• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Nabucco imza töreni Kayseri'de yapıldı

Nabucco imza töreni Kayseri'de yapıldı
Hazar ile Kafkaslardaki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları'nın (PSA) resmi imza töreni Kayseri'de yapıldı.

NABUCCO İMZA TÖRENİ KAYSERİ'DE YAPILDI

Hazar ile Kafkaslardaki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları'nın (PSA) resmi imza töreni Kayseri'de yapıldı.

Bakan Yıldız, meslektaşlarına sitemde bulunarak, ''Türkiye'nin AB'ye üyeliği ötelenemez, bu doğru değildir'' dedi.

Dünya Ticaret Merkezi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ev sahipliğini yaptığı imza törenine; Nabucco Gaz Boru Hattı Uluslararası Şirketi Başkanı Werner Auli, Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Federal Bakanı Dr. Reinhold Mitterlehner, Bulgaristan Enerji ve Turizm Bakanı Traycho Traykov, Macaristan Ulusal Kalkınma Bakanı Tamas Fellegı, Romanya Ekonomi, Ticaret ve İş Ortamları Bakanı Ion Arıton, ABD Avrasya Özel Enerji Temsilcisi Richard L. Morningstar, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ve bazı ülkelerin büyükelçileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Meslektaşlarına Türkiye'nin AB'ye alınmayışı konusunda sitemde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "AB'nin probleminin çözümü olarak Türkiye elinden geleni yaptı. AB'ye girme sürecinde hem AB'nin hem de Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğu aşikardır. Bunun siyasi nedenlerden ötelemesinin anlamsız olduğunu bir kez daha duyuruyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, geçen yıllarda Nabocco ile alakalı 6 ülke başbakanının bir araya geldiğini anımsatarak, "Bu projenin gelişmesi için biz bütün icraatları yaptık. Bu tür anlaşmalara destek verdiğimizi söz ve imzalarımızla beyan edeceğiz'' dedi.

Bakan Yıldız, son olarak özellikle Kayseri'nin imza törenine ev sahipliği yapıyor olması sebebiyle duyduğu memnuniyeti dile getirirken, anlaşmanın tarihe dipnot olarak düşeceğini sözlerine ekledi.

Nabucco Gaz Boru Hattı Uluslararası Şirketi Başkanı Werner Auli de Avrupa'da tüketicilere daha fazla doğalgazın tedarik edilmesinin hedeflendiğini söyleyerek, "Doğalgaz, temiz yakıt olarak kabul ediliyor. Önemli taahhütler ortaya konuldu. Gaz sektöründeki gelişmeler büyük önem kazandı. Aynı zamanda ayrımcılıkla mücadele büyük önem kazanıyor. İhracat ve personel artışı da söz konusu. Enerji anlaşması çerçevesinde yatırımcılar için taşıma fırsatları ortaya konuluyor. Nabucco bunlar için bitiş aşamasıdır.

Nihai yatırım kararı çok önemliydi. Nihai yatırımcılar olmazsa biz bunu yapamazdık. Bakan Yıldız'a destekleri için teşekkürler" diye konuştu.

Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Federal Bakanı Dr. Reinhold Mitterlehner da, "Birçok konu hakkında bilgi aldık, gaz ve gazın tüketimi konusunda. Enerji etkinliğini yüzde 20 oranında artırmak istiyoruz. Hepimizin enerji tüketimine dikkat etmesi gerekirken bunun yanında tüketimin artacağını biliyoruz. Bizim destek vermemizin sebebi belli, eğer ki yeterince gaz tüketiciye ulaştırılamıyorsa sorun yaşayacağımızı hepimiz biliyoruz. Bu sorun hepimizin sorunu. Fukuşima'yı hiçbirimizin unutmadığını biliyoruz.
Bundan sonra bizim köprü işlevini görecek bir enerji ihtiyacımız var. Hem kalite hem de miktar açısından dolayısıyla köprü fonksiyonu hususunda Nabucco'nun değerinin arttığını görüyoruz. Hem petrol hem gaz ve elektrik konusunda bakıldığında Avrupa'nın kalbi konumundayız. Anlaşma biraz gecikse de motivasyonumuza kesinlikle zarar vermeyecektir. 2017 tarihinde belki bunların hepsini yapmış olacağız. Bu biz, Türkiye ve Avrupa için önemli bir projedir" şeklinde konuştu.

"SÜRECİN GELECEKTE DE DEVAM ETTİRİLMESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Kayseri'nin çok güzel bir şehir olduğuna vurgu yapan Bulgaristan Enerji ve Turizm Bakanı Traycho Traykov da ev sahiplerine teşekkür ederek, "Biz, 'Nabucco gerçekleşecek mi?' sorusunu alıyorduk, evet gerçekleştireceğiz. Doğalgazla ilgili katılımcı ülkeler için çok önemli" dedi.

Macaristan Ulusal Kalkınma Bakanı Tamas Fellegı, Avrupa enerji piyasası için Nabucco'nun son derece önemli olduğunu belirterek, "Katılımcı devletler projeye destek sağlamanın yanında hükümetler arası anlaşmalarla beraber önem arz etmektedir. Proje destek anlaşması bir ön koşuldur. Boru hattı inşaatı açısından önemli bir yer sahip ediyor. Güzergah ve tesislerin yerine bakıldığında her iki uçta uzatılması gerekmektedir. Bugün samimi görüşmenin zamanı gelmiştir. Zamanlamada değişiklikler olduğunu biliyoruz.

Hazar ve Orta Doğu bölgesinde değişiklikler oldu. Şahdeniz 2 için yatırım kararlarına bakıyoruz. Boru hattı içinde teminat bekliyoruz. Azarbeycan, Irak, Hazar Denizi'nden geçecek 31 milyar metreküpten bahsediyoruz. Geleceğe baktığımızda gazın ömrünün azalacağını söyleyemiyoruz. Gelecekte gazın rolü ve çevresel faktörler dikkate alınıyor" diye konuştu.
Romanya Ekonomi Ticaret ve İş Ortamları Bakanı Ion Arıtonen de, "Yaklaşık 1 yıl önce Nabucco katılımcıları arasında bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma proje açısından büyük bir ivme kazandı" diyerek, "Dünyada meydana gelen küresel kriz, gaz konusunu da sıkıntıya soktu. Bu süreç içerisinde ciddi bir arzla karşılaştık. Romanya oldukça sadık destekçisidir Nabucco'nun. Katılımcı ülkelerin bağlılığıyla bu ülkelerin katılımıyla gerçekleştirdiği proje hem tedarik hem arz konusunda önemlilik arz etmektedir

Nabucco projesi tüketici ve yatırımcılar için en önemli hususlara sahiptir. Gelecekte de bu sürecin devam ettirilmesi hayati önem taşıyor. Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte çok büyük bir ivme kazandırılacağını düşünüyoruz. Romanya özellikle ikili anlaşmaları destekliyor. Bu çerçevede üst düzey diyaloglar devam etmektedir. Türkiye politik aktör olarak enerji konusunda önemli bir yere sahip. Romanya AB katılımını desteklemektedir. Türkiye Avrupa Birliğinin enerji güvenliği konusunda önemli bir yere sahiptir" ifadelerini kaydetti.

ABD Avrasya Özel Enerji Temsilcisi Richard L. Morningstar ise, Nabucco'nun tarafı olmadıklarını, 5 bin mil uzağında olduklarını ancak güney şeridini önemsediklerini belirtti. AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ise, hükümetler arası komitenin ilk toplantısını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Mustafa Kemal Atatürk'ün önemli bir vizyonu vardı, dağıtım konusunu da önemsiyordu. Kendisinden sonraki cumhurbaşkanı da 'fd hiçbirimizin unutmadı aynı şekilde Nabucco gibi kaynakları destekledi. Doğrudan üreten ülkelere bağlantının sağlanması ve özellikle doğrudan Hazar Denizi'ne bağlantı sağlanması son derece önemlidir. Nabucco, bütün bir yol boyunca enerjinin üreticiye ulaşmasını sağlamaktadır. Böylece enerji piyasalarının gelişmesine olanak sağlanacaktır. Gelişim için, kalkınma için bazı seçeneklere erişiliyor olması lazımdır. Nabucco'da stratejilerin hedeflere ulaşması son derece önem arz etmektedir. Devam eden projeler kapsamında bazı seçenekleri düşünebiliriz. Irak'tan AB'ye bu ulaşımın sağlanması hususunda Türkiye'nin önemi de büyüktür."

Konuşmaların ardından, Hazar ile Kafkaslardaki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları'nın (PSA) resmi imza töreni gerçekleştirildi. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Avusturya, Macaristan yanı sıra AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, büyükelçiler ve ABD Avrasya Enerji Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar tarafından tarihi anlaşmaya imza atıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim