• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Mansimov ve Özyeğin ortak tersane aldı

Mansimov ve Özyeğin ortak tersane aldı
Deniz taşımacılığında dünyanın ilk 5 büyük şirketi arasına giren Palmali Grup, Fiba Holding ile İzmit Körfezi'ndeki TVK Tersanesi'ni aldı.

 

Deniz taşımacılığında dünyanın ilk 5 büyük şirketi arasına giren Palmali Grup, Fiba Holding ile ortak tersane aldı. İki grubun yüzde 50 ortaklıkla satın aldığı İzmit Körfezi'ndeki TVK Tersanesi'nin adı Armada Tersanesi olacak.
 
TONAJ ve gemi sayısı açısından dünyada ilk 5 büyük denizcilik şirketi arasına giren Palmali Grup, Fiba Holding ile yüzde 50 ortaklıkla İzmit Körfezi'nde kurulu olan TVK Tersanesini satın aldı. Merkezi İstanbul'da bulunan ve Yönetim Kurulu Başkanlığını Mubarek Mansimov'un yürüttüğü Palmali Grubun, bir süredir Türkiye'de çeşitli şirketlerle denizcilik alanında ortaklık yapacağı konuşuluyordu. Söz konusu ortaklıkla Yönetim Kurulu Başkanlığını Hüsnü Özyeğin'in yürüttüğü Fiba Holding, denizcilik alanındaki ikinci yatırımını gerçekleştirdi. 10 yıldır Türkiye'de gemi inşa ettiren Palmali Grup da, kendi tersanesine kavuştu. Toplam 50 milyon Euro civarında bir maliyetle satın alınan TVK Tersanesi'nin adı Armada Tersanesi olarak değiştirilecek.
 
3 GEMİ YAPIMINA BAŞLADI
 
Palmali Grup İcracı Başkan Yardımcısı Alaattin Aykaç, tersaneyi faaliyetleri durdurulmuş olduğu bir sırada satın aldıklarını belirterek, "Alır almaz 15 milyon Euro yatırım yaparak, tersaneyi faaliyete geçirdik. Palmali Grup olarak 3 gemi siparişi de verdik" dedi. Gemi siparişlerinin tamamının 7 bin 500 ton kapasiteli kimyasal tankerler olduğunu kaydeden Aykaç, "Bugüne kadar gemilerimizi başka tersanelerde yapıyorduk. Artık kendi tersanemizde yapabileceğiz. Aldığımız siparişler, yüksek teknolojili offshore platform ikmal gemilerinden oluşuyor" diye konuştu.
 
500 MİLYON DOLAR SİPARİŞ
 
Yüksek teknolojili gemilerin ağırlıklı olarak Singapur ve Japonya'da üretildiğini hatırlatan Aykaç, şunları söyledi: "Armada Tersanesi ile hedefimiz bu tür yüksek teknolojili gemileri Türkiye'de üretmek. Önümüzdeki 10 yıl içinde Palmali Grubun elinde bulunan kontratlı 500 milyon dolarlık gemi siparişini kendi tersanemizde üreteceğiz.  Önümüzdeki 2 yıl içinde Palmali Grubunun 5 gemisinin inşasını tamamlamayı planlıyoruz. Böylece ilk etapta 100 milyon Euro'luk siparişi gerçekleştireceğiz. Hedefimiz, yüksek teknolojili gemi üretiminde dünyadaki pazardan daha fazla pay alabilmek."
 
Denizcilik sektörü önemli
 
AĞIRLIKLI olarak finans ve perakende sektöründe faaliyet gösteren Fiba Holding'in, İstanbul Ambarlı Liman tesisleri içinde Kumport adlı bir limanı da bulunuyor. 1994 yılında kurulan Kumport, 2008 yılında Fiba Holding'e geçmişti. Gemi üretimi işine de sıcak bakan Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, daha önce de, denizcilikte büyümek istediklerini açıklamıştı.
 
200 milyon ton petrol ve kuru yük taşıyor
 
YILLIK 120 milyonu ham petrol olmak üzere 200 milyon ton petrol, petrol ürünleri ve kuru yük taşıyan Palmali Grup, Rus Lukoil ve Azerabaycanlı Socar petrol şirketlerinin genel taşıyıcısı. Bulgaristan ve Gürcistan'da liman işletmeciliği yapan grubun, Türkiye'de de marina işletmeciliği ve turizm sektöründe yatırımları bulunuyor.
 
Denizcilikte ortak vizyon birleştirdi
 
PALMALI Grup ve Fiba Holding'in denizcilik alanındaki fırsatları bir süredir değerlendirdiğine değinen Alaattin Aykaç, "İzmit Körfezi'ndeki bu fırsatı kaçırmak istemedik ve bu yolda birlikte ilerlemeye karar verdik" şeklinde konuştu. Palmali ve Fiba Grubunun satın aldıkları TVK Tersanesi 2005 yılında İzmit Körfezinde kurulmuştu. 3 ortaklı tersanenin finansal sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerine bir süredir ara verilmişti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim