• BIST 9897.51
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Maliyeci dilenci oldu istasyon denetliyor

Maliyeci dilenci oldu istasyon denetliyor
Maliye Bakanlığı ekipleri, kaçak akaryakıta 'dur' demek için sahaya indi. Tebdil-i kıyafet istasyonları denetleyen maliyeciler, gizli polis gibi çalışıyor.

Maliyeci dilenci oldu istasyon denetliyor

Maliye Bakanlığı ekipleri, kaçak akaryakıta 'dur' demek için sahaya indi. Tebdil-i kıyafet istasyonları denetleyen maliyeciler, gizli polis gibi çalışıyor.

Dilenci görünümüyle istasyon çevresinde dolaşan denetmenler, benzin ve motorin alan araçları tek tek takip ediyor.

Türkiye ekonomisini yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıt satışını önlemek amacıyla maliyeciler, farklı yöntemler kullanmaya başladı.

Akaryakıt istasyonlarını mesken tutan yoklama memurları, benzin ve motorin alan araçları tek tek kontrol ediyor. Büyük şehirlerde bulunan istasyonları mesken tutan maliyeciler, fark edilmemek için gelir düzeyi düşük bir vatandaş gibi giyiniyor.

Yarım saat veya bir saat istasyonun bir köşesinde sigara içerek veya yanındaki kişi ile muhabbet ederek bekliyor. Bu süre zarfında benzin veya motorin alan araçların plakası tek tek not edilerek istasyonda araçlara kesilen fiş ve faturalarla karşılaştırılıyor.

Ön incelemelerde bazı istasyon sahiplerinin şirketler ile anlaşarak fiş almayan vatandaşların aldığı yakıtını onlara fatura ettikleri tespit edildi. Şirket, fatura bedelini gider olarak gösterdiği için kamu zarara uğratılmış oluyor.

Denetimler hakkında bilgi veren İstanbul'daki bir istasyon sahibi, başından geçen olayı şöyle aktardı: "Fakir görünümlü bir şahıs istasyon civarında dolaşıp sigara içiyordu.

Üzerindeki elbiseler eski olduğu için bende dilenci izlenimi bile oluştu. Yaklaşık yarım saat kadar orada bekledi. Sigara içtiği için ben de uyarmak amacıyla yanına gittim. Kim olduğunu sorduğumuzda maliyeci olduğunu aktardı.

Sonrasında benzin ve motorin alan arabaların plakalarını karşılaştırmak amacıyla bizden istedi. Beklediği süre boyunca akaryakıt alan araçların plakasını almış, sonrasında bizim kestiğimiz faturaları kontrol etti."

Maliyeciler, yaptıkları denetimlerde başka bir araca fiş kesildiğini tespit etmeleri halinde yanıltıcı belge kullanmaktan işlem yapıyor. Sahte belge kullanımı suçu oluştuğu için hem düzenleyen hem de kullanana cezai müeyyide uygulanıyor.

Normal şartlarda mal ve hizmet hareketi olmaksızın belge temin edildiği için bu işlem kaçakçılığa da giriyor. Bu da bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası anlamına geliyor.

Maliye Bakanlığı'nın yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da kaçak akaryakıtı önlemek amacıyla farklı çalışmalar yürütüyor.

EPDK, 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren akaryakıt istasyonlarının kurulumu mecburi olan otomasyon sistemi sayesinde benzin-motorin satışlarını anlık takip edebiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise gümrüklerde kaçak akaryakıt alarmı vermiş durumda.

Üniversitelere 'borcunuzu ödeyin' talimatı

Sosyal güvenlik sisteminin gelir ayağını güçlendirmek isteyen Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olan kurumlara uyarıda bulundu.

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu tarafından yükseköğretim kurumlarına SGK'ya olan borçlarını ödeme çağrısı yapıldı. Yükseköğretim kurumlarının SGK'ya olan borçlarına ilişkin yapılan duyuruda; "Bilindiği üzere, yükseköğretim kurumlarının ek karşılık ve faturalı ödemelerine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlarını karşılamak amacıyla idarelerce bildirilen tutarlar esas alınarak, 2011 yılı bütçelerine ödenek tefrik edilmiştir.

Ancak gerek SGK verilerinin gerek yükseköğretim kurumlarından gelen ödenek taleplerinin incelenmesinden, bazı idarelerin anılan SGK yükümlülüklerini sağlıklı bir şekilde takip etmediği, bütçe ödenekleri dahilinde borç ödemelerini henüz gerçekleştirmediği anlaşılmaktadır." denildi.

Söz konusu idarelerin, SGK yükümlülüklerinin tamamının yıl sonuna kadar ödenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim