• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Mersin-Mısır Ro-Ro seferleri başlıyor

Mersin-Mısır Ro-Ro seferleri başlıyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin-İskenderiye (Mısır) Ro-Ro seferlerinin tüm altyapısını hazır olduğunu, bu ayın ortasına doğru seferlerin başlayacağını belirtti.

Mersin-Mısır Ro-Ro seferleri başlıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Aralık ayıihracat  rakamlarının açıklandığı basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çağlayan, Merkez Bankasının döviz satarak piyasaya doğrudan müdahalesinin sorulması üzerine, yüksek kurun hiçbir ihracatçının direk talep ettiği bir şey olmadığını, ihracatçının rekabetçi ve öngörülebilir bir kur istediğini söyledi.

Çağlayan, Merkez Bankasının da regülatörlük görevini yaptığını ve dalgalı kur rejimi çerçevesinde gerekli gördüğünde piyasalara müdahale ettiğini kaydetti.

Teşvik çalışmalarıyla ilgili sorular üzerine "teşvik konusunda kim nerede ne yazıyorsa inanmayın" diyen Çağlayan, üzerinde çok gizli bir şekilde çalıştıkları teşvikle ilgili çalışmayı Ekonomi Koordinasyon Kurulunun bugünkü toplantısında sunacaklarını bildirdi. Çağlayan, "Dış ticaret açığı  verdiğimiz, ülkemizde üretimi olmayan veya yeterli üretim  olmadığı için dışarıdan ithal ettiğimiz ürünlerin artık ülkemizde üretilmesini sağlayacak bir teşvik mekanizması üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu akşam EKK ’ya sunulduktan sonra çalışmaya son şekli verilerek birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu  ve Başbakana sunulacağını ifade eden Çağlayan, çalışmanın bu ay sonuna kadar açıklanacağını bildirdi.

Çin ’e yapılan ihracat artırılacak

Bölgede yaşanan finansal kriz nedeniyle AB’ye, Arap  Baharı nedeniyle de Kuzey Afrika  ve bazıOrtadoğu  ülkelerine yapılan ihracatın azaldığını anlatan Çağlayan, fakat pazar çeşitlendirmesi nedeniyle bunların olumsuz etkilerinin en aza indirilmeye çalışıldığını dile getirdi. Çağlayan, "Eskiden biz ihracatçılar ülke ve bölge beğenirdik, çok fazla yere gitmek istemezdik. Şimdi dünyanın her yerinde, nefes alınan her yerde ihracatçılarımız var" dedi.

Çin’in önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük ithalatçısı olacağını, hatta ABD ’yi bile geçeceğini ifade eden Zafer Çağlayan , Türkiye’nin de bu ülkeye ihracatını artırmak için çalışmalar yaptığını kaydetti. Ekonomi Bakanı, "Şu anda Çin’de toplam 205 ticaret müşaviri ve ataşemiz var. 45’i için de Maliye Bakanlığından zannediyorum. 1-2 gün içinde izin gelecek ve buradaki ticaret müşaviri ve ateşe sayısı 250’ye çıkacak. Çin’de öncelikli sektörlerimizi belirledik.Hindistan , Rusya , ABD, Güney Amerika  ve en fazla ticaret açığı verdiğimiz Asya  Pasifik öncelikli hedef bölgelerimizdir" dedi.

Yeni bir çalışma ile 81 ilin ihracat potansiyelinin çıkartıldığını ve dünyadaki ithalatın yaklaşık yüzde 96’sının yapıldığı 73 ülkenin belirlendiğini belirten Çağlayan, bu ülkelere göre ihracat portföyü hazırlandığını vurguladı.

Çağlayan, "Artık elimizde şu mallar var, bunları satalım diye boşuna çabalamayacağız. Ülkelerin talep ettiği ürünlere göre ihracat yapacağız" diye konuştu.

Bir diğer çalışmanın da özel ekonomi bölge çalışmaları olduğunu ifade eden Çağlayan, Çin başta olmak üzere Türkiye’nin ihtiyacı bulunduğu ürünlere göre Türk özel ekonomi bölgeleri kurulacağını söyledi.

Suriye ’ye alternatif yollar

Son dönemde yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle Suriye’ye ihracatın azaldığını kaydeden Çağlayan, transit geçişlerin ise şu anda devam ettiğini kaydetti. Suriye güzergahının 11 ülkeyi kapsadığını, ancak bu 11 ülkeye yapılan toplam ihracatın sadece yüzde 13’ünün karayolu ile yapıldığına dikkat çeken Çağlayan, şu bilgileri verdi: "Bu da çok büyük bir rakam değildir. Karayolu geçişlerinde Suriye kendi ülkesinden geçen her tırımızdan 2 bin dolara yakın para alıyordu. Bu da yıllık 100 milyon dolar  Suriye’nin elini kolunu oynatmadan kazandığı bir paraydı, bunun da önünü kestiler. Yani Suriye yönetimi o kadar büyük hatalı kararlar almaya devam etti ki kendi ekonomik krizlerini kendileri ortaya çıkarttılar.

Biz alternatif geçişler üzerinde zaten çalıştık. Şimdi Mersin -İskenderiye(Mısır) Ro-Ro seferlerinin tüm altyapısını hazırladık, zannediyorum bu ayın ortasına doğru artık Mersin-İskenderiye veÜrdün  sevkıyatlarımız başlayacak.

Suriye üzerinden yaptığımız transit ticarette iki önemli ülke Suudi Arabistan  ve Ürdün’dü. Yine Habur kapısından sevkiyat yapılması için gerek Irak , gerek Ürdün makamlarıyla arkadaşlarımız yerinde temaslarını toplantılarını yaptılar. Ben de Suudi Arabistan’a yaptığım son seyahatte sadece hac döneminde kullanılan Arar kapısının, hac mevsimi dışında bizim sevkıyatımıza açılmasını da talep ettim.

Bütün kanallarımız açıktır. Çok olmayacak ama navlunlarda bazı ekstra harcamalar söz konusu olursa biz de bakanlık olarak ihracatçımızı, nakliyecimizi bu konuda yalnız bırakmayacağız."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim