• BIST 8734.15
  • Altın 2240.981
  • Dolar 32.3312
  • Euro 35.1208
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Marmara'nın yeni otoyol ağı belli oldu

Marmara'nın yeni otoyol ağı belli oldu
Çanakkale’ye 2 bin 800 metre uzunluğunda ve 1.5 milyar TL değerinde asma köprü yapılacak.

İşte Marmara'nın yeni otoyol ağı

Çanakkale’ye 2 bin 800 metre uzunluğunda ve 1.5 milyar TL değerinde asma köprü yapılacak.

Karayolları GenelMüdürlüğü, Çanakkale Köprüsü ve 370 kilometrelik otoyolun, yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle ihale edilmesi için geçen hafta Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) başvurdu. GenelMüdür Cahit Turhan, yaptığı açıklamada, projenin maliyetinin 6milyar TL düzeyinde olduğunu vurgulayarak, “Çanakkale’ye 2 bin 800 metre uzunluğunda asma köprü inşa edilecek” dedi. Ulaştırma Bakanlığı; İstanbul (üçüncü köprü) ve İzmit’in ardından Türk ordusunun 1915 yılında destanlar yazdığı Çanakkale’nin de iki yakasını köprüyle bir araya getirecek projede ihale aşamasına geldi. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, proje kapsamında çıkılacak ihaleyle ilgili ‘izin’ almak üzere Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı YPK’ya başvurdu.

1.5 MİLYARA MAL OLACAK

Karayolları GenelMüdürü Cahit Turhan, yaptığı açıklamada, YPK’ya başvurduklarını doğruladı. Projenin maliyetinin yaklaşık 6 milyar TL düzeyinde olduğunu vurgulayan Turhan, “Çanakkale’ye 2 bin 800metre uzunluğunda asma köprü inşa edilecek. Bu da yaklaşık 1.5 milyar TL’ye mal olacak” dedi. Köprünün, iki ayağı arasındaki uzunluğunun ise bin 600 metre olacağı belirtildi. Köprü bu yönüyle, dünyanın en uzun 4’üncü asma köprüsü özelliğini alacak. Çanakkale Köprüsü, tarihi yarımadayı inşaat öncesinde ve projenin hayata geçmesi sonrasında olumsuz etkilemeyecek biçimde inşa edilecek. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, bu çerçevede Sütlüce-Şekerkaya arasındaki güzergâhın öne çıktığını belirtti.

OTOYOL GÜZERGÂHI

Turhan, otoyolun güzergâhı hakkında da bilgi verdi. Proje kapsamında 370 kilometrelik otoyol inşa edileceğini belirten Turhan, “Kınalı’dan başlayacak. Tekirdağ güzergâhını izleyecek. Güzergâh, Gelibolu’ya uzanacak. Tarihi yarımadaya herhangi bir zarar vermeden asma köprüyle Çanakkale geçilecek. Daha sonra Balıkesir’e geçilecek. Bu hat bir süre önce sözleşmesi imzalanan Gebze-İzmit otoyoluyla birleşecek” dedi.

3. KÖPRÜ HESAPLAMASI

Turhan, İstanbul’a inşa edilecek üçüncü köprü ve KuzeyMarmara Otoyol Projesi’ne de değinerek, projeyle ilgili bazı çevrelerden eleştiriler geldiğine dikkat çekti. YPK’nın sekreteryasını üstlenen Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile proje kapsamında görüşmelerin sürdüğünü anlatan Turhan, DPT’nin köprü ve otoyol için verilecek araç garantilerinin devlete yük olup olmayacağına ilişkin soruları olduğunu söyledi. Turhan, İstanbul’da üçüncü köprüye ihtiyaç olduğunu belirterek, “İstanbul’da yaşanan trafik vemevcut köprülerdeki yük, bu ihtiyacı somut olarak ortaya koyuyor. Boğaziçi Köprüsü günlük 100 bin, Fatih SultanMehmet Köprüsü 150 bin araç geçecek kapasitede planlanmış. İstanbul Boğazı’ndaki trafik altyapımız teorik olarak 250 bin araç. Köprüler kapasitesinin yüzde 100’ünden fazla trafik taşıyor” dedi.

Kaynak: HABERTÜRK

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim