• BIST 9939.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Nisan’da İzmir’in turizmi dibe vurdu

Nisan’da İzmir’in turizmi dibe vurdu
İzmir’e yapılan havayolu girişleri bir önceki yıla göre yüzde 46, denizyolu girişleri yaklaşık yüzde 55 oranında azaldı.


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği(ETİK) tarafından hazırlanan rapora göre 2015 Nisan ayında İzmir’e yapılan havayolu girişleri bir önceki yıla göre yüzde 46, denizyolu girişleri yaklaşık yüzde 55 oranında azaldı. ETİK Başkanı Mehmet İşler, İzmir turizminin yeterli düzeyde tanıtılmadığının, yanlış gidişe bir an önce dur denmesinin gerektiğini ve sektör çalışanları olarak sabırlarının kalmadığını söyledi. 

ETİK tarafından İzmir’e Nisan ayında havayolu ve denizyoluyla giriş yapan turist sayıları ile yılın ilk 4 ayında giriş yapan ilk 4 ülke sıralaması başlıklarını içeren bir rapor hazırlandı. Raporda, özellikle 2015 yılında bir önceki yıla göre meydana gelen büyük düşüşler dikkatleri çekti.  İlk 4 ayda İzmir’e giriş yapan ilk 4 ülke ziyaretçi sıralamasına bakıldığında, 2015 yılında İtalya’dan İzmir’ e gelen turist sayısı, bir önceki yıla göre yaşadığı kayıp, yüzde 83’leri buldu. 

Geçen yıl Nisan ayında havayoluyla İzmir’e 94 bin 21 kişi girerken bu yıl, yüzde 46 düşüşle bu rakamın 50 bin 644’e gerilediğini anlatan ETİK Başkanı Mehmet İşler, ayrıca bir yıl önce  Nisan ayında  45 bin 674  kişi olan denizyolu girişleri de yüzde 55 azalmayla 20 bin 727 kişiye geriledi. Bu rakamlar turizm sezonunun tam da başladığı bugünlerde  İzmir turizmi için karamsar bir tablo ortaya koydu.  Böylece, 2015 Nisan ayı havayolu ve denizyolu toplam girişleri 139 bin 695’ten, 71 bin 371’e gerileyerek toplamda yaklaşık yüzde 49 düşüş yaşadı” dedi.

İzmir’e en çok turist gönderen ilk 4 ülke olan Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere’den gelen turistlerin sayısında da yılın ilk 4 ayında ciddi gerilemeler olduğunu vurgulayan İşler, “Geçen yılın aynı dönemine göre Almanya’dan gelen turistlerin sayısı yüzde 44, İtalya’dan gelenlerin yüzde 71, Fransa’dan gelenlerin yüzde 84, İngiltere’den gelenlerin yüzde 52 oranında azaldı. Ege’nin ve İzmir’in iyi bir tanıtım platformuna ihtiyacı var. Eğer İzmir, gerekli tanıtımları zamanında yapsaydı, uluslar arası platformlarda yeterli düzeyde tanıtılsaydı, bu aradaki zarar daha az olurdu. Yani, İzmir turizmine sahip çıkılmıyor” diye konuştu.

Geçen yıl kurvaziyer turizmde görülen düşüşün, bu sene havayolunda göründüğünü dile getiren İşler, “Bizim korkumuz sonu itibariyle bu gerilemenin daha da artması. Bir an önce, şehri yönetenlerle birlikte  İzmir Turizmi Tanıtım Platformu ya da İzmir Turizm Meclisi’ni kurarak İzmir’in kısa, orta ve uzun vade stratejisinin yapılması lazım. İzmir, maalesef hak ettiği yerde olmaktan öte bu rakamlarla  Türkiye’nin 3’üncü büyük şehri olarak hak ettiği seviyenin çok altındaki sıralamaya doğru sürükleniyor. Bu yanlış gidişe bir an önce dur denilmeli. Tarım ve turizm İzmir’in en önemli iki sektörü. İstihdam deposu ve döviz girdisi sağlayan turizm sektörünün  İzmir’de üvey evlat olarak muamele görmesi artık bıçağı kemiğe dayandırdı, sabrımız kalmadı” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim