• BIST 9891.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Navlun piyasası bir türlü toparlanamadı

Navlun piyasası bir türlü toparlanamadı
Yüksek düzeyde yapılan arza rağmen talebin yeteri kadar gelişmediği kuru yük piyasaları geçen ayı da çok düşük rakamlarla kapattı. Baltık Kuru Yük Endeksi Nisan ayında 1343’ten ancak 9 puan artışla 1352’ye yükselebildi.

Navlun piyasası bir türlü toparlanamadı

Yüksek düzeyde yapılan arza rağmen talebin yeteri kadar gelişmediği kuru yük piyasaları geçen ayı da çok düşük rakamlarla kapattı. Baltık Kuru Yük Endeksi Nisan ayında 1343’ten ancak 9 puan artışla 1352’ye yükselebildi.

Bağımsız Denizcilik Danışmanlığı Drewry’nin yaptığı açıklamaya göre, Capesize ve sub-Panamax düşüşünü sürdürürken kayda değer bir artış gösteren sadece Panamax oldu. Bunker fiyatlarındaki küçük de olsa düşüş ise yolculuk maliyetlerini biraz olsun düşürürerek armatörlerin kazançlarına olumlu yansıdı. Navlun piyasası gemi sahiplerini sevindirecek bir gelişme sağlamasa da, yeni gemi siparişleri geçen aya göre küçük bir düşüş göstermesine rağmen hız kesmedi.

Yeni gemi siparişlerinde düşen maliyetlerden yararlanmak isteyen armatörler sipariş vermeye devam etti. Mayıs ayında yapılan kontratlar 74 iken Nisan ayına baktığımızda 72 olduğunu görülüyor. Ancak DWT bazında bakıldığında bu rakam Mayıs ayında 5.8 milyon DWT’yle Nisan ayındaki 6.5 milyon DWT’nin gerisinde kaldı.

Kârlılık oranı en düşük olarak değerlendirilen Capesize’lar ise yeni gemi siparişlerinin azalması geçen ay yaşanan düşüşün devam etmesine neden oldu. Belirsiz navlun piyasasına rağmen taşınan toplam tonaja bakıldığında gemi sahiplerinin yılmadan faaliyetlerini sürdürdüğü söylenebilir.

İkinci el satışları ise 2.2 Milyon DWT’yle Mayıs ayında da Nisan ayındaki seviyesini korudu. Hurda piyasalarına bakıldığında ise hurda piyasalarındaki artışın piyasadaki gemi fazlalığına bir denge kazandırması umut ediliyor. Toplamda hurdaya çıkarılan miktar 2.4 Milyon Dolar DWT buldu. Bu rakama en son 2009 yılının Ocak ayında ulaşılmıştı. Hurda fiyatlarındaki artış armatörlere gemilerini hurdaya çıkarmak için cesaret veriyor. Hurda fiyatlarındaki artış ise ortalama yüzde 5 ila 6 oranlarında.

Haber: Şule DÖLEK - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim