• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

MIP, liman genişletme projesi ile hedefini büyüttü

MIP, liman genişletme projesi ile hedefini büyüttü
Liman genişleme projesini hayata geçiren MIP, proje tamamlandığında 400 metrelik dünyanın en büyük konteyner gemilerini ağırlayabilecek altyapıya ulaşacak.

Her yıl yaklaşık 5 bin geminin yanaştığı ve toplam elleçlenen yük bazında ise Türkiye’nin en büyük limanlarından olan Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 1,5 yıl gibi kısa bir sürede 1,8 milyon TEU olan konteyner elleçleme kapasitesini 2,6 milyon TEU’ya taşımayı hedefliyor. 160 milyon dolarlık Mersin Limanı Genişleme Projesi’ni hayata geçiren şirket, proje tamamlandığında dünyanın en büyük konteyner gemileri olan 400 metre uzunluğunda ve 16 metre drafta sahip gemilerin limana uğraması için gereken derinlik ve draft zorunluluklarını sağlamış olacak.

Büyük yatırımların startı verildi

Petrol ve türevleri dışında başta konteyner olmak üzere dökme yükler, Ro-Ro, genel kargo, proje kargo ve yolcu hizmetlerinin yanında bölgede kılavuzluk ve römorkör hizmetlerini de sağladıklarını anlatan MIP Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas, bu özellikleriyle tüm limancılık hizmetlerini aynı sahada verebilen, çok amaçlı, Türkiye’deki tek liman olduklarını ifade etti. 

Limanda 320 metre uzunluğuna ve 13,5 metre drafta kadar olan tüm gemilere hizmet verebildiklerine değinen Tas, “Mayıs ayında başlayan 160 milyon dolarlık Mersin Limanı Genişleme Projesi’nin hizmete açılmasıyla birlikte dünyanın en büyük konteyner gemileri olan 400 metre uzunluğunda ve 16 metre drafta sahip gemilerin limana uğraması için gereken derinlik ve draft zorunluluklarını sağlamış olacağız” diye konuştu. Tamamen yeni yatırıma odaklandıklarını vurgulayan İsmail Hakkı Tas, yeni yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “Yeni terminalde toplam 106 bin metrekarelik alan kilitli taş beton bloklarla kaplanarak stok sahası olarak hizmet verecek. Rıhtım üzerinde 49 metre yüksekliğinde 4 adet dev rıhtım vinci kullanılacak ve vinçlerin yıllık elleçleme kapasitesi toplam 800 bin TEU olacak. Yeni alınacak rıhtım vinçleri için gerekli olan 15 bin 500 voltluk gerilimi karşılamak için ise yeni bir trafo merkezi inşa edilecek. Buna ek olarak geri sahada çalıştırılacak 8 adet 6+1 sıralı elektrikli RTG, 15 adet terminal traktör ve 3 boş konteyner elleçleyici yatırımı yapılacak.” 

Limana 130 milyon dolar yatırım yapıldı 

Mersin Limanı’nın özelleşmesinden bu yana yaklaşık 130 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini ve bu yatırımlar sonrasında ana gemilerin limana uğrak yapmasına olanak tanıdıklarını kaydeden Tas, yatırımların bundan sonraki süreçte de aralıksız devam edeceğine dikkat çekti. Yatırımlar çerçevesinde 14 yeni platform inşaatıyla 50 adet olan reefer konteyner kapasiteleri 600 adete çıkarıldı.

2013'te 1 milyon 378 bin TEU elleçledi

İyi bir yılı geride bıraktıklarını, geçen yıl elleçleme miktarlarının yüzde 9 artışla 1 milyon 378 bin TEU’ya yükseldiğini bildiren İsmail Hakkı Tas, “Ayrıca 7,1 milyon ton olan konvansiyonel kargo tonajı geçen yıl yüzde 7 oranında artışla 7,6 milyon ton düzeyine ulaştı” dedi. Mersin Uluslararası Limanı’ndan 190 ülkeye ihracat yapıldığını ve genel olarak limandan beslenen hinterlandın sürekli büyüme grafiği sergilediğini vurgulayan Tas, “Dolayısıyla limanımızın yıllık büyüme rakamları her zaman Türkiye’nin büyüme hızının üzerinde seyrediyor. Bu büyümede geniş müşteri portföyümüzün etkisi tartışılmaz” dedi. Mersin Limanı’na mevcut durumda farklı kriterlere göre dünyada en büyük sayılan birçok konteyner hattının haftalık ve düzenli servis verdiğini kaydeden Tas, ilave rıhtım inşaatının tamamlanmasıyla birlikte dünya devi hatların daha büyük gemileriyle yeni servis güzergahlarını Mersin’e ve bölgeye kazandırmayı planladıklarını söyledi. Büyümelerinin 2014’ün ilk 4 ayında da devam ettiğine dikkat çeken Tas, önceki yılın ilk dört ayına göre yüzde 19’luk bir artışla konteyner işlem hacminin 514 bin 247 TEU’ya, konvansiyonel yük işlem hacminin ise yüzde 5’lik artışla 2 milyon 495 bin 319 tona ulaştığını ifade etti.

“Hedef 4 milyon TEU’yu aşmak”

Yatırımların bu yıl da devam ettiğini ve ilave rıhtım projesinin 1,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmasının ardından dünyanın en büyük konteyner gemileri olan 18 bin TEU kapasiteli, 59 metre genişliğinde ve 16 metre drafta sahip gemilerin limana uğraması için gereken derinlik ve draft zorunluluklarının sağlanacağını kaydeden Genel Müdür Tas, “Terminalin hizmete girmesiyle, Mersin Uluslararası Limanı Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan gibi Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin de ana limanı konumuna erişecektir” dedi. Tas, uzun vadeli hedefl erinin Mersin Uluslararası Limanı’nın kapasitesini 4 milyon TEU’nun üzerine çıkarmak ve Doğu Akdeniz’de dünya standartlarında bir ana konteyner limanına dönüştürmek olduğunu belirtti.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim