• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Metin Kalkavan: Gelecekten umutluyum

Metin Kalkavan: Gelecekten umutluyum
GMO tarafından organize edilen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Gemi Mühendisleri Haftası”nda konuşan DTO Başkanı Metin Kalkavan, gelecekten umutlu olduğunu söyledi.

Metin Kalkavan: Gelecekten umutluyum

Kartal Titanic Otel’de gerçekleştirilen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Gemi Mühendisleri Haftası” etkinliklerine katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’nin denizciliğe önem vermesini bakanlığın adındaki Denizcilik ibaresiyle görülebileceğini söyleyerek gelecekten umutlu olduğunu söyledi.

Metin Kalkavan, “Bütün yapılan işler, araştırmalar, gemiler, dizaynlar bizim için yapılıyor. Kullanıcısının olmadığı bir ürünün başarıya ulaşması mümkün değil. Denizcilik çok önemli bir sektör. Ben şahsen kendim dahil bir çoğunuzu görüyorum ve acıyorum. Gerçekten bu kadar yetişmiş eleman gücüyle bu kadar verilen emekle sermayeyle istenilen yere gelemiyoruz. Ama gördüğünüz gibi Ulaştırma Bakanlığı’nın adına Denizcilik adı da eklendi ve bakanlığın adına bu sektör girmiş oldu. Bu bizim için ayrı bir gurur meselesi. Hükümette yer alan ve denizcilik camiasının içinden gelen bakanlarımız, müsteşarlarımız, bölge müdürlerimiz ve pek çok isim var. Bu kadar kadronun içinde ilk 5’te en az üç tane gemi inşacı var. Demek ki gemi inşaacılara güveniliyor değer veriliyor. Bu kadar emek verdiğimiz gemi inşasına tarihsel olarak baktığımızda dünyanın 15. yüzyıla çivi çakmış ülkelerden biriyiz. Çok adam yetiştirmişiz. Kimi zaman dibe vurmuşuz ama çalışmalar devam etmiş. Bende hükümetimizin denizciliğe verdiği önemden dolayı önümüzdeki dönemde daha iyi işler olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’de bazen sanayicilik suç oluyor diyen Kalkavan, “Sanayicilik şöyle bir şey, devletler sanayici değilse, sanayicilikte rekabet çok zor oluyor. Hizmet sektöründe yaparsınız ama hadi gelin bir tersaneyi kapatın. Bu çok zor. Deniz Ticaret Odası olarak bu sektörün gelişimi için çok uğraşıyoruz. Çok çalışıyoruz. Çok zaman harcıyoruz. Ne başardığımızı hep beraber göreceğiz. Ama biz bu çalışmaları yaparken de devletin cebinden bir kuruş çıkmasını istemiyoruz. Bunu nasıl yapacaksınız diye soruyorlar bize. Çok basit, olmayan gemiden devlet sıfır vergi alıyor. Ama olan gemilerden devlet bizim hesabımızdan yüzde 16-17 net para alıyor. Geminin tipine göre bu oranlar değişiyor. Bunu aldığımız durumda ülke olarak rekabete girebiliriz. Verimlilik, Ar-Ge inovasyon gibi kalemler var ama bir şey var ki, o rekabet kurumlarına girmediğiniz zaman ağzınızda kuş tutsanız olmaz. Yoksa bir dahaki yükselişe kadar beklersiniz” ifadelerini kullandı.

1.20111206102829.jpg

2.20111206102838.jpg

Haber: Cengiz TEPEBAŞ - DENİZHABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim