İstanbul, İzmir ve Kuşadası yolcu limanlarından vizesiz Yunan Adası turlarının başlamasıyla hareketlenen sektörün verilerine göre, 2011 yılında 5 gemi ile yapılan Yunan Adası turlarına 24 bin Türk turist katıldı.

İstanbul çıkışlı düzenlenen Adriyatik ve Akdeniz turları da dahil edildiğinde toplam Türk turist sayısı ise 50 bine ulaştı. 2012 yılında ise Yunan Adası turlarına 31 bin Türk turistin katılması, toplam kruvaziyer pazarının ise 65 bin olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kruvaziyer pazarında önemli paya sahip olan ETS Tur'un Kruvaziyer Grup Müdürü Ahmet Yazıcı, Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krize rağmen büyümesini artırmaya devam eden Türkiye'nin kruvaziyerde ''yıldız ülke'' konumuna ulaştığını ifade etti.

Kruvaziyer turizmin genel turizm içinde en hızlı gelişim kaydedilen alan olduğunu, tüm önde gelen pazarlarda krize rağmen artışların devam ettiğini ancak belli oranlarda kaldığını kaydeden Yazıcı, Türkiye'nin ise hem yolcu sayısı hem limanlarında ağırladığı gemi sayısı bakımından yüksek büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.

Toplam 65 binlik yolcu sayısının henüz pazar içinde küçük bir paya işaret ettiğini, kişi başına düşen gelire göre yapılan öngörülerde Türkiye'nin 90 bin yolcuya ulaşmasının öngörüldüğünü dile getiren Yazıcı, kruvaziyer turizmde fiyatların düşmesi ve erken rezervasyon seçeneklerinin gündeme gelmesiyle bu rakamın kısa sürede yakalanacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

Türk limanları ''in''

Yazıcı, kruvaziyerde iç pazarın yanında, Türk limanlarına uğrak yapan gemi sayısında da önemli artışların beklendiğini, geçen yıl Arap Baharı nedeniyle rotasını Mısır'dan Türk limanlarına çeviren bir çok geminin bu yıl da Türkiye'yi tercih etme kararı aldığını ifade etti.

Her yıl daha fazla sayıda geminin rotasını Türk limanlarına çevirdiğine dikkat çeken Yazıcı, İstanbul, İzmir ve Kuşadası limanlarının geçen yıla göre daha yoğun bir sezon beklediğine işaret etti.

Kruvaziyer seferlerinin İtalya'da yaşanan kazadan etkilenmediğini söyleyen Yazıcı, gemilerin halen en güvenilir ulaşım aracı olarak değerlendirildiğini, kruvaziyer gemilerde görülen kazaların da bireysel hatalardan kaynaklandığını savundu.

Yazıcı, Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyıları ile İstanbul'a uğrak yapan gemi sayısının gelecek 5 yılda önemli oranda artmasının öngörüldüğünü, Türk limanlarının sektörde bir trend haline geldiğini belirterek, ''Karadeniz kıyılarının da kruvaziyer turizmi açılması için bazı çalışmalar var.

İstanbul çıkışlı olarak Odessa, Yalta, Köstence ve Trabzon turlarının düzenlenmesiyle ilgili girişimler var. Karadeniz'in etkin kullanılması bu alanda Türkiye'nin payını daha da artıracaktır'' dedi.

Türkiye'de en fazla geminin uğrak yaptığı liman olan Kuşadası'na geçen yıl 620 gemiyle 650 bin yolcu gelirken, bu yıl 594 gemiyle 670 bin yolcunun geleceği, ek seferlerle bu sayının daha artacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl 430 gemi ile 620 bin 283 turistin geldiği İstanbul Salıpazarı Limanı'na bu yıl 600'e yakın kruvaziyer ile 800 bine yakın yolcunun gelmesi bekleniyor.

2011 yılında 272 sefer ile 503 bin 898 yolcunun geldiği İzmir Limanı'na ise bu yıl 286 gemiyle 600 bine yakın turistin gelmesi öngörülüyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim