• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Kuzey Irak petrolünün satışı başlayacak

Kuzey Irak petrolünün satışı başlayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de depolanan yaklaşık 1,8 milyon varil Irak petrolünün satışının bir hafta içerisinde başlayacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, "Türkiye'de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs'ta başlayacakları" yönündeki açıklamasına ilişkin, "Yaklaşık 100 bin varillik günlük sevkiyat yapılıyor. Sevkiyat da başladı. Sayın Neçirvan Barzani zannediyorum bunu kastetmişti. Belki 3 gün, belki bir hafta içinde bunların satışı gerçekleşebilir" dedi.

Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin bahçesinde düzenlenen "3'üncü Bilim Şenliği"nin açılış törenine katılan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, bir gazetecinin, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, 'Türkiye'de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs'ta başlayacağız' şeklinde bir açıklaması vardı. Gelinen süreç ne durumda?" sorusuna karşılık, Barzani'nin 3 gün kadar önce, ilk sevkiyatın 2 Mayıs'ta gerçekleştirileceğiyle ilgili açıklama yaptığını söyledi.

Türkiye'nin bu sürece hazır olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Tabii ki Türkiye bütün altyapısıyla beraber buna hazır, bekliyor. Şu anda yaklaşık 1,8 milyon varil birikmiş durumda. Kuzey Irak petrolü olarak birikmiş durumda. Bugün sevkiyatın yapılabilmesi ancak kendilerinin satışlarıyla beraber mümkün olacak. Bu, Irak petrolüdür. Irak petrolünü tabii ki kendileri satacak. Türkiye bunun zeminini kolaylaştırıyor ve önünü açıyor. Tabii ki buradan oluşacak gelir, şu anda yaklaşık 180-200 milyon doları bulan ciro oluşur. Bunun Halk Bankasına yatırılmasında da mutabakat sağlamıştık. Her ne kadar önceden belirtilen ABD'deki bir hesaba yatırılmasıyla alakalı konuları, kendileri aşmış bulunuyor. Yaklaşık 100 bin varillik günlük sevkiyat yapılıyor. Sevkiyat da başladı. Sayın Neçirvan Barzani zannediyorum bunu kastetmişti. Belki 3 gün, belki bir hafta içinde bunların satışı gerçekleşebilir. 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim. Artık Bağdat ile Erbil, buna karar verecek ve 30 Nisan seçimlerinden sonra, Irak'ta yapılan seçimlerden sonra Irak'ın istikrarına, büyümesine, normalleşmesine inşallah katkı konulmuş olacak."

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim