• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kürt petrolüne alıcı çıkmadı. Erbil panikte, Ankara şokta!

Kürt petrolüne alıcı çıkmadı. Erbil panikte, Ankara şokta!
Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nden Ceyhan'a pompalanan 2 milyon varil petrolün dünya piyasasına satışı, fiyasko ile sonuçlanmak üzere. Dünya petrol marketi Kürt petrolüne vebalı muamelesi gösteriyor.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi Bölgesi'nden çıkan ilk petrol kargosunu taşıyan, UNITED LEADERSHIP ve SEAMUSIC isimli ham petrol taşıyıcı tankerler, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu'nda bir belirsizliğe doğru seyir ediyor.

Her iki tankerin ne alıcısı, nede gideceği limanın tam anlamı ile belli olmaması, Kuzey Irak Kürtlerini panikletirken, Merkezi Irak Hükümetinden izinsiz Kürt Bölgesel Yönetimi ile işbirliğine giden Ankara'da ise şok yaşanıyor.

20 Mayıs’ta Ceyhan Limanı'ndan 1 milyon varil Kürt petrolü ile hareket eden Marshal Adaları Bayraklı, 274 metre boyunda 48 metre genişliğinde 160 bin DWT kapasiteli Yunanlı Marine Management Şirketi tarafından işletilen UNITED LEADERSHIP isimli ham petrol tankeri, Merkezi Irak Yönetimi'nin yasal tehdidi karşısında, Atlas Okyanusu'nun Kazablanka açıklarında demirlemek zorunda kaldı.

Bununla beraber, dün akşam saatlerinde Ceyhan Terminali'ndeki depolarda bekleyen diğer 1 milyon varil petrolü yükleyen Malta bayraklı 250 metre boyunda 44 metre genişliğinde 113 bin DWT kapasiteli Yunanlı Thenamaris Şirketi tarafından işletilen SEAMUSIC isimli ham petrtol tankeri ise İtalya'nın Triste Limanı'na doğru seyrettiği öğrenildi.

Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, 1 milyon varil ham petrolü alacak olan Meksikalı alıcının, satış işleminden vazgeçmesi ile birlikte, İtalyan alıcınında bugün akşam saatlerinde satış işleminden vazgeçtiği öğrenildi.

ABD'NİN OLUMSUZ TAVRI ALICILARI İPTALE YÖNELTTİ

Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nden Ceyhan'a pompalanan ve dünya piyasalarına arz edilmek istenen 2 milyon varil petrolün satışı tam anlamıyla fiyasko ile sonuçlanıyor. Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, UNITED LEADERSHIP tankerinde yüklü 1 milyon varil petrolü alan Meksikalı alıcının, satış işleminden vazgeçmesi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) yeni arayışlara yönetti. IKBY'nin uluslararası petrol brokerlarına UNITED LEADERSHIP tankerinde yüklü petrolün fiyatını yüzde 40 oranında indirim yapmasına rağmen, hiç bir alıcının rağbet göstermemesi tam anlamıyla kürt petrölüne vebalı muamelesi görüldüğü yorumlarına neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Kuzey Irak petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili olarak Irak hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediklerini açıklaması ile birlikte, dünya petrol marketi KÜRT PETROLÜNÜ GÖRMEMEZLİKTEN geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile görüşeceklerini belirterek, Irak hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediklerini, bu onay olmaksızın süren petrol ihracatı yapılmasının kendilerinde kaygı yarattığını dile getirmişti.

Diğer taraftan Nuri El Maliki’nin liderlik ettiği Irak hükümetinin, daha önce kendisiyle petrol anlaşması yapan tüm uluslararası şirketlere gönderdiği ihtarnamede Kürt petrolünü satın almaları durumunda tüm anlaşmaların iptal edileceği restini çekmesi, tankerlerin "HOMELESS" durumuna düşmesine neden oldu.

KÜRT PETROLÜ VEBALI MUAMELESİ GÖRÜYOR

Türk Dışişleri Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı yetkililerinin 2 milyon varil Kürt petrolü alacak alıcılar bulmak için yoğun görüşmeler yapmalarına rağmen, dünya petrol marketinden hiç bir alıcının Kürt petrolüne KÖR BAKMASI, Ankara için şok etkisi yarattı.

Deniz Haber Ajansı'nın, görüşüne başvurduğu enerji uzmanlarının açıklamasına göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Irak Merkezi Yönetiminden izin almadan petrol satışı yapması, başta OPEC olmak üzere üretici ülkeleri tedirgin etttiğİ belirtildi. Diğer taraftan Kürt Yönetiminin 2 milyon varil petrolü yüzde 40 ucuza satışa çıkarmasına rağmen dünya petrol marketinde ilgi görmemesinin nedeninin ABD'nin tavrı olduğu kaydedildi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim