• BIST 9814.75
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Küresel petrol talebi tahmini azaldı

Küresel petrol talebi tahmini azaldı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ekonomideki yavaşlamanın çift dipli resesyon korkularını artırması nedeniyle bu yıl için küresel petrol talebi tahminini azalttı.

Küresel petrol talebi tahmini azaldı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ekonomideki yavaşlamanın çift dipli resesyon korkularını artırması nedeniyle bu yıl için küresel petrol talebi tahminini azalttı.

Paris merkezli IEA'nın aylık raporuna göre, küresel petrol talebi bu yıl günlük 1,2 milyon varil artarak günlük 89,5 milyon varil olacak. IEA böylece küresel petrol talebi tahmini daha önceki tahmine göre günlük 60 bin varil azalttı.

Gelecek yıl için ise küresel petrol talebi tahminini artıran IEA, 2012 yılında küresel petrol talebinin günlük 1,6 milyon varil artışla günlük 91,1 milyon varile ulaşacağını öngörüyor.

IEA daha önce gelecek yıl küresel petrol talebinin günlük 1,5 milyon varil artacağını tahmin ediyordu.

IEA'nın raporunda, ''Avrupa ve ABD'deki borç seviyeleri ile Çin ve Hindistan'da ekonomideki büyümenin yavaşlama işaretleri vermesinin piyasaları paniklettiği ve çift dipli resesyon endişelerini artırdığı'' ifade edildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dün, küresel ekonomik toparlanmanın hız kaybetmesi nedeniyle küresel petrol talebi tahminini hafifçe düşürmüştü.

OPEC'in aylık raporunda, küresel petrol talebinin bu yıl, geçen yıla göre, günlük 1,2 milyon varil artarak günlük 88,14 milyon varil olacağı belirtilmişti. OPEC'in geçen ay 2011 yılı için küresel petrol talebi tahmini günlük 88,18 milyon varil olmuştu.

Gelecek yıl için ise küresel petrol talebinin bu yıla göre günlük 1,3 milyon varil artarak günlük 89,44 milyon varil olacağını tahmin eden OPEC, geçen ay 2012 yılı için küresel petrol talebini 89,50 milyon varil olarak öngörmüştü.

PETROL FİYATLARI

Bu arada uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 82 doların ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 104 doların üzerinde işlem görüyor.

ABD ham petrolünün Eylül ayı teslimi varil fiyatı bugün Asya'daki işlemlerde 2,99 dolar değer kazanarak 82,29 dolardan işlem görmeye başladı. ABD ham petrolünün Eylül ayı teslimi varil fiyatı dün 2,01 dolar düşerek 79,30 dolardan kapanmıştı.

Londra Brent tipi ham petrolün Eylül ayı teslimi varil fiyatı da 2,30 dolar artarak 104,87 dolardan satılıyor.

Petrol fiyatlarındaki artışta ABD Merkez Bankasının (Fed), yavaş büyüyen ekonomiye destek olmak amacıyla gösterge faiz oranını gelecek iki yıl daha yüzde 0 ve yüzde 0,25 aralığında tutma kararı etkili oluyor.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim